Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au tras in jos intreaga piata

09.11.2006, 17:32 18

Daca mai era vreun dubiu in privinta existentei unei corectii pe SIF-uri, sedinta de ieri l-a spulberat. Titlurile societatilor de investitii au ajuns sa aiba la sfarsitul sedintei scaderi de peste 8%, lichiditatea inregistrand un nivel record de peste 32 de milioane de euro. Intreaga piata a fost antrenata de evolutia SIF-urilor intr-o miscare de scadere, indicele BET pierzand peste trei procente.
Brokerii sunt de parere ca scaderea era de asteptat dupa cresterile violente inregistrate de SIF-uri in ultima perioada, dar recunosc ca amplitudinea corectiei a fost exagerata.
"Unii dintre investitori au vrut sa-si marcheze castigul profitand de pretul excelent la care au urcat SIF-urile. Cred insa ca piata este putin fortata de investitori. Exista insa destui cumparatori si cred ca SIF-urile nu si-au epuizat potentialul de crestere pe anul acesta", spune Adrian Ceuca, director general adjunct al SSIF Broker Cluj.
BET-FI a cazut ieri cu aproximativ 6,8%, pe fondul unui volum important de tranzactionare pe SIF-uri, valoarea totala de tranzactionare cu aceste titluri ridicandu-se la circa 76 mil. euro, aproximativ 67% din totalul lichiditatii bursiere. Cea mai dramatica evolutie in randul societatilor de investitii s-a inregistrat la SIF Moldova, cel mai tranzactionat titlu al pietei. Cotatia actiunii a scazut cu 8,21%, pe fondul unui rulaj de 8,08 mil. euro (28,34 mil. lei). In topul lichiditatii a urmat SIF Oltenia cu o scadere de 6,67% si cu o suma totala a tranzactiilor de 7,26 mil. euro.
BET-ul a creionat tendinta generala a pietei, scazand cu 3,06%. Lichiditatea din piata a atins nivelul record de 32,45 mil. euro (113,96 mil. lei), iar Banca Transilvania a surclasat trei SIF-uri in topul celor mai lichide actiuni cu o valoare totala a tranzactiilor de 2,33 mil. euro, inregistrand o scadere de 3,74%.
Petrom a scazut ieri cu 3,28%, avand un rulaj de 1,13 mil. euro (circa 4 mil. lei), iar investitorii sunt in asteptarea rezultatelor la noua luni. Singurele castigatoare pe un volum mai ridicat au fost Amonil, cu un salt de 4,11% (cea mai mare crestere din piata) si un rulaj de 90.000 de euro, si Siretul Pascani, actiune ce a urcat cu 2,11%, pe fondul unui rulaj de 60.000 de euro.
"Scaderea era necesara pentru continuarea procesului de consolidare a SIF-urilor. Desi au crescut mult in ultima perioada, sunt de parere ca aceste titluri mai au inca potential de crestere pe acest an", spune Dorin Ghidiu, director de tranzactionare la Vanguard.

Actiunile SIF Oltenia au scazut in sedinta de miercuri cu nu mai putin de 6,76%, a cincea cea mai importanta scadere a unei actiuni tranzactionate ieri pe Bursa. Valoarea totala a tranzactiilor cu aceste actiuni a fost si ea una record, circa 7,3 milioane de euro, aproximativ 22% din lichiditatea Bursei de ieri, si 1,3% din capitalul social al societatii. "Cred ca miscarea de ieri a fost determinata si de activitatea hedgerilor. Daca in urma cu cateva zile aveam un spread de 5.000 de lei vechi, in timpul sedintei de ieri s-a ajuns si la un spread de 800 de lei, multi hedgeri hotarand sa-si lichideze pozitiile", spune Dorin Ghidiu, director de tranzactionare la Vanguard.

Titlurile Banca Transilvania au scazut miercuri cu 3,74%, pe fondul unui rulaj ridicat, de 2,33 milioane de euro (8,2 milioane de lei), fiind a treia cea mai tranzactionata actiune din piata. Scaderea vine dupa ce in ultima perioada actiunea a oscilat in jurul valorii de 1,07 lei/actiune. "Exista desigur controverse in problema evaluarii corecte a acestei actiuni, dar cred ca evolutia de ieri a titlului a fost determinata de o panica generala in piata, investitorii avand impresia ca s-a schimbat ceva fundamental in datele pietei", spune Dorin Ghidiu. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,03 lei/actiune.

Titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au scazut ieri cu 5,1%, pe fondul unei valori totale de tranzactionare de circa 0,57 mil. euro (2 mil. lei). Actiunea a dat dovada in ultima perioada de o volatilitate crescuta, dupa ce a inregistrat scaderi importante in urma rezultatelor nesatisfacatoare prezentate la noua luni. Compania a inregistrat pe primele trei trimestre o pierdere de 11,6 mil. euro, ca rezultat si al scaderilor marjelor de rafinare. "La Rompetrol exista un actionar majoritar care influenteaza deciziv cotatia. Celorlalti investitori le este greu sa accepte variatiile actiunii, asta reflectandu-se in volumul scazut de tranzactionare", spune Dorin Ghidiu.

Actiunile Rompetrol Well Services au cazut ieri cu aproape 10% pe fondul unui rulaj destul de scazut, circa 40.000 de euro (140.000 de lei). Titlul da dovada de o volatilitate foarte ridicata, pe fondul unei valori de tranzactionare mici. Actionarul majoritar al companiei este Rompetrol Group B.V. cu circa 70% din actiuni, iar restul de titluri alcatuiesc free-float-ul. In octombrie actiunea a urcat cu circa 90%, iar de la sfarsitul lunii trecute a inregistrat o cadere de peste 25%. Pe primele sase luni, compania a incheiat cu un profit de peste 7 milioane de euro. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,6 lei/actiune.

Titlurile Electromagnetica Bucuresti, compania care se ocupa cu productia de aparatura si instrumente de masura, listata la categoria I a pietei RASDAQ, au ramas pe loc dupa sedinta de ieri. Valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni s-a ridicat la circa 43.000 de euro (151.000 de lei). Evolutia de ieri vine dupa ce marti compania a raportat un profit net pe primele noua luni ale anului in crestere de 2,6 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul dublarii ciferi de afaceri. Castigul net al companiei pe primele trei trimestre s-a ridicat la 0,58 mil. euro, iar cifra de afaceri a fost de aproape 20 mil. de euro. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,945 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO