Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile i-au facut din nou fericiti pe investitori

17.10.2006, 18:51 14

SIF-urile au inceput saptamana cu o crestere ceva mai accentuata decat in sedintele de la sfarsitul saptamanii trecute, pe o lichiditate destul de buna.
Brokerii spun ca este posibil ca pe piata sa-si fi facut aparitia investitori mai mari, care au asteptat ca procesul de privatizare a BCR sa fie finalizat pentru a intra la cumparare.
"Cresterea SIF-urilor din ultimele sedinte s-a suprapus cumva finalizarii privatizarii BCR, evolutia in crestere a acestora putand influenta investitorii mai mari, care asteapta confirmarea lucrurilor pe care speculatorii le iau de bune", spune Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
"Dupa verdictul pozitiv al Curtii Constitutionale, piata a reactionat destul de putin, acesta putand fi rezultatul intrarii la cumparare a investitorilor autohtoni, care reactioneaza mai repede. Cresterea mai accentuata din ultimele sedinte ne duce cu gandul ca ar putea fi vorba de investitori ceva mai rafinati, care sunt mai prundenti si asteapta ca totul sa fie finalizat", precizeaza Alin Brendea. Cotatiile SIF-urilor s-au apreciat ieri in medie cu peste 3%, cresterea realizandu-se progresiv pe parcursul sedintei.
"Dupa cum au inchis azi (n.red. - ieri), este posibil ca SIF-urile sa-si continue cresterile si in sedintele urmatoare, cu observatia ca dupa cresteri mai importante sunt sanse ca piata sa inregistreze si mici corectii. Pe termen mediu, SIF-urile au in continuare posibilitati de crestere", spune Alin Brendea.
In ultimele trei sedinte, SIF-urile au castigat in medie peste 6%, multe dintre acestea depasind maximele inregistrate pe parcursul acestui an. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a atins in sedinta de ieri un nou maxim de 55.485 de puncte, depasindu-l pe cel precedent, de 54.809 de puncte, de la inceputul lunii februarie.
Titlurile Petrom au castigat 2,5%, pe un rulaj de 1,75 milioane de euro (6,1 milioane de lei). Un avans important l-au inregistrat si actiunile Transelectrica, cu un plus de 4,3%, pe un rulaj destul de scazut.
Actiunile din sectorul bancar ale BRD si Bancii Transilvania au inregistrat cresteri usoare, de pana la 1%, iar titlurile Rompetrol Rafinare au inchis putin peste nivelul din sedinta precedenta. Cresteri insemnate au consemnat actiunile Prodplast Bucuresti si Artrom Slatina, care au sarit cu peste 14% fiecare, pe rulaje scazute insa.

Actiunile SIF Moldova s-au apreciat ieri cu peste 4%, pe fondul unor tranzactii in valoare de circa 1,84 mil. euro (6,4 mil. lei). Aceste titluri au evoluat in ultima perioada pe un trend puternic ascendent, apreciindu-se in ultimele trei zile de tranzactionare cu aproape 7% si atingand ieri un nou maxim pentru acest an. De la inceputul anului, actiunile SIF Moldova au inregistrat un avans de circa 22%. Celelalte SIF-uri au inregistrat de asemenea cresteri, insa ceva mai moderate. Pe parcursul sedintei, actiunile SIF Moldova au fost tranzactionate la un pret minim de 2,67 lei/actiune, peste nivelul de inchidere de ieri, inchizand ziua pe maxim, la 2,76 lei/actiune.

Titlurile Antibiotice Iasi au facut ieri obiectul unor transferuri mai ridicate decat de obicei, de 0,2 milioane de euro (0,75 milioane de lei), cursul urcand cu 2,7%. "Cred ca evolutia buna de azi a titlurilor Antibiotice este legata in primul rand de anuntul privind privatizarea companiei, insa a beneficiat si de cresterea generala a pietei. Este de asteptat ca in urmatoarea perioada sa existe un interes ceva mai ridicat pentru aceste titluri, importante fiind stirile mai tehnice legate de privatizare", este de parere Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction. La inchidere, actiunile Antibiotice erau cotate la un curs de 1,5 lei/actiune.

Actiunile producatorului de mase plastice Prodplast Bucuresti au sarit cu peste 14% in sedinta de ieri, pe fondul unui rulaj destul de scazut insa, de circa 36.000 de euro (0,18 milioane de lei). "Evolutia de ansamblu a pietei a atras atentia unor investitori si asupra titlurilor mai putin lichide, dar care arata mai bine si au un potential mai ridicat de crestere in viitor", considera Alin Brendea. De la inceputul acestei luni, actiunile Prodplast au evoluat pe un trend ascendent, cresterea accelerandu-se in ultimele sedinte si ducand avansul luat in ultimele doua saptamani la circa peste 40%. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 2,4 lei/actiune.

Titlurile Artrom Slatina au urcat cu peste 14%, inregistrand un nou maxim pentru acest an. Tranzactiile realizate cu aceste actiuni au fost insa destul de scazute si au insumat circa 26.800 de euro (94.000 de lei). De la inceputul acestui an, titlurile Artrom au adus unul dintre cele mai bune castiguri de pe Bursa, cu un randament de circa 166%. De altfel, producatorii de tevi au inregistrat si printre cele mai bune rezultate in acest an. Pe parcursul sedintei, aceste actiuni au fost tranzactionate la un minim de 11,4 lei/actiune, peste nivelul de inchidere de ieri, si au atins un maxim de 12,6 lei/actiune, curs la care au si inchis sedinta de ieri.

Actiunile Dafora Medias au sarit ieri cu peste 17%, pe un rulaj de aproape 50.000 de euro (0,16 milioane de lei). Societatea de intermediere financiara Broker Cluj a fost selectata pentru pregatirea listarii actiunilor companiei Dafora Medias la Categoria I a Bursei de Valori. "Cred ca anuntul cu privire la cotarea respectivelor titluri la categoria I a Bursei a reprezentat principalul motiv pentru care s-a inregistrat un interes ridicat pentru actiunile Dafora. Odata cotate la Bursa, acestea tind sa intre in atentia generala a investitorilor si sunt astfel mai predispuse la achizitionare", spune Alin Brendea. Ultimul pret la care aceste actiuni s-au tranzactionat a fost de 1,65 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO