Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile si-au regandit strategia ca sa faca fata turbulentelor si mizeaza pe speculatii pentru profit

SIF-urile si-au regandit strategia ca sa faca fata turbulentelor si mizeaza pe speculatii pentru profit
19.05.2010, 23:46 21

Conducatorii societatilor de investitii financiare (SIF-uri)spun ca turbulentele pe piata locala de capital sunt departe de ase termina, asteptandu-se la caderi mai abrupte ale cotatiiloractiunilor in perioada urmatoare. Speculatiile pe termen scurtdevin in aceste conditii principala sursa de venit pentruSIF-uri.

Cu o avere totala de 2 miliarde de euro, cele cinci SIF-uri suntprintre cei mai mari administratori de active de pe piata locala decapital si tin capul de afis pe lista investitorilor pe bursa de laBucuresti, alocand pentru investitii zeci de milioane de euro.Evenimentele dramatice din ultimele saptamani, cand indiciibursieri au reactionat cu fluctuatii agresive la stirile externeprivind situatia Greciei si planul de salvare al UE in valoare de750 mld. euro, au dat peste cap strategiile de investitii aleSIF-urilor.

"Evolutia bursei din ultimele saptamani pe Bursa reflecta omanifestare specifica unei perioade de criza. Trebuie sa nearmonizam strategiile de investitii la volatilitatea din piata,astfel ca acum fecem strategiile pe termen scurt, saptamanal chiar.Am un sentiment ca fenomene similare celor la care am asistat vorfi tot mai dese si ne asteptam la scaderi mai mari in perioadaurmatoare", a spus Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova (SIF2),care a reusit in primele patru luni sa acumuleze profituri de 4,7mil. euro tocmai printr-o activitate mai intensa pe Bursa.

Dupa ce ani la rand SIF-urile au vazut in dividendele de labanci principala sursa de venituri, iar vanzarea de pachete deactiuni la societatile din portofoliu era in cea mai mare parte odecizie strategica (vanzarea Automobile Craiova catre Ford sauexitul din Bancpost), societatile de investitii au folosit tot maimult speculatiile zilnice sau saptamanale pentru a umple golurilelasate in venituri de dividendele mici.

Speculatiile cu actiuni tin loculdividendelor

Cel mai vizibil a fost interesul manifestat de SIF-uri pentruactiuni precum cele ale BRD, unde SIF1, SIF2 si SIF 5 au vandut dela inceputul anului pachete de actiuni de peste 3 mil. euro pentruca pe actualele corectii sa faca achizitii, sau pe titlurileproducatorului de medicamente Biofarm (SIF1, SIF2 si SIF3 fac inprezent achizitii) si pe cele ale societatii de intermediere BrokerCluj (unde SIF4 este un cumparator activ). SIF Oltenia a realizat,de asemenea, speculatii pe titlurile Electromagnetica (ELMA), undedetine o participatie semnificativa.

"Anul 2010 este un an greu si trebuie sa fim mai activi si multmai atenti in piata. Nu se mai poate vorbi in aceste conditii destrategii pe termen lung, ci despre speculatii. Mare parte dinprofitul de 10 milioane de lei din primele patru luni ale anului aprovenit de pe urma marcarilor de profit pe termen scurt", aafirmat Teodor Buzatu, membru in Consiliul de Administratie al SIFOltenia (SIF5).

Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana (SIF1), vorbestedespre "achizitii si vanzari succesive de actiuni" pentru a descriestrategia societatii.

"Incercam sa castigam si pe caderea pietei. Mai asteptam sa sestabilizeze piata pentru a face achizitii mai mari. Acum suntem maiagili in piata, facem achizitii si vanzari succesive de actiuni", aspus Cuzman.

Pentru Petre Szel, presedintele SAI Muntenia Invest,administratorul SIF Muntenia (SIF4), strategiile de investitii numai sunt la fel de importante, in conditiile in care directiapietei de actiuni este stabilita de evenimentele din plan europeansi de starea de spirit a marilor investitori straini.

"In conditiile actuale de piata, nu mai conteaza asa de mult cefacem noi. Strategiile de investitii anuntate in bugete nu mai suntdemult de actualitate. Ce strategie iti poti face cand piatafluctueaza de la plus la minus 10% in decursul a doar cateva zile.Astept sa se linisteasca pietele, acum se poate intampla orice.Pana atunci insa, stam cu arma la picior si vom incerca sa neconservam cat mai mult activele", a mai spus administratorul SIFMuntenia cu active de 1,7 mld. lei in portofoliu.

Primele patru luni din an au adus pentru cele cinci SIF-uriprofituri totale de 41,5 mil. lei (aproape 10 mil. euro), SIFMoldova contribuind la acest total cu aproape jumatate, respectiv19,5 mil. lei, in timp ce SIF Transilvania a pierdut 2,1 mil. lei."Spre deosebire de celelalte SIF-uri, in cazul SIF Munteniaprovizioanele au reprezentat principala sursa de venit in primeleluni din acest an", a mai spus Szel.

Spera sa aiba BCR pe Bursa in toamna lui2011

Reorientarea SIF-urilor catre strategii de investitii pe termenscurt a fost motivata si de absenta unei importante surse de venit:dividende cuvenite din profitul pe 2009 al BCR, unde SIF-uriledetin impreuna peste 30% din capitalul social. Dupa ce anul trecutSIF-urile au incasat de la BCR dividende in valoare de 240 mil.lei, anul acesta profitul va fi incorporat in capitalul social alinstitutiei de credit. Pe de alta parte, listarea bancii, amanatapentru toamna anului 2011, va permite societatilor de investitii saisi valorifice participatiile la BCR.

"Procedurile de listare a BCR vor incepe in primavara anuluiviitor, si sper ca pana in octombrie 2011, cand expira termenul deamanare asupra caruia am convenit impreuna cu actionarul majoritar,banca sa fie listata", a conchis Cuzman.

SIF Transilvania

427 mil. euro este valoarea activelor nete ale SIFTransilvania (SIF3), cea mai mare dintre SIF-uri, in crestere cu10,3% fata de inceputul anului.

-0,52 mil. euro sunt pierderile inregistrate de SIF3 inprimele patru luni, in lipsa unor tranzactii semnificative peBursa.

  • SIF Transilvania a adoptat o strategie mai defensiva decatcelelalte SIF-uri in privinta investitiilor pe Bursa, nefiindraportata cu tranzactii semnificative.
  • Conducerea SIF3 a anuntat insa ca se va concentra mai mult pecresterea lichiditatii portofoliului in urmatorii ani prin vanzareaparticipatiilor nelichide.

SIF Oltenia

403 mil. euro este valoarea activelor nete ale SIFOltenia (SIF5) la finele lunii aprilie, cu o crestere de 2,9% fatade finele lui 2009.

2,43 mil. euro este profitul net realizat de SIF5 inprimele patru luni, mult sub cel de anul trecut, cand compania si-avandut participatia la Automobile Craiova (AUCS).

  • SIF Oltenia a speculat in ultima perioada pe actiunileElectromagnetica (ELMA), unde a vandut in castig actiuni cumparatela inceputul anului, insa a revenit la cumparare dupa scadereapretului.
  • SIF Oltenia a continuat achizitiile si pe Biofarm (BIO), unde aajuns la circa 20,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO