Burse - Fonduri mutuale

Situaţia din Cipru ţine în continuare pe jar investitorii

Situaţia din Cipru ţine în continuare pe jar investitorii

Autor: Stefan Musgociu

25.03.2013, 00:06 802

Brokerii spun că investitorii de pe bursă sunt în continuare neliniştiţi de tensiunile de pe pieţe cauzate de incertitudinile din Cipru, mai ales că principalele burse internaţionale sunt în jurul unor maxime istorice.

„Piaţa aşteaptă clarificarea situaţiei din Cipru, plus că pieţele externe sunt la nişte niveluri tehnice importante, care dacă cedează ar putea porni o corecţie. În principiu, sunt puţini investitori care văd un potenţial de creştere“, a afirmat un broker.

Săptămâna aceasta investitorii vor urmări în continuare situaţia din Cipru, acolo unde se caută o soluţie pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă sistemul bancar şi pentru care au fost înaintate până în prezent propuneri destul de drastice.

Bursa a scăzut uşor vineri, cu 0,5%, pentru a treia zi consecutiv, într-o piaţă unde lichiditatea a fost susţinută doar de câteva acţiuni, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 1,6% în urma propunerii unui dividend mai redus faţă de cel anticipat de investitori.

Peste jumătate din lichiditatea de vineri a fost asigurată de deal-uri cu acţiuni SIF Moldova (aproape 3 milioane lei), OMV Petrom (2,7 milioane lei), SIF Oltenia (1,5 milioane lei), Banca Transilvania (1,4 milioane lei), SIF Transilvania (1,4 milioane lei), SIF Banat-Crişana (1,3 milioane lei) şi BRD (442.000 de lei). La fel ca în şedinţa de joi, deal-urile au fost realizate la preţuri foarte apropiate de nivelurile de la închiderea şedinţei precedente.

„Transferurile de astăzi par să fie reajustări de portofoliu pentru un jucător instituţional. Este posibil ca în cadrul transferului de acţiuni OMV Petrom să fie acelaşi cumpărător tradiţional, respectiv fonduri administrate de Franklin Templeton“, spune brokerul.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost transferate încă de la deschidere la preţuri uşor sub închiderea de joi, însă pe piaţa principală rulaje de peste 40.000 de lei au înregistrat doar titluri emise de 15 din cele 79 de companii listate.

„Până la adunările generale ale acţionarilor şi până la trecerea datelor de înregistrare pentru dividende cred că va urma o perioadă de apatie, însă nu este exclus să vedem chiar şi o corecţie. Dacă apare oferta Transgaz, poate se mai dinamizează puţin lucrurile, dar în rest portofoliile par să fie deja poziţionate“, a mai spus brokerul.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a plasat cu 0,55% mai jos faţă de joi. Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,78%.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 22,9 milioane lei (5,1 milioane euro), valoare cu puţin peste rulajul de joi, de 21,8 milioane lei (4,9 milioane euro). La fel ca în şedinţa precedentă, cea mai mare parte a rulajului a fost asigurată de tranzacţii negociate.

Titlurile SIF Transilvania au scăzut cu 0,63%, la 0,7155 lei, iar acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,24%, la 0,623 lei. Pe parcursul şedinţei, acţiunile FP au coborât cu până la 1,2%, atingând un preţ minim al zilei de 0,617 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele vest-europene şi burselor din Europa Centrală şi de Est evoluau incert. Investitorii aşteaptă noi informaţii despre situaţia din Cipru, unde Parlamentul dezbate unele legi care ar trebui să contribuie la deblocarea pachetului de împrumuturi externe de la zona euro şi să prevină colapsul financiar al ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO