Burse - Fonduri mutuale

Speculatiile cu Petromidia au revigorat piata

10.05.2004, 00:00 16



O data cu revenirea Rompetrol Rafinare (Petromidia) la tranzactionare, valoarea totala a transferurilor derulate la Bursa a depasit din nou 100 miliarde de lei.



Investitorii continua sa manifeste un interes ridicat pentru Rompetrol Rafinare, valoarea tranzactiilor care au implicat actiunile companiei depasind 52, 1miliarde lei, insa pe fondul unor oscilatii puternice. Intrarii unor fonduri de investitii si banci straine, in actionariatul Petromidia a crescut atractivitatea actiunilor pentru unii dintre investitori, spun brokerii.



Actiunile Petromidia au dechis sedinta la 650 lei/actiune, cotatia coborand in primul sfert de ora de tranzactionare pana la o valoare minima de 595 lei/actiune. Dupa atingerea acestui pret, cotatia a intrat pe un trend ascendent concretizat prin atingerea aproape de inchidere a unei valori maxime de 675 lei/actiune. La inchidere, titlurile Petromidia au castigat 6,6% fata de cotatia de referinta. In ultimul sfert de ora de tranzactionare a fost transferat un pachet masiv de 10 milioane actiuni la pretul de 650 lei/actiune.



Actiunile Rompetrol Rafinare a fost suspendate de la tranzactionare pana joi pentru aprobarea situatiilor financiare pe anul trecut, care sunt foarte diferite in functie de standardele de contabilitate utilizate. Potrivit standardelor romanesti de contabilitate (RAS), compania a incheiat anul trecut cu o pierdere de peste 10.800 miliarde de lei insa in standardele internationale de contabilitate (IAS), Rompetrol Rafinare a obtinut in 2003 un profit de 110,2 miliarde lei. Diferenta dintre cele doua tipuri de raportari este reprezentata de conversia datoriilor catre bugetul de stat in obligatiuni, potrivit IAS, si trecerea lor in acest mod drept venituri exceptionale.



Sedinta de vineri a consemnat si scaderea presiunii de pe titlurile SIF. La fel ca in sedinta precedenta, cele mai active titluri au fost cele ale SIF Oltenia, care a inregistrat un rulaj de 5 miliarde lei. SIF Oltenia a incheiiat ziua la un pret de 3.990 lei/actiune, in scadere cu 0,5% fata de cotatia precedenta.



Singura SIF care a inregistrat o apreciere vineri a fost SIF Banat - Crisana, care la inchidere era cotata la 6.400 lei/actiune. Pe fondul unor tranzactii de 4,7 miliarde lei, titlurile Banat - Crisana au castigat 0,8%.



Actiunile Sicomed Bucuresti au facut obiectul unor tranzactii in valore de 5,3 miliarde lei, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 4.400 lei/actiune. Actiunile producatoruli de medicamente au inregistrat vineri o apreciere de 0,9%.



Dupa trecerea datei care identifica actionarii ce aveau dreptul sa primeasca actiuni gratuite, titlurile Antibiotice Iasi au pierdut 7%. Ultimul pret inregistrat a fost 2.800 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost insa redusa , doar 277 milioane lei. Azi vor reveni la tranzactionare actiunile celei mai mari companii de la Bursa, dupa suspendarea cauzata de derularea AGA.





Piata Rasdaq



Pe fondul unei lichiditati in crestere, actiunile companiei Rompetrol SA (Vega) au inceput sa isi revina dupa scaderile semificative din ultimele saptamani si au castigat 4,5%.



Actiunile Rompetrol SA au fost printre cele mai active titluri in ultima sedinta a saptamanii trecute, pe parcursul zilei fiind transferate pachetetotale de pste 1,8 milioane actiuni. Revenirea interesului investitorilor pentru titlurile Vega a coincis cu reluarea la tranzactionare a actiunilor Rompetrol Rafinare (Petromidia) la Bursa de Valori. Cotatia Vega a oscilat intre 580 lei si 630 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 620 lei/actiune. Cursul mediu a fost de 603 lei/actiune. Valoarea transferurilor a fost de 1,1 miliarde lei. Capitalizarea bursiera a Rompetrol SA a atins vineri 32,3 milioane dolari, ceea ce reprezinta 1,6% din capitalizarea totala a Bursei Electronice Rasdaq.



Cele mai tranzactionate actiuni au apartinut societatii Bega Utilaje Constructii Bucuresti, cu operatiuni a caror valoare a depasit 1,2 miliarde lei. Actiunile companiei au facut obiectul a doua tranzactii prin intermediul carora s-a transferat un pachet reprezentand 6% din numarul total de actiuni. Pretul de inchidere a fost de 36.000 lei/actiune, titlurile Bega Utilaje Constructii inregistrand o apreciere medie de 12,3% fata cu sedinta precedenta. La sfarsitul lunii trecute, fondul de investitii Broadhurst a fost raportat cu o participatie mai mica de 5% in cadrul Bega. Actionarul majoritar al companiei este societatea Bega Invest care detine o participatie de 49,9%, cel mai important actionar minoritar fiind SIF Muntenia care controleaza 7,3% din numarul total de actiuni.



Actiunile producatorului de motoare electrice Ana - Imep Pitesti au facut obiectul a sapte tranzactii, in valoare totala de 522 milioane lei. Titlurile Imep au reatins vineri maximul istoric de 3.500 lei/actiune, la acest pret derulandu-se si ultima tranzactie a zilei. Comparativ cu sedinta precedenta, cotatia medie a inregistrat o apreciere de 2,8%.



Vineri au revenit la tranzactionare actiunile companiei Petrom Aviaton, titlurile fiind suspendate la sfarsitul anului trecut pentru derularea unei operatiuni de majorare a capitalului social de la 179,7 miliarde lei la 185,3 miliarde lei. Actiunile Petrom Aviation au facut obiectul a patru tranzactii, toate realizate la un pret constant de 1.000 lei/actiune. In aceste conditii, cotatia medie a urcat cu 15,8% fata de ultimele tranzactii datand de anul trecut. Transferurile au totalizat 94,5 miliarde lei. Actioanrul majoritar al companiei este SNP Petrom cu o participatie de 48,4%.



Ultima sedinta derulata saptamana trecuta la Bursa Electronica RASDAQ nu a iesit din tiparul zilelor precedente, fiind din nou caracterizata de o lichiditate extrem de redusa, in conditiile in care valoarea totala a tranzactiilor a fost de 4,7 miliarde de lei. Toti cei trei indici bursieri care urmaresc evolutia companiilor listate la RASDAQ au inregistrat pierderi comparativ cu valorile precedente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO