Burse - Fonduri mutuale

Speculatorii se bazează pe fondurile străine ca să facă tranzacţii

Autor: Stefan Musgociu

11.11.2010, 23:20 29

Bursa a crescut foarte uşor joi, cu 0,17%,iar tranzacţiile cu titlurile OMV Petrom (SNP) şi BRD (BRD) auasigurat jumătate din lichiditatea pieţei acţiunilor, de numai 15milioane lei.

Directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK), Darie Moldovan,crede că tranzacţiile cu pachetele mai mari de acţiuni BRD şi OMVPetrom au fost negociate anterior de cumpărători şi vânzători,deoarece transferul unor astfel de pachete ar fi fost foarte greude realizat în condiţiile în care lichiditatea pieţei este foarteredusă. "Pentru a vinde pachete mai mari, investitorii trebuie săîşi găsească dinainte o contraparte din cauza lipsei delichiditate, pentru că altfel ar dura mult până să tranzacţionezeacţiunile respective. În plus, un ordin mai mare de vânzare sau decumpărare afişat în piaţă sigur influenţează preţul", a declaratMoldovan.

El consideră că majoritatea investitorilor străini preferă săaştepte rezolvarea crizei politice pentru a reintra la cumpărare.Totodată, în lipsa acestora, speculatorii nu au cum să realizezeoperaţiuni, mai ales că pentru speculaţii este nevoie unii jucătorimai mari care să înceapă să tranzacţioneze.

În prima parte a şedinţei, majoritatea acţiunilor au fosttranzacţionate la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţiide miercuri, însă pe rulaje reduse. Spre finalul sesiunii, în piaţăau fost introduse mai multe ordine de vânzare, în special pentruacţiunile celor cinci SIF-uri. Punctul minim al indicelui BET-FI afost atins la ora 16:00, când titlurile SIF-urilor aveau preţuri înscădere în medie cu 2,1%.

Ulterior, în numai câteva minute corecţia s-a temperat, astfelcă la finalul zilei indicele BET-FI se plasa cu 0,74% subreferinţă.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în mediecu 0,23%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energeticau dus indicele BET-NG cu 0,32% sub nivelul de la finalul sesiuniianterioare.

În acest context, indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, aîncheiat ziua în stagnare.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de aproape 15 milioane lei(3,5 milioane euro), sumă din care 50% au reprezentat operaţiuni cutitlurile OMV Petrom şi BRD, care au cumulat 7,4 milioane lei. Ceamai mare parte din rulajul celor două acţiuni a fost asigurată dedouă tranzacţii cu pachete mai mari realizate în a doua parte asesiunii.

Rulajul pieţei acţiunilor a fost, astfel, cu 5% mai redus decâtvaloarea operaţiunilor din sesiunea anterioară, de 15,8 milioane delei (3,7 milioane de euro).

Pe piaţa destinată obligaţiunilor, la ora 11:04 a fosttranzacţionat un pachet de 506 titluri de stat cu scadenţă înaprilie 2015, pentru aproape 5 milioane lei (1,1 milioaneeuro).

Astfel, lichiditatea totală a BVB, de 20 milioane lei (4,7milioane euro), a fost cu 22% peste rulajul de miercuri, de 16,4milioane lei (3,8 milioane euro).

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn scădere cu până la 0,6%, linia fiind urmată de majoritateapieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţiicuprinse între 0,2% şi 1,6%. Bursa din Croaţia avansa, însă cu0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO