Burse - Fonduri mutuale

Speranta actiunilor gratuite a adus investitorii in piata

22.02.2007, 17:25 13

Bursa a urcat ieri, inregistrand o crestere generala la nivelul indicilor. SIF-urile au castigat in medie peste 1,5%, dupa ce SIF Transilvania a trimis Bursei convocatorul Adunarii Generale a Actionarilor, pe ordinea de zi a caruia se gaseste propunerea de majorare de capital in valoare de peste 16 mil. euro. Lichiditatea la nivelul pietei a crescut, ieri tranzactionandu-se titluri in valoare de peste 18 mil. euro.
Brokerii sunt de parere ca noile stiri legate de SIF-uri au readus investitorii in piata, si astfel se explica evolutia pozitiva inregistrata ieri de societatile de investitii financiare.
"Noutatea care a animat piata a fost reprezentata de publicarea convocatorului la SIF Transilvania in care se propune pe ordinea de zi majorarea de capital. Investitorii au facut schimburi de pachete zilele acestea si asteapta si restul convocatoarelor la societatile de investitii financiare", spune Mircea Dudas, directorul adjunct al societatii de brokeraj Orizont Vest.
Indicele BET-FI a urcat in sedinta de ieri cu 1,66%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de circa 12,6 milioane de euro (42,8), peste 69% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
SIF Transilvania a fost cel mai tranzactionat titlu ieri, valoarea tranzactiilor fiind de 4,1 mil. euro (13,88 mil. lei), pe o crestere de 3,55%.
Indicele BET, care cuprinde variatia primelor zece cele mai tranzactionate actiuni, a urcat cu 0,68%, pe o lichiditate de circa 18,24 mil. euro (61,72 mil. lei), in timp ce indicele general al pietei, BET-C, a atins ieri un nou maxim, de 5.672,58 puncte.
Cele mai tranzactionate actiuni din piata au fost SIF-urile, in topul lichiditatii intrand titlurile Transelectrica, urmate de cele ale companiilor din domeniul bancar.
Actiunile BRD au urcat cu 1,35% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 0,78 mil. euro (2,65 mil. lei). Evolutia cotatiei vine dupa ce banca a anuntat un profit net de 656 mil. lei (circa 186 mil. euro) pentru 2006, in crestere cu 19% fata de anul precedent.
Titlurile Bancii Transilvania au ajuns din nou la pragul de 1,1 lei/actiune, dupa ce ieri au urcat cu 0,92% pe fondul unui rulaj de 1,07 mil. euro (3,63 mil. lei)
"Cred ca lichiditatea la nivelul pietei va creste pe termen lung, iar pe termen mediu, aceasta va depinde si de rezultatele financiare ale emitentilor", spune Mircea Dudas.

Titlurile SIF Moldova au urcat ieri cu 1,33% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 3,61 mil. euro (12,21 mil. lei), fiind a doua cea mai tranzactionata actiune din piata dupa SIF Transilvania. "Investitorii au facut schimb de pachete pe SIF-uri in ultima perioada, asteptand in continuare sa apara convocatoarele la restul SIF-urilor. Propunerea de majorare de la SIF Muntenia se va aproba in cazul in care se va intruni numarul minim de investitori, conform statutului actual al acestora. Anul trecut s-au strans doar 40% din actionari, insuficient pentru aprobarea majorarii de capital", spune Mircea Dudas, directorul adjunct al societatii de brokeraj Orizont Vest.

Actiunile companiei care se ocupa cu transportul energiei electrice Transelectrica au pierdut in sedinta de ieri 3,06% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 1,28 mil. euro (4,34 mil. lei). "Probabil ca au fost persoane care si-au punctat profitul. Sa nu uitam ca pretul de listare a fost de 16,8 lei/actiune, iar pretul de acum se traduce printr-un profit de circa 190%. In plus, au fost cumparatori care au achizitionat actiuni inainte de cresterea puternica din ultima perioada", spune Mircea Dudas. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 47,5 lei/actiune, dupa ce in sedinta de luni acestea se apropiasera de pragul de 50 lei/actiune, inchizand la 49,3 lei/actiune.

Titlurile companiei din domeniul petrolier Petrom s-au apreciat ieri cu 1,68%, urcare care a avut loc pe fondul unei lichiditati in crestere fata de sedinta precedenta, de 0,45 mil. euro (1,53 mil. lei). Pe site-ul companiei a aparut marti un comunicat prin care aceasta anunta intentia de a infiinta o companie specializata in petrochimie, care sa preia activitatile petrochimice derulate de rafinaria Arpechim Pitesti. Noua societate se va numi Petrochemical Arges si va fi controlata aproape in totalitate de Petrom. Societatea a revenit insa cu o rectificare catre Bursa prin care se precizeaza ca nu s-a luat inca o hotarare definitiva privind infiintarea noii companii.

Actiunile producatorului de ciocolata Kandia Excelent Bucuresti au scazut in sedinta de ieri cu 1,32%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de 44.500 de euro (150.500 de lei). Producatorul de dulciuri, care si-a marit profitul de patru ori in conditiile vanzarii unor active, a ajutat la evolutia sectorului bunurilor de larg consum, unde profitul a crescut de peste 300%. Compania va propune achizitia diviziei de produse zaharoase de la Kraft Foods in schimbul unei sume de pana la 10 mil. euro in AGA de luna viitoare. Brokerii considera ca o astfel de investitie face actiunea mai putin atractiva pe termen scurt, dar ca pe termen lung aceasta investitie va aduce profituri.

Titlurile companiei din domeniul asigurarilor Ardaf au scazut in sedinta de ieri cu 2,23% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 194.000 de euro (657.000 de lei). Compania din Cipru Sabile Limited a cumparat saptamana trecuta de pe piata RASDAQ un pachet de 14,6% din actiunile Ardaf Cluj-Napoca. Avocatul Daniel Voicu a fost cel care a vandut in piata pachetul de 15,88% din actiunile societatii de asigurari. Tranzactia dintre compania cipriota si Daniel Voicu a fost de 7,65 mil. euro (28 mil. lei). Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,175 lei/actiune, dupa ce in timpul sedintei titlurile s-au tranzactionat la un maxim de 0,176 lei/actiune si un minim de 0,17 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO