Burse - Fonduri mutuale

Statul ar putea încasa 90 mil. € pentru participaţiile minoritare de la E.ON Moldova

Autor: Andrei Chirileasa

03.11.2010, 23:51 29

E.ON România, subsidiara locală a grupului german E.ON, aanunţat că va cum­păra pachetele minoritare de acţiuni deţinute decompania de stat Elect­rica la companiile E.ON Moldova Distribuţieşi E.ON Moldova Furnizare, rezultate în urma divizării fosteiElectrica Moldova, pe care nemţii au cum­părat-o de la stat în2005.

E.ON a plătit 32,2 mil. euro în 2005 pentru 24,62% din acţiunileElectrica Moldova, statul evaluând la 130 mil. euro o companie carea ajuns anul trecut la afaceri de 490 mil. euro. Nemţii au majoratapoi capitalul companiei cu 68,6 mil. euro, ajungând să deţină51%.

Electrica mai deţine în prezent pachete de 27% în fiecare dintrecele două companii, pentru care ar putea încasa între 50 şi 90 mil.euro, conform evalu­ă­rilor analiştilor. Fondul Proprietatea deţinede asemenea câte 22% din fiecare companie, însă reprezentanţii E.ONspun că au transmis notificare doar către Electrica privindcumpărarea acţiunilor.
"E.ON România a notificat astăzi (ieri - n.red.) Electrica privindexercitarea opţiunii de a cumpăra acţiunile minoritare deţinute deElectrica în companiile E.ON Moldova de distribuţie şi de furnizarea energiei electrice. Preţul acţiunilor este stabilit printr-oformulă de calcul stipulată în contractul de privatizare", se aratăîntr-un anunţ al E.ON, fără a se preciza însă care este preţulacţiunilor.

Analiştii băncilor şi firmelor de brokeraj locale, care au evaluatparticipaţiile Fondului Proprietatea, indică o valoare cuprinsăîntre 830 mil. lei şi 1,44 mld. lei pentru E.ON MoldovaDistribuţie, în timp ce E.ON Furnizare este evaluată la o valoareîntre 195 mil. lei şi 340 mil. lei, potrivit unor rapoarterecente.
E.ON Moldova Distribuţie, care ges­tionează reţeaua de distribuţiea energiei electrice din Moldova, a avut anul trecut afaceri de 630mil. lei şi un profit brut de 72 mil. lei, potrivit datelor de laRegistrul Comerţului. Compania dispunea de capitaluri proprii de822 mil. lei.

E.ON Moldova Furnizare gestionează contractele cu consumatorii deenergie electrică din Moldova, fiind furnizor pentru circa 1,35milioane de clienţi. Compania a avut anul trecut afaceri de 1,45mld. lei şi pierderi de 23,8 mil. lei, însă dispunea de capitaluriproprii mai mici, de 148,7 mil. lei, ceea ce explică evaluarea maiscăzută.
Grupul ceh CEZ şi-a exercitat încă de anul trecut opţiunea decumpărare pentru pachetele minoritare de la CEZ Oltenia, preluândatât participaţia statului, cât şi pe cea a Fondului Proprietateapentru 375 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO