Burse - Fonduri mutuale

Statul pierde controlul în AGA de la FP după ce săptămâna trecută a cedat 10% din acţiuni

Statul pierde controlul în AGA de la FP după ce săptămâna trecută a cedat 10% din acţiuni

Autor: Stefan Musgociu

31.05.2011, 17:24 874

Statul a pierdut controlul în AGA de la Fondul Proprietatea (FP)după ce ANRP a emis şi transmis săptămâna trecută DepozitaruluiCentral titluri de conversie pentru 10,1% din acţiunile FonduluiProprietatea (FP), de cinci ori mai mult decât în primele treisăptămâni de la reluarea conversiei.

Pachetul de acţiuni este evaluatpe bursă la aproximativ 648 milioane lei (164 milioaneeuro).

În urma conversiilor de săptămânatrecută, pachetul deţinut de Ministerul Finanţelor a scăzut la24,54%, astfel că statul nu mai poate impune deciziile în AGA. Înstatutul FP se spune că statul deţine controlul în AGA atât timpcât participaţia sa este de peste 33%.

Potrivit unui proiect de ordonanţăde guvern elaborat de Autoritatea Naţională pentru RestituireaProprietăţilor (ANRP) şi discutat pe 11 mai în şedinţa de Guvern,Executivul vrea să împingă până la finele lui iulie termenul încare trebuie să schimbe titluri de despăgubire în acţiuni FP pentruacţionari privaţi, invocând riscul scăderii valorii detranzacţionare la bursă.

Termenul este justificat de Guvernprin faptul că transmiterea într-un interval foarte scurt a unuinumăr mare de acţiuni de la stat către acţionarii privaţi vaconduce la o scădere considerabilă a valorii de tranzacţionare aacţiunilor şi, implicit, a valorii medii ponderate avută în vederela conversia titlurilor de despăgubire în acţiuni.

Tot în 11 mai, Guvernul a abilitatANRP să modifice ordinea în care sunt emise titlurile de platăaferente despăgubirilor şi/sau de conversie în acţiuni la FondulProprietatea, în cazuri motivate prin "distorsionarea" pieţei şiscăderea preţului pe bursă.

Autoritatea Naţională pentruRestituirea Proprietăţilor a emis în perioada 23 - 27 mai un numărde 1.047 de titluri de conversie, prin care au fost transferate dinportofoliul Ministerului Finanţelor 1,391 miliarde de acţiuniFondul Proprietatea, potrivit datelor comunicate, marţi, lasolicitarea MEDIAFAX.

ANRP anunţase luni, 23 mai, tot lasolicitarea MEDIAFAX, că de la reluarea conversiei a dispustransferul a 2,15% din acţiunile FP din contul MinisteruluiFinanţelor.

"În perioada 02 - 27 mai 2011,Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a emis şitransmis Depozitarului Central un număr de 1.447 de titluri deconversie, din care 1.047 de titluri de conversie au fost emise şitransmise Depozitarului Central în perioada 23 mai -27 mai a anuluiîn curs. Valoarea totală a titlurilor de conversie aferentedosarelor cu cereri de opţiune în acţiuni la Fondul Proprietatea,emise şi transmise Depozitarului Central în vederea înregistrăriiîn registrul acţionarilor, după încetarea perioadei de suspendare,respectiv în perioada 2 - 27 mai 2011, este în cuantum de1.687.459.314 de acţiuni (12,25% din titlurile FP - n.r.)", searată în răspunsul ANRP.

Autoritatea precizează că înprezent analizează şi verifică documentele depuse în alte 366 dedosare în care s-a cerut conversia în acţiuni FondulProprietatea.

Întrucât participaţia statului ascăzut sub 33%, Franklin Templeton, administratorul FonduluiProprietatea, poate să propună schimbarea modalităţii de vot, dupăcum anunţa la mijlocul lunii ianuarie managerul de fond al FP, GregKonieczny.

Atât timp cât statul a avut peste33% din acţiunile FP, Ministerul Finanţelor a avut posibilitatea săvoteze cu toate acţiunile din portofoliu, însă în cazul celorlalţiacţionari se aplică o politică diferită.

Astfel, acţionarii care deţin sub1% din acţiuni au un drept la vot pentru fiecare titlu dinportofoliu. În cazul participaţiilor plasate între 1% şi 3%,posesorii au un vot la două acţiuni, iar pachetele cuprinse între3% şi 5% asigură un singur vot la trei acţiuni.

Dacă un acţionar deţine mai multde 5% din capitalul FP, diferenţa peste pragul de 5% nu conferăniciun drept de vot.

Procesul de conversie a fostsuspendat în 11 ianuarie, întrucât legea în baza căreia s-a decisînfiinţarea Fondului prevede oprirea temporară cu 10 zilelucrătoare înainte de listarea la BVB şi reluarea după primele 65de şedinţe bursiere. Acţiunile FP au fost listate în 25 ianuarie laBVB.

Preţul la care se face conversiatitlurilor de despăgubire este cotaţia medie ponderată a acţiunilordin ultimele 60 de şedinţe bursiere anterioare datei de depunere acererii de conversie. Preţul este comunicat zilnic de către Bursade Valori Bucureşti, conform protocolului încheiat între ANRP şiBVB. Anterior listării acţiunile erau acordate la un preţ egal cuvaloarea nominală, de 1 leu.

La 16 mai, data de înregistrarepentru dividend, un pachet reprezentând 31,41% din acţiunileFondului era deţinut de persoane fizice şi juridice din România,iar investitorii străini controlau 31,82% din titluri, potrivitraportărilor Fondului Proprietatea.

FP este o societate de investiţiide tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale cărorproprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi suntimposibil de retrocedat în natură.

Intrarea unor noi pachete deacţiuni FP în piaţă i-a determinat pe unii investitori vândătitlurile, aceştia estimând că noii acţionari vor fi dispuşi săcedeze acţiunile la preţuri mai mici. Astfel, acţiunile Fondului auscăzut în luna mai cu peste 13%, de la 0,5605 lei la 0,486lei.

Calculată la preţul de la finalulşedinţei bursiere de marţi, capitalizarea Fondului este de6,696miliarde lei (1,625 miliarde euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO