Burse - Fonduri mutuale

Statul umbla la pragul maxim de detinere pentru burse

Statul umbla la pragul maxim de detinere pentru burse

Paul Miclaus, vicepresedintele CNVM

26.02.2008, 20:27 17

Prevederea legala conform careia nici o persoana nu poate detine mai mult de 5% din actiunile unui operator bursier ar putea fi modificata, dupa ce Bursa din Sibiu (Sibex) a incercat timp de mai multe luni sa convinga autoritatile ca prevederea ii afecteaza perspectivele de dezvoltare.
Celalalt prag de detinere "celebru" de pe piata de capital este cel la SIF-uri, majorat prin lege de la 0,1% la 1% in urma cu trei ani si care continua sa nasca controverse pe piata.
Un proiect de modificare a legii pietei de capital, care adauga sintagma "cu exceptia unul alt operator de piata reglementata" la prevederea conform careia nici o persoana nu poate detine mai mult de 5% din actiunile unei burse a fost trimis de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru consultare, conform reprezentantilor acesteia din urma. Cu alte cuvinte, daca proiectul va intra in vigoare in forma actuala, doar o alta bursa, locala sau straina, va putea detine peste 5% din actiunile unei burse inregistrate in Romania.
"Modificarea prevederilor privind limita de 5% este singura modificare pe care o contine proiectul", a declarat pentru ZF vicepresedintele CNVM, Paul Miclaus.
CNVM nu a transmis inca o pozitie catre MEF, urmand ca inainte de aceasta sa se consulte cu Bursa de Valori, care ceruse aceasta prevedere in legea pietei de capital in anul 2004, pentru a evita prin efectul legii o eventuala preluare a Bursei sau dobandirea unei pozitii de control din partea unui actionar sau grup de actionari.
"Trebuie sa ne consultam cu cei care au cerut introducerea acestei prevederi. La momentul redactarii legii, BVB a cerut aceasta prevedere, iar Bursa din Sibiu nu a avut nimic de obiectat", a spus Miclaus.
In Romania exista doi operatori de piata reglementata: Bursa de Valori Bucuresti si Bursa din Sibiu. O eventuala modificare a legii pietei de capital ar deschide calea in primul rand pentru preluarea unui pachet consistent de actiuni al Bursei din Sibiu de catre o piata bursiera straina, miscare pe care piata din Sibiu a dat de inteles ca o doreste.
Bursa din Sibiu a inceput sa caute colaborari cu piete externe, inclusiv prin participarea la capital, in urma cu mai bine de un an, dupa ce proiectul de fuziune cu Bursa de Valori Bucuresti a esuat, fiind respins de actionarii celor doua piete. La finalul anului trecut in actionariatul Bursei din Sibiu a intrat Bursa din Varsovia, care a cumparat un pachet de 1,8% din piata de la Sibiu pentru circa 300.000 de euro. Reprezentantii Bursei de la Varsovia au declarat ca ar mai fi interesati sa cumpere actiuni.
De preluarea unui pachet de actiuni al Bursei din Sibiu s-au mai aratat interesate, conform informatiilor de pe piata si Eurex, cea mai mare piata europeana de derivate, controlata de Deutsche Boerse. Intentia Eurex de a participa la capitalul Bursei din Sibiu nu s-a concretizat pana acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO