Burse - Fonduri mutuale

Stirile externe au dus SIF-urile aproape de minime

27.03.2008, 17:03 13

Brokerii spun ca atat stirile negative de afara, cat si activitatea speculatorilor de la Sibiu sunt printre principalii factori care au condus la scaderile de ieri de pe Bursa.
"SIF-urile au suferit o scadere destul de drastica, care cred ca poate fi pusa si pe seama faptului ca se apropie scadenta de la Sibiu si cei care au deschise arbitraje este posibil sa puna presiune la vanzare pe piata spot", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Est Invest.
El este de parere ca acest fenomen ar putea sa persiste si in urmatoarele zile anterioare inchiderii de trimestru, depinzand foarte mult de volumul contractelor de arbitraj deschise pe piata de la Sibiu.
Valoarea tranzactiilor cu actiuni SIF Oltenia si SIF Moldova, titluri ce reprezinta activ suport pentru mai bine de 90% din tranzactiile de la Sibiu, s-au ridicat ieri la circa 4 milioane de euro (14,9 milioane de lei), respectiv 38% din totalul celor realizate ieri la Bursa. Titlurile SIF Oltenia au pierdut peste 3%, iar actiunile SIF Moldova au scazut cu 1,2%.
"Pe termen scurt scaderile ar putea sa continue. SIF-urile cred ca vor avea o tendinta de crestere in urmatoarele trei luni, pentru ca preturile actuale nu justifica aceasta cadere a cotatiilor prin prisma rezultatelor inregistrate pana in prezent", considera Marcel Murgoci.
Pe tendinta de scadere a Bursei din acest an, multi investitori au profitat de diferentele mari dintre piata spot si cea la termen pentru a-si asigura un randament de multe ori peste cel al depozitelor la banci.
Indicii europeni se aflau ieri dupa inchiderea sedintei usor pe minus, dupa ce Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, a anuntat ca-i va fi greu sa-si atinga tinta de profit in conditiile colapsului de pe piata subprime din SUA, cat si ca urmare a incetinirii economiei.
Indicele german DAX pierdea spre sfarsitul zilei de ieri 0,2%, cel englez FTSE 100 era in coborare cu 0,6%, iar indicele francez CAC 40 era pe minus cu 0,4%.
Cotatiile futures ale principalilor indici americani erau in usoara coborare pe parcursul zilei de ieri, ca urmare a unui raport cu privire la scaderea neasteptata in luna februarie a vanzarilor de bunuri de folosinta indelungata din SUA.
Indicele BET a coborat ieri cu 0,8%, in principal pe scaderile inregistrate de titlurile BRD si Rompetrol Rafinare, care au inchis pe minus cu 2% si respectiv 1,6%.
Actiunile Petrom au castigat ieri 2%, iar titlurile Transgaz Medias au urcat cu 1% pe un rulaj ceva mai ridcat decat de obicei, de aproape 1 milion de euro (3,6 milioane de lei).
Unii brokeri sunt de parere ca rezultatele companiilor pe primul trimestru din acest an sunt destul de hotaratoare si vor reprezenta un semnal cu privire la cat de afectate au fost de criza de pe piata internationala si riscul specific al fiecarei societati in parte.
"Am convingerea ca multe dintre companiile cotate la Bursa vor raporta rezultate cel putin la nivelul asteptarilor analistilor", a conchis Marcel Murgoci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO