Burse - Fonduri mutuale

Strainii, din nou vanzatori neti in august

07.09.2006, 20:03 9

Investitorii straini la Bursa au fost vanzatori neti pentru a doua luna consecutiv, investitiile nerezidentilor la Bursa inregistrand un sold negativ de 8,92 mil. euro in august, dupa ce in iulie vanzarile strainilor fusesera cu 12,3 mil. euro mai mari decat cumpararile.
Ca si in luna iulie, vanzarile nete de actiuni ale acestora s-au facut destul de putin simtite pe Bursa, majoritatea actiunilor de pe piata continuandu-si cresterile.
SIF-urile au castigat luna trecuta in medie 8,7%, in timp ce indicele BET a inregistrat o scadere nesemnificativa de 0,2% fata de finele lunii iulie.
Nerezidentii au cumparat luna trecuta actiuni in valoare de 28,24 milioane de euro, acesta fiind cel mai scazut nivel al achizitiilor din iulie 2005. Nici activitatea la vanzare nu a fost foarte ridicata, vanzarile strainilor insumand 37,17 milioane de euro.
Brokerii spun ca activitatea mai redusa a investitorilor straini in august nu este o surpriza si nici faptul ca vanzarile strainilor au fost mai mari decat achizitiile.
"Cu siguranta ca investitorii straini au continuat sa vanda SIF-uri, dar si banci si companii petroliere. Toata luna august SIF-urile au crescut si multi sustineau ca aceste cresteri se datorau investitorilor straini. Nu cred ca investitorii straini au motive sa cumpere SIF-uri atata timp cat legislatia privind societatile de investitii financiare este aceeasi care i-a determinat in primavara sa vanda", a declarat Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj EFG Eurobank Securities, care lucreaza preponderent cu investitori straini.
Investitorii activi ar putea deveni mai activi dupa prezentarea raportului de tara, in octombrie, in care se va preciza data exacta a aderarii Romaniei la UE. Pe acest lucru mizeaza si investitorii autohtoni care au cumparat mai mult in august. Anul trecut, cele mai mari intrari nete de capital strain pe Bursa s-au inregistrat in ultimele patru luni ale anului.
Achizitiile investitorilor romani s-au ridicat luna trecuta la 135,5 milioane de euro, cel mai mare nivel din martie, in timp ce vanzarile acestora au fost de circa 126,6 milioane de euro. Numarul de conturi active la cumparare ale investitorilor romani a crescut de la 8.140 in iulie la 8.227 in august, dar este in continuare scazut fata de lunile de la inceputul anului cand numarul de conturi active depasise chiar 13.000.
"Investitorii romani au cumparat in august considerand ca investitorii straini sunt in vacanta si vor intra mai puternic in piata incepand cu luna septembrie. De asemenea, ei se asteapta la o activitate mai intensa a nerezidentilor dupa prezentarea raportului de tara in octombrie, scenariu destul de plauzibil. Asteptarile mele sunt pozitive dupa prezentarea raportului de tara", a precizat Floroiu.
De la inceputul anului, investitiile strainilor la Bursa au inregistrat un sold pozitiv de 71,65 milioane de euro. Achizitiile nerezidentilor s-au ridicat la 488,8 milioane de euro, in timp ce vanzarile au fost de 417,2 milioane de euro. Ponderea tranzactiilor realizate de nerezidenti in totalul tranzactiilor de la Bursa din primele opt luni ale anului se mentine in intervalul 25-30%.
"Atata timp cat legislatia pe SIF-uri nu se modifica, iar pe Bursa nu apar emitenti noi, este putin probabil ca vom asista la o crestere a acestei ponderi", a conchis Floroiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO