Fonduri mutuale

Strategii de investitii: De ce au ignorat cumparatorii de unitati de fonduri mutuale investitiile pe Bursa?

Strategii de investitii: De ce au ignorat cumparatorii de unitati de fonduri mutuale investitiile pe Bursa?
07.04.2010, 00:00 89

Unii administratori de fonduri dau vina pe banci pentru conul deumbra in care au intrat fondurile de actiuni, in timp ce altii suntde parere ca investitorilor le este teama de o revenire a crizei.Managerii recunosc insa ca increderea investitorilor se castiga maigreu decat se pierde.

Anul trecut, cand principalul indice bursier BET s-a apreciat cupeste 60%, iar fondurile mutuale au adus randamente de pana la101,5%, cum a fost cazul fondului Active Dinamic, putini au fostinvestitorii care s-au putut bucura de aceste performante. Maiexact, daca la finele lunii februarie 2009 un numar de 11.724 deinvestitori aveau plasamente in fondurile de actiuni, la fineleanului trecut fondurile de actiuni numarau doar cu 147 deinvestitori mai multi. Evolutia de anul trecut vine in contradictiecu ceea ce s-a intamplat in urma cu trei ani cand declansareacrizei financiare din vara anului 2007 "a mai adus" 800 de noiinvestitori in fondurile de actiuni din august pana la fineleanului, chiar daca randamentele acestor fonduri erau inscadere.

"Inanii 2006 si 2007 reactia investitorilor era mai putin influentatade retele de vanzari ale bancilor. In prezent insa, fondurile deactiuni au intrat intr-un con de umbra si pentru ca bancile isivand prin retele de distributie propriile fonduri de plasamentemonetare si obligatiuni, in detrimentul unor produse mai riscanteasa cum sunt fondurile de actiuni", a spus Eugen Voicu,presedintele societatii de administrare a investitiilor AvivaInvestors, cu active nete in gestiune de peste 53 mil. lei. Cum nuface parte dintr-un grup bancar pentru a beneficia de sprijinulunei forte puternice de vanzari, administratorul a mutat ofensivape internet prin lansarea unei platforme de distributie online apropriilor fonduri.

Doar anul trecut, prin reteau de unitati bancare a grupului dincare fac parte, cei mai mari administratori de fonduri - ErsteAsset Management si Raiffeisen Asset Management - au atras circa 2mld. lei in fondurile monetare si de obligatiuni pe care legestioneaza.

Despre monopolul pe care il detin bancile pe piata distributieisi impactul acestuia asupra vanzarilor de fonduri de actiunivorbeste si Ilie Cenan, presedintele societatii de administrareGlobinvest cu active nete de 60 mil. lei. "Distributia joaca un roltot mai important in industria fondurilor mutuale, iar faptul ca nuapartinem de un grup financiar-bancar poate fi considerat undezavantaj. Astfel ca desi fondurile noastre de actiuni aducrandamente, subscrierile investitorilor sunt inca timide", aexplicat Cenan.

Increderea investitorilor, un punct sensibil pentruadministratori

Mai important decat suprematia pe care bancile o detin pe piatade distributie a fondurilor este comportamentul investitorilordominat inca de prudenta si neincredere, dupa corectiile dramaticedin 2008.

"Investitorii se feresc de o revenire a crizei si o evolutiedupa modelul literei "W". Increderea investitorilor se castiga greusi se pierde usor, astfel ca este nevoie de o noua consolidare apietei de actiuni pentru a asista la o revenire a interesuluipentru plasamente in fondurile riscante de investitii", a afirmatJan Pricop, director general adjunct al societatii de administrareKD Investments, cu active nete in gestiune de circa 43 mil.lei.

La finele lunii februarie, toate fondurile de actiuni raportaupierderi pentru ultimele 36 de luni, cea mai mica scadereapartinand fondului KD Maximus, cu minus 0,19%, la extrema opusasituandu-se fondul Omninvest, administrat de societatea SIRA, cu opierdere de peste 65% in intervalul februarie 2010 - februarie2007, potrivit Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Administratorii spun ca prudenta cu care investitorii abordeazaplasamentele in fondurile mutuale isi gaseste explicatie indiscrepanta care exista intre aprecierile de pe piata de actiuni sidificultatile cu care se confrunta economia reala.

"Atunci cand economia va da semne de revenire cred ca vom vedeainvestitorii asumandu-si mai multe riscuri, cresterile de pe Bursanu sunt suficiente", a continuat Cenan.

SIF-urile, barometru pentru revenirea fondurilor deactiuni

Desi criza financiara prin care a trecut piata locala de capitaleste fara precedent, administratorii de fonduri au mai avut deinfruntat apatia investitorilor fata de fondurile de actiuni si in2005.

"Imi aduc aminte ca in anul 2005 SIF-urile au crescut cu 175% sicu toate acestea au intrat foarte putini investitori in fondurilede actiuni. A fost nevoie de un an, poate chiar doi pentru cainvestitorii sa considere fondurile de actiuni atractive. Cred cane aflam intr-o situatie similara: primul semnal pentru revenireafondurilor de actiuni este ca SIF-urile sa inregistreze un afluxputernic de investitori", a continuat Voicu de la AvivaInvestors.

Actiunile celor cinci Societati de Investitii Financiare(SIF-uri) sunt omniprezente in portofoliul fondurilor de actiuni,in special gratie gradului ridicat de lichiditate pe care il ofera.Scaderea dobanzilor bancare este un alt semnal care va anuntacresterea atractivitatii fondurilor riscante.

"Realocarea pe fondurile de actiuni ar trebui sa aiba loc in2010, avand in vedere ca scaderea dobanzilor bancare va trage injos randamentele fondurilor de obligatiuni si monetare", a conchisVoicu.

Desi mult sub volumele raportate de fondurile monetare,intrarile nete de 19,5 milioane de lei inregistrate de fondurile deactiuni in primele doua luni ale anului anunta o timida revenire ainteresului. In aces an, numarul de investitori in fonduri deactiuni a crescut cu 121, pana la 11.992 la finele luniifebruarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO