Burse - Fonduri mutuale

Suntem pe primul loc in Europa la numarul de actionari

13.04.2007, 20:14 17

Peste zece milioane de romani - adica jumatate din populatia tarii - sunt actionari intr-una din societatile listate la Bursa de Valori Bucuresti, conform statisticilor Depozitarului Central. Institutia tine evidenta actionarilor societatilor listate pe piata de capital si a inceput de saptamana trecuta sa realizeze decontarea pentru tranzactiile de la Bursa.
Numarul mare de actionari plaseaza Romania pe primul loc in Europa in privinta proportiei cetatenilor care detin actiuni la companii cotate, afirma reprezentantii Depozitarului Central.
Numarul ridicat nu se datoreaza interesului ridicat al romanilor pentru investitiile la Bursa, ci unei decizii a statului care i-a improprietarit pe multi dintre cetatenii romani cu pachete mici de atiuni la cele cinci SIF-uri. Cei care au participat la programul de privatizare in masa au primit actiuni SIF in contul dividendelor pe care Fondul Proprietatii Private ar fi trebuit sa le distribuie. Acestia reprezinta circa 7-8 milioane din cei 10 milioane de actionari, dar marea majoritate nu stiu ca detin aceste actiuni, inscrise in conturile lor de la Depozitarul Central.
Pachetele de actiuni reziduale de la SIF-uri pe care multi dintre romani le detin valoreaza pe piata circa 200 de lei (60 de euro).
O buna parte din restul actionarilor inregistrati la Depozitarul Central sunt cei care nu si-au vandut "cuponul" primit in programul de privatizare in masa, in vreme ce numarul de investitori de la Bursa este estimat undeva la 30.000 pana la 60.000 de persoane. "In decursul unei luni circa 10-15.000 de conturi deschise inregistreaza cel putin o tranzactie de cumparare de actiuni. Pe o perioada mai lunga, de noua luni, numarul conturilor active este de circa 30.000, iar din datele de la societatile de brokeraj reiese ca numarul de conturi deschise la brokeri este de 60-70.000", a spus Stere Farmache, directorul Bursei. Un investitor poate avea conturi la mai multi brokeri, dar un singur cont la Depozitarul Central.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO