Burse - Fonduri mutuale

Tender a inceput sa vanda din actiunile Ardaf

22.08.2006, 20:55 13

Compania Tender SA, controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, a vandut un pachet de 2,15 milioane de actiuni ale companiei de asigurari Ardaf Cluj, in cadrul unor tranzactii in valoare de 118.000 de euro (420.000 de lei) derulate vineri pe RASDAQ.
Pachetul vandut reprezinta 0,43% din capitalul social al Ardaf. Tender SA, care detine peste 70% din actiunile companiei de asigurari, mai vanduse si joi un pachet de 60.000 de actiuni.
In prezent, omul de afaceri Ovidiu Tender se afla in arest in cazul Rafo.
Sorin Ciuca, unul din fostii membri ai Consiliului de Administratie al Ardaf, a vandut si el un pachet de 829.500 de actiuni Ardaf, pentru care a incasat 46.000 de euro (163.000 de lei).
In ultimele doua sedinte de tranzactionare, actiunile Ardaf au scazut cu 42%, iar capitalizarea companiei s-a redus cu 15,3 milioane de euro. De la inceputul lunii august, actiunile Ardaf au pierdut peste 50%.
Ardaf urmeaza sa-si majoreze capitalul social cu 181,2 milioane de lei (51,5 milioane de euro) prin aport in numerar. Compania a fost pusa sub administrare speciala de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) din cauza inrautatirii situatiei financiare si a scaderii coeficientului de lichiditate sub limita impusa de lege. Compania va opera doua majorari de capital, una de 110 milioane de lei (31 de milioane de euro) pana la finele lunii august si una de 72,1 milioane de lei (20,2 milioane de euro) pana la sfarsitul lui septembrie.
Prima majorare de capital se desfasoara in doua etape. Astfel, pana pe data de 25 august actionarii Ardaf inregistrati la data de 23 august vor putea sa-si subscrie prin exercitarea dreptului de preferinta, urmand ca actiunile ramase nesubscrise sa fie oferite spre subscriere tuturor actionarilor indiferent de participatia detinuta de acestia.
Tender SA ar trebui sa participe cu peste 12,5 milioane de euro la majorarea de capital pentru a fi sigura ca nu va pierde controlul asupra companiei.
Ardaf este una din primele zece companii de asigurari din Romania, cu o cota de piata de 5,3% pe asigurari de viata si generale. Anul trecut compania a realizat o cifra de afaceri de 64 de milioane de euro.
Compania din Cluj este controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, prin societatea Tender SA, care detine peste 70% din actiuni. Principalii actionari minoritari sunt societatea Clairmont Holding Ltd. inregistrata in Cipru, care detine 12,71% din actiuni, si Raiffeisen Zentralbank Austria, cu 10,19% din actiuni.
Actiunile Ardaf au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la cotatia de 0,147 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 20,85 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO