Burse - Fonduri mutuale

Tender a vandut americanilor Atlas Gip cu 16,6 mil. euro

17.07.2008, 18:59 64

Grupul american Weatherford a preluat pachetul majoritar al companiei de carotaj Atlas Gip (simbol bursier ATGJ) din Ploiesti de la omul de afaceri Ovidiu Tender prin intermediul a trei tranzactii speciale derulate miercuri pe piata RASDAQ in valoare de 16,6 mil. euro.
Weatherford, unul dintre cei mai mari jucatori internationali de pe piata de servicii petroliere, a cumparat 86% din actiunile Atlas Gip la un pret de 83 de lei, cu 30% peste nivelul mediu la care aceste titluri s-au tranzactionat in acest an.
La acest pret, Atlas Gip este evaluata la 19,3 mil. euro.
Compania din domeniul prospectiunilor geologice era controlata de Ovidiu Tender, prin intermediul Tender SA si Vulcan Bucuresti (VULC), care in urma tranzactiilor de ieri au iesit din actionariatul firmei.
De partea americanilor de la Weatherford s-a aflat o echipa de avocati ai casei NNDKP (Nestor), coordonata de Manuela Nestor.
Grupul international anuntase inca de la inceputul anului ca intentioneaza sa faca achizitii pe piata de profil din Romania, dupa ce a cumparat in luna februarie compania de servicii petroliere BOSS Campina de la Petrom in schimbul a 10 mil. euro.
Weatherford si BOSS Campina se numarau printre concurentii Atlas Gip pe aceasta piata, firma de carotaj avand in acelasi timp incheiate parteneriate cu grupul american. Weatherford este prezent in peste 100 de tari si a obtinut anul trecut un profit operational de peste un miliard de dolari (circa 730 mil. euro).
Afacerile Atlas Gip s-au majorat anul trecut cu 45%, la 101,8 mil. lei (30,5 mil. euro), iar profitul net a urcat de 12 ori, ajungand la 17,4 mil. lei (5,2 mil. euro). Firma de carotaj se afla in procedura de reorganizare, la finele anului trecut inregistrand plati restante in valoare de 67,2 mil. lei (19 mil. euro).
Vanzarea pachetului majoritar al Atlas Gip de catre firmele lui Tender a avut loc la o saptamana dupa ce SIF Muntenia a vandut catre Vulcan Bucuresti (VULC), controlata indirect de Tender, un pachet de circa 14,5% din Atlas Gip la un pret de 63 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO