Burse - Fonduri mutuale

Teraplast Bistrita ar putea emite actiuni de 20 mil. euro

05.02.2008, 20:33 19

Raiffeisen Capital & Investment va incepe promovarea viitoarei oferte de actiuni a producatorului de materiale de constructii Teraplast Bistrita, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat prospectul preliminar al ofertei.
Conform acestuia, societatea ar urma sa ofere actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei/actiune, pachetul urmand sa reprezinte 25% din capitalul social. Pretul la care se vor vinde actiunile ar urma sa fie stabilit in functie de reactia investitorilor.
Valoarea ofertei s-ar putea situa in jurul a 20 de milioane de euro, luand in calcul preturile la care se tranzactioneaza in prezent actiunile producatorilor de materiale de constructii.
Reprezentantii Raiffeisen nu au dorit sa faca niciun comentariu in privinta ofertei, invocand reglementarile pietei, care nu le permit sa faca acest lucru. Oferta este programata pentru luna martie, conform ultimelor informatii disponibile.
Reprezentantii Raiffeisen spuneau in urma cu cateva saptamani ca este posibil ca oferta Teraplast sa fie amanata daca turbulentele de pe pietele financiare vor continua, insa o decizie nu fusese luata inca.
Turbulentele financiare din ultimele luni de pe pietele financiare au produs anularea sau amanarea multora dintre ofertele publice programate pe pietele internationale. Bursa din Varsovia, lidera regiunii in privinta listarilor anul trecu, nu a inregistrat, de exemplu, anul acesta nicio oferta din cele 70 pe care le estimeaza pentru intregul an.
Grupul Teraplast este unul dintre principalii producatori de pe piata produselor din PVC si include, pe langa compania cu acelasi nume, companiile Plastsistem si Politub, in cadrul carora compania Teraplast detine participatii de 70%, respectiv 50% din actiuni. Compania Plastsistem produce panouri sandwich pentru constructii comerciale si industriale, iar in 2006 a realizat o cifra de afaceri de 8,3 milioane de euro. Politub a inregistrat in acelasi an vanzari de 10,3 milioane de euro, iar compania produce tuburi din polietilena pentru retelele de gaz si apa, 50% din capitalul companiei fiind detinut de Socomo Socotub.
Grupul a realizat in 2006 o cifra de afaceri totala de 60 de milioane de euro, doua treimi din aceasta suma fiind realizata de compania Teraplast. In aceeasi perioada, compania a realizat un profit de 5,7 mil. euro.
Raiffeisen mai lucreaza conform informatiilor de pe piata si la oferta de listare a Adeplast, companie cu un domeniu de activitate asemanator, programata pentru prima jumatate a acestui an.
Teraplast Bistrita isi programase pentru 2007 investitii de 11 milioane de euro, iar conducerea companiei estimeaza ca pana in 2009 valoarea investitiilor va ajunge la 28 de milioane de euro. Compania a finalizat anul trecut o investitie de aproximativ 4 milioane de euro intr-o fabrica de ferestre PVC, in Brasov.
Noua fabrica are o suprafata de 3.000 de metri patrati si o capacitate de productie de 300 de repere pe zi, iar potrivit conducerii productia realizata este destinata in principal clientilor din zona de centru-sud.
Strategia companiei prevede relocarea integrala a productiei din orasul Bistrita intr-o alta locatie din acelasi oras.
Pe piata externa, Teraplast vinde aproximativ 7% din volumul total al cifrei de afaceri, principalii parteneri la export fiind in Ungaria, Italia, Franta, Slovenia, Serbia si Republica Moldova.
Teraplast are capital integral privat, actionarii fiind SIF Banat-Crisana, cu 13%, Gemens Plast, membra a grupului belgian Aliaxis, cu 9%, restul fiind detinut de persoane fizice. Grupul detine capacitati de productie pe o suprafata de 14 hectare si are 650 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO