Burse - Fonduri mutuale

Teraplast din Cluj se listeaza la BVB

13.07.2007, 19:43 52

Producatorul de componente de constructii Teraplast din Cluj, cu afaceri anuale de 60 de milioane de euro, intentioneaza sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti.
Consiliul de Administratie al Teraplast a convocat pentru azi Adunarea Generala a Actionarilor, singurul punct pe ordinea de zi fiind listarea companiei la Bursa Bucuresti (BVB).
"Credem ca in acest moment suntem o companie solida, iar listarea la Bursa va genera atragerea unor investitori importanti pentru Teraplast. In plus, odata cu listarea vor creste vizibilitatea si transparenta companiei, iar firma va avea la dispozitie resurse suplimentare de finantare", a declarat pentru ZF Transilvania Emanoil Viciu, director general si presedinte al Consiliului de Administratie Teraplast.
Grupul a realizat anul trecut o cifra de afaceri totala de 60 de milioane de euro, 66% din aceasta suma fiind realizata de compania Teraplast. In aceeasi perioada, compania a realizat un profit de 5,7 mil. euro. Conducerea Teraplast estimeaza pentru acest an o crestere de 60% a cifrei de afaceri, ca ur-mare a evolutiei pietei constructiilor.
Compania Teraplast este o firma cu capital integral privat, actionarii fiind SIF Banat-Crisana cu 13%, Gemens Plast, membra a grupului belgian Aliaxis, cu 9%, 78% fiind detinut de persoane fizice, printre care omul de afaceri Dorel Goia, care a fost unul dintre fondatorii bancii Transilvania. Grupul detine capacitati de productie pe o suprafata de 14 hectare , iar numarul de angajati este de 650 de persoane.
Dupa obtinerea avizului AGA, Consiliul de Administratie al Teraplast va incepe negocierile cu o societate de intermediere care sa intocmeasca documentatia necesara listarii la bursa. "Deocamdata nu putem oferi o valoare de tranzactionare pentru actiunile companiei, urmand sa stabilim o valoare reala impreuna cu o companie de audit specializata in acest gen de operatiuni", a mai spus Emanoil Viciu.
Potrivit conducerii Teraplast, listarea la BVB va costa aproximativ 400.000 de euro si, conform cadrului legal, compania este obligata sa listeze cel putin 25% din totalul actiunilor. Reprezentantii Teraplast estimeaza o evolutie pozitiva a actiunilor Teraplast, in conditiile in care listarea companiei Alumil, unul dintre colaboratorii Teraplast, a fost un succes pe Bursa, aducand in prima zi de tranzactionare cresteri de 90% pentru investitori.
Grupul Teraplast este unul dintre principalii producatori de pe piata produselor din PVC si include pe langa compania cu acelasi nume, companiile Plastsistem si Politub, in cadrul carora compania Teraplast detine participatii de 70%, respectiv 50% din actiuni. Compania Plastsistem produce panouri sandwich pentru constructii comerciale si industriale, iar anul trecut a realizat o cifra de afaceri de 8,3 milioane de euro. Politub a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 10,3 milioane de euro, iar compania produce tuburi din polietilena pentru retelele de gaz si apa, 50% din capitalul companiei fiind detinut de Socomo Socotub.
Teraplast Bistrita si-a bugetat pentru acest an un program de investitii de 11 milioane euro, iar conducerea companiei estimeaza ca pana in 2009 valoarea investitiilor va ajunge la 28 de milioane de euro. Compania a finalizat anul trecut o investitie de aproximativ 4 milioane de euro intr-o fabrica de ferestre PVC, in Brasov. Noua fabrica are o suprafata de 3.000 de metri patrati si o capacitate de productie de 300 de repere pe zi, iar potrivit conducerii productia realizata aici este destinata in principal clientilor din zona de centru-sud.
Strategia companiei prevede relocarea integrala a productiei din orasul Bistrita intr-o alta locatie din acelasi oras. Reprezentantii companiei nu pot oferi deocamdata o valoare a acestei relocari, dar estimeaza ca activitatea nu va fi costisitoare, in conditiile in care compania Plastsistem produce materia prima din care vor fi realizate viitoarele fabrici.
Teraplast se numara printre cei mai importanti producatori de profile, tevi si granule din PVC, principalii competitori fiind grupul german Rehau, Gealan, Valrom sau Palplast Sibiu (care face parte din grupul petrolier privat Rompetrol). Vanzarile companiei bistritene tintesc in special piata materialelor de constructii si cea a finisajelor interioare si sunt realizate prin sapte depozite proprii din Bistrita, Bucuresti, Brasov, Galati, Constanta, Oradea si Iasi, precum si prin intermediul unor parteneri locali.
Pe piata externa, Teraplast vinde aproximativ 7% din volumul total al cifrei de afaceri, principalii parteneri la export fiind in Ungaria, Italia, Franta, Slovenia, Serbia si Republica Moldova.
Teraplast a fost infiintata in 1990 la Bistrita, dupa divizarea Intreprinderii de Materiele de Constructii. In 1992, societatea devine mixta, romano-maghiara, sub numele de Teraplast GP S.A. Trei ani mai tarziu, firma este privatizata, iar in 1998, impreuna cu Plastsistem SA si Politub, au fost puse bazele Grupului Teraplast.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO