Burse - Fonduri mutuale

Topul câştigurilor pe Bursă: Cei care au pierdut mai puţin decât BET-ul la nouă luni se pot considera norocoşi. Care sunt strategiille pentru final de an

Topul câştigurilor pe Bursă: cei care au pierdut mai puţin decât BET-ul la nouă luni se pot considera norocoşi. Acţiunile câştigătoare se numără pe degete

Topul câştigurilor pe Bursă: cei care au pierdut mai puţin decât BET-ul la nouă luni se pot considera norocoşi. Acţiunile câştigătoare se numără pe degete

Autor: Andrei Chirileasa

03.10.2011, 00:07 967

Topul celor mai profitabile acţiuni de pe Bursă în primele nouă luni ale anului s-ar traduce de fapt prin topul acţiunilor care au reuşit să scadă mai puţin decât indicii bursieri, în condiţiile în care dintre cele 39 de acţiuni care au înregistrat tranzacţii de peste un milion de euro de la începutul anului, doar opt sunt pe plus faţă de finele anului trecut.

Septembrie a fost o lună extrem de proastă pentru investiţiile în acţiuni, indicii bursei de la Bucureşti înregistrând din nou scăderi de până la 10-11% după un august dezastruos.

Indicele BET, care urmăreşte cele mai importante 10 companii listate, a pierdut 9,9% în septembrie, după o scădere de 10,1% în august. Şi în iulie BET-ul pierduse circa 3%, astfel că la nivelul trimestrului al treilea scăderea acumulată este de peste 21%. De la începutul anului indicele de referinţă al bursei de la Bucureşti a pierdut 17,9%.

În septembrie doar două dintre cele 39 de acţiuni analizate au reuşit să închidă pe plus, restul înregistrând scăderi de până la 37%. Cea mai puternică scădere în septembrie au avut-o acţiunile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au pierdut 37% din valoare, pe fondul accentuării problemelor operaţionale. Oltchim a anunţat vineri că trimite 1.000 de oameni în şomaj tehnic în luna octombrie din cauza dificultăţilor în aprovizionarea cu materie primă.

Oltchim are şi cea mai mare creştere de pe bursă în acest an, de 280%, datorită discuţiilor privind privatizarea combinatului şi a achiziţiilor derulate de grupul german PCC, care vrea să-şi asigure o poziţie cât mai solidă în procesul de privatizare.

A doua creştere din acest an o au acţiunile producătorului de aspiratoare Electroargeş (ELGS) controlat de Cătălin Chelu. Titlurile ELGS au crescut cu 84% luna trecută, fără ca să existe o explicaţie. Este posibil ca unii investitori să speculeze o eventuală anulare a majorării de capital derulată în acest an, care a fost atacată în instanţă de acţionarii minoritari.

Alte două acţiuni cu creşteri semnificative în acest an sunt producătorul de îngrăşăminte Azomureş (AZO) şi producătorul de aluminiu Alro (ALR), ambele companii înregistrând rezultate în creştere în primul semestru al anului. Cele două companii au rezistat mai bine şi în septembrie, când au înregistrat scăderi de 1%, la fel ca şi acţiunile producătorului de medicamente Biofarm (BIO), care au fost susţinute de achiziţiile semnificative derulate de SIF Banat şi SIF Oltenia.

Acţiunile SIF-urilor au înregistrat însă scăderi de până la 12% luna trecută în ciuda anunţului încheierii unui acord cu austriecii de la Erste privind vânzarea participaţiilor pe care SIF-urile le deţin la BCR. SIF-urile vor primi cash şi acţiuni Erste pentru acţiunile deţinute la BCR. Acţiunile Erste au pierdut 20% luna trecută, iar de la începutul anului au o scădere de 44%, fiind aproape de coada topului din punctul de vedere al randamentelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO