Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica a facut in trei luni profit cat pentru un an

Transelectrica a facut in trei luni profit cat pentru un an

Click pentru imaginea marita

15.05.2008, 19:34 20

Compania de transport a energiei electrice Transelectrica a realizat in primele trei luni ale anului un profit net de 82,1 mil. lei (22,2 mil. euro), in crestere cu 93,6% comparativ cu primul trimestru al anului trecut si cu 8% mai mult fata de nivelul castigului net prognozat pentru intreg anul.
"Am inregistrat rezultate substantial superioare asteptarilor noastre care au fost mai conservatoare si am reusit sa ne depasim in acest interval de timp tinta de profit pentru intreg anul. Rezultatele bune au fost generate pe de o parte de niste venituri in crestere datorate in special unui volum de servicii mai mare, iar pe de alta parte scaderii unor costuri cum ar fi cheltuielile de congestii sau cele pentru acoperirea consumului propriu tehnologic. Oricum, in al doilea trimestru nu cred ca vom mai inregistra aceasta crestere mai ales din cauza faptului ca vom da startul unor cheltuieli destul de mari pentru investitii", a explicat Razvan Purdila, directorul directiei piete de capital din cadrul Transelectrica.
Actiunile Transelectrica s-au apreciat in sedinta de tranzactionare de ieri cu 7,6% pana la 25,5 lei pe titlu pe fondul rezultelor peste asteptari anuntate de companie. In primul trimestru al anului, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 788,1 mil. lei (213,6 mil. euro), in crestere cu 40,1% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut cand Transelectrica a inregistrat un nivel de 562,3 mil. lei (166,27 mil. euro).
"Cred ca rezultatele Transelectrica au fost influentate pozitiv de volumul in crestere de energie electrica transportata in primul trimestru al anului, dar si de faptul ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) permite in acest an compensarea unor pierderi inregistrate de Transelectrica in anul trecut, cauzate de factori externi companiei, cum ar fi congestiile de sistem", spune Lucian Albulescu, analist financiar in cadrul KBC Securities. La inceputul anului, Transelectrica a obtinut apobarea ANRE pentru majorarea cu 3% a tarifului mediu de transport al energiei si cu 22,6% a tarifului pentru servicii de sistem. In acelasi timp, pretul reglementat pentru achizitia energiei pentru consumul propriu tehnologic a fost fixat la 198,6 pe MWh prin achizitionarea de la Electrocentrale Deva, nivelul anterior fiind de 243 de lei pe MWh.
"Rezultatele financiare inregistrate de Transelectrica sunt peste asteptari, compania inregistrand o dinamica buna, peste cresterea anuala bugetata, atat in ceea ce priveste cifra de afaceri, cat si rezultatul operational. In general primul trimestru al anului este unul bun pentru companie, activitatea Transelectrica putand fi considerata una sezoniera", sustine Andreea Ciobanu, analist la Intercapital Invest. Transelectrica a bugetat o cifra de afaceri de 2,82 mld. lei pentru 2008, mai mare cu 23,4% fata de nivelul de 2,29 mld. lei din 2007 si un profit net de 76 mil. lei.
Analistii sustin insa ca estimarile sunt foarte conservatoare si vor fi depasite.
"Mentinand o prognoza conservatoare, vedem un profit de cel putin 115 mil. lei pe 2008, pe standardele internationale de contabilitate, in crestere cu 83% fata de anul trecut", sustin analistii grupului BCR-Erste.
In ceea ce priveste investitiile, compania a anuntat un program de investitii de 1,4 mld. lei (circa 400 mil. euro) in reteaua nationala de transport al energiei electrice in perioada 2008-2012, suma care va fi recunoscuta in tarife de ANRE. Pana in 2020, compania prevede alocarea unei sume de 2 mld. euro pentru modernizarea si dezvoltarea retelei de transport a energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO