Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica a incheiat prima faza a celei mai mari investitii proprii pe piata de energie

Transelectrica a incheiat prima faza a celei mai mari investitii proprii pe piata de energie

Click pentru imaginea intreaga

13.09.2006, 19:15 31

Compania de transport al electricitatii Transelectrica a facut ieri receptia primei faze a celei mai mari investitii derulate pana acum, retehnologizarea statiei Bucuresti Sud.
Valoarea totala a contractului de modernizare a statiei electrice Transelectrica se ridica la 47,2 milioane de euro, lucrarile fiind executate de catre concernul german Siemens.
Proiectul, demarat in 2004, a ajuns in faza in care Transelectrica a pus in functiune statia de 220 KV, care a costat 12,5 milioane de euro.
Statia Bucuresti Sud are un rol strategic in ansamblul sistemului energetic national deoarece este un nod care asigura conectarea la livrarile de energie intre producatorii de energie Nuclearelectrica si Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), transportatorul Transelectrica si distributia de electricitate Electrica Muntenia Sud.
Transelectrica, firma de stat proaspat listata pe Bursa de la Bucuresti, este angajata intr-un masiv program de investitii pentru modernizarea infrastructurii proprii de transport al energiei electrice, estimat la peste 600 mil. euro in urmatorii opt ani.
"Modernizarea statiei de 220 kV Bucuresti Sud face parte din proiectul de modernizare a statiilor de 400kV, 200 kV, 110 kV, 10 kV Bucuresti Sud. Proiectul reprezinta cea mai mare investitie facuta de Transelectrica pana la aceasta data", afirma Stelian Gal, directorul general al transportatorului de energie.
Finantarea lucrarilor este realizata partial din surse proprii ale Transelectrica si un credit in valoare de 28 de milioane de euro acordat de catre banca germana Kreditanstalt f?r Wiederaufbau (KfW), care va trebui rambursat in zece ani, din care patru ani perioada de gratie.
Contractorul general al proiectului este consortiul format din Siemens Austria, Siemens Germania si Siemens Romania, iar subcontractori firmele Energomontaj si TRAPEC. "Pana la sfarsitul acestui an, vom organiza licitatii pentru alegerea firmelor care vor retehnologiza statiile de transformare de la Gheorgheni, Targoviste, Lacul Sarat, Isalnita, Gura Ialomitei, Pestisu si Iasi", a mai spus reprezentantul Transelectrica, fara a da valoarea totala a acestor proiecte.
Garantia pentru lucrarile realizate de Siemens are o durata de trei ani.
"Dupa expirarea acestui termen, dorim sa avem un contract de mentenanta cu acelasi producator, Siemens. Urmeaza sa avem negocieri cu reprezentantii concernului german in legatura a acest lucru", a mai spus Gal. Proiectul ar urma sa se finalizeze in luna august, anul viitor.
De cealalta parte, Siemens este unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata proiectelor Transelectrica alaturi de ABB, General Electric, Areva si Itochu.
Pentru Bucuresti Sud, echipamentele Siemens au fost importate.
De altfel, Siemens, prezent pe piata autohtona si cu unitati de productie, a anuntat ca nu este interesat de productia de componente pentru marile proiecte energetice.
"Piata de profil nu este destul de mare pentru a face loc inca unui jucator. Deocamdata productia realizata la Electroputere este suficienta", a declarat Georg Antesberger, director energie in cadrul Siemens Austria.
"Pentru noi, marile proiecte energetice au o importanta majora, dar acum vrem sa dezvoltam mai mult partea de servicii destinate industriei petroliere, metalurgice sau de gaze. Exista un mare potential de crestere in aceasta zona, tinand cont de recentele privatizari", a mai spus Antesberger.
Actiunile Transelectrica au inceput sa fie tranzactionate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti pe 25 august. Titlurile companiei au inregistrat recent o crestere de 60% depasind astfel de 10 ori castigul obtinut din dobanda pe care o ofera un depozit bancar.
Transelectrica a inregistrat in primul semestru al acestui an un profit net de 31 milioane de euro, peste castigul inregistrat pe tot anul trecut, de 29,2 milioane de euro.
Incepand cu aceasta luna, Transelectrica si-a schimbat auditorul. Situatiile financiare ale companiei sunt auditate de firma de servicii profesionale KPMG, care ii inlocuieste pe cei de la Ernst & Young. Ambele firme fac parte din asa-numitul careu de asi al companiilor de profil, The Big Four. Cifra de afaceri a crescut in primul semestru cu 59,3%, pana la 316,4 milioane de euro. In 2005, compania realizase afaceri de 476 milioane de euro.
BCR, cea mai mare institutie bancara autohtona, este cel de-al treilea actionar al companiei si detine un pachet de 1,2% din Transelectrica, printre actionari fiind si cele cinci SIF-uri. Ministerul Economiei si Comertului controleaza 72% din actiunile companiei.
Pe Bursa, capitalizarea Transelectrica a fost ieri de 580 mil. euro, la un pret de 27,9 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO