Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica ar putea vinde actiuni de peste 100 mil. euro

08.02.2008, 19:12 18

Transportatorul de energie electrica Transelectrica (TEL) ar putea realiza o noua oferta publica de vanzare de actiuni pana la sfarsitul acestui an, prin care sa-si majoreze free-float-ul la 30%, potrivit directorului departamentului de piete de capital din cadrul companiei, Razvan Purdila.
"Dorim sa crestem in continuare free-float-ul pana spre 30% si avem in vedere in acest sens o oferta publica primara de actiuni. Ne propunem sa atragem substantial mai multi bani decat la listare, adica de cateva ori mai multi decat in oferta publica initiala, deoarece compania este cunoscuta acum si nu mai este nevoie sa vindem actiunile cu discount pentru a atrage investitori", a declarat Purdila pentru ZF.
Transelectrica s-a listat la Bursa la jumatatea lui 2006, in urma unei oferte publice in valoare de 35 mil. euro, prin care a vandut 10% din actiuni. Capitalizarea Transelectrica este in prezent de circa 580 mil. euro, ceea ce inseamna ca 10% din companie valoreaza 58 mil. euro, insa asta dupa ce actiunile au scazut puternic in ultimele luni. In urma cu un an, capitalizarea Transelectrica se apropia de 1 mld. euro, 10% din companie valorand atunci 100 mil. euro.
Actiunile Transelectrica au pierdut peste 40% fata de maximul atins la inceputul anului trecut, tranzactionandu-se ieri la pretul de 28,5 lei/actiune.
Potrivit oficialilor companiei, oferta ar urma sa se deruleze in momentul in care Bursa isi va reveni, pentru a obtine un pret mai bun.
In plus, compania ar putea vinde un pachet mai mare de aceasta data, de pana la 15% din actiuni, astfel ca suma pe care ar atrage-o de la investitori ar putea depasi 100 mil. euro.
Banii pe care Transelectrica ar urma sa-i stranga din aceasta oferta vor fi utilizati pentru a finanta proiectele de investitii ale companiei, care se ridica la 1,4 mld. lei (circa 400 mil. euro) in perioada 2008-2012.
Cea mai mare oferta publica de vanzare de actiuni de pana acum a fost cea derulata la sfarsitul anului trecut de Transgaz Medias (TGN), prin care transportatorul de gaze naturale a vandut 10% din actiuni pentru 65 mil. euro. Oferta a fost suprasubscrisa de 28 de ori, investitorii exprimandu-si optiunea pentru cumpararea de actiuni in valoare de 1,8 mld. euro.
"Nu ne grabim sa lansam oferta publica acum, cand piata e la pamant. Daca conjunctura e favorabila, am putea lansa oferta pana la sfarsitul anului", a precizat Purdila.
El a mai explicat ca pregatirea ofertei presupune mai intai stabilirea cadrului legal, printr-o hotarare de guvern prin care sa se stabileasca marimea pachetului de actiuni scos la vanzare, dupa care compania va selecta un intermediar financiar care va pregati prospectul de emisiune, etapa care ar urma sa dureze intre 3 si 4 luni.
Transelectrica este prima companie de utilitati pe care statul a privatizat-o prin intermediul pietei de capital. Statul mai controleaza 73,8% din actiuni prin intermediul Ministerului Economiei si Finantelor, un pachet de 13,5% din actiuni fiind in posesia Fondului Proprietatea.
Free-float-ul companiei, respectiv actiunile care sunt in posesia micilor investitori, este de circa 12,7%, la actiunile vandute in cadrul ofertei publice adaugandu-se titlurile primite ca despagubire de fostii proprietari de imobile deposedati in mod abuziv de regimul comunist.
Transelectrica a raportat in primele noua luni ale anului trecut un profit de 32,6 mil. lei (9,8 mil. euro), de peste cinci ori mai mic decat castigul din perioada similara a anului 2006, iar veniturile au crescut cu 3,5%, la 1,763 mld. lei (534 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO