Burse - Fonduri mutuale

Transgaz Medias pregateste oferta publica cu profit de 30 mil. euro la sase luni

Transgaz Medias pregateste oferta publica cu profit de 30 mil. euro la sase luni

Click pentru imaginea intreaga

25.09.2007, 18:18 22

Compania de transport a gazelor naturale Transgaz Medias a inregistrat in primul semestru un profit net de 101,06 mil. lei (30,6 mil. euro), cu 31% mai mare decat in perioada similara a anului trecut, potrivit prospectului preliminar de oferta de actiuni.
Cifra de afaceri a companiei s-a majorat in primele sase luni cu 20%, la 492,5 mil. lei (149 mil. euro).
Compania va derula la finele lunii noiembrie o oferta publica initiala (IPO) in vederea listarii la Bursa de Valori, prin intermediul careia ar putea strange intre 50 si 60 mil. euro, avand in vedere multiplicatorii singurei companii de utilitati listata in prezent la Bursa, transportatorul de energie electrica Transelestrica (TEL).
Transelectrica este evaluata in prezent la de 10 ori profitul net obtinut in 2006 si de 13,5 ori profitul net din ultimele patru trimestre (semestrul al doilea din 2006 plus semestrul intai din 2007).
Transgaz a obtinut anul trecut un castig net de 161,5 mil. lei (45,8 mil. euro), iar in ultimele patru trimestre profitul companiei s-a ridicat la 221 mil. lei (65 mil. euro). De aici, ar rezulta o valoare a companiei cuprinsa intre 1,62 si 2,2 mld. lei (480 - 650 mil. euro). Astfel, compania ar putea strange intre 48 si 65 mil. euro din vanzarea a 10% din actiuni. De altfel, ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, declarase ca spera sa stranga din oferta Transgaz circa 60 mil. euro.
Oferta Transgaz ar putea fi cea mai mare vanzare de actiuni realizata de o companie romaneasca in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti. Cea mai mare oferta derulata pana in prezent a fost cea a Transelectrica, derulata anul trecut, in valoare de circa 35 mil. euro.
Oferta Transgaz se va desfasura la fel ca si cea a Transelectrica, actiunile urmand sa fie scoase la vanzare la un pret fix, care va fi stabilit in urma consultarilor cu investitorii institutionali si cu emitentul. Actiunile vor fi oferite spre subscriere in doua transe: transa investitorilor mari, care va fi cea mai consistenta, urmand sa cuprinda subscrieri de peste 500.000 de lei (147.000 de euro). In transa destinata investitorilor mici, subscrierea minima va fi de 2.000 de lei (590 de euro).
Investitorii vor fi nevoiti probabil sa subscrie sume de cateva ori mai mari decat valoarea actiunilor pe care isi propun sa le cumpere, fiind foarte probabil ca oferta sa fie suprasubscrisa, caz in care alocarea se va face pro-rata, proportional cu numarul de actiuni subscrise. Oferta derulata anul trecut de Transelestrica a fost suprasubscrisa de peste sase ori.
Interesul investitorilor pentru oferta Transgaz este ridicat, aceasta fiind prima oferta publica initiala si probabil singura care se va derula in acest an pe Bursa. SIF-urile, care se numara printre cei mai mari investitori institutionali de pe piata romaneasca, au in prezent disponibilitati de peste 127 mil. euro, o parte din aceste sume urmand sa fie folosite pentru a subscrie la Transgaz.
Transgaz intentioneaza sa utilizeze banii atrasi in cadrul ofertei pentru finantarea programului de investitii convenit cu Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM) pentru 2008, in valoare de 273,7 mil. lei (80,5 mil. euro).
Transgaz administreaza si opereaza Sistemul National de Transport al gazelor naturale (SNT) pe baza unui acord de concesiune incheiat cu ANRM care expira in 2032. Transgaz detine pozitia de monopol in domeniul transportului de gaze, veniturile companiei provenind in cea mai mare parte din transportul intern si tranzitul international de gaze prin sistemul de conducte de aproximativ 12.000 de kilometri.
Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 905,7 mil. lei (257 mil. euro), in crestere cu 18% fata de 2005. Profitul net al companiei a crescut anul trecut cu 68%, la 161,5 mil. lei (45,8 mil. euro). Profitul din exploatare al companiei a fost de 176,28 mil. lei
(52 mil. euro), marja profitului din exploatare ridicandu-se la 18,9%.
Compania distribuie sub forma de dividende minim 50% din profitul net.
Transgaz este controlata in proportie de 85% de Ministerul Economiei si Finantelor, restul de 15% fiind in portofoliul Fondului Proprietatea.

Detalii despre oferta:
Statul vinde prin oferta publica initiala (IPO) actiuni noi reprezentand 10% din capitalul Transgaz ;
Pretul de vanzare va fi fix. Actiunile au o valoare nominala de 10 lei;
Perioada de oferta estimata este 27 nov. - 7 dec.;
Actiunile vor fi oferite spre subscriere in doua transe: transa subscrierilor mari (60% din numarul total de actiuni) se adreseaza investitorilor cu subscrieri de peste 500.000 de lei, iar transa subscrierilor mici va include subscrierile cuprinse intre 2.000 si 500.000 de lei;
Alocarea actiunilor se va realiza pro-rata, proportional cu numarul de actiuni subscrise de fiecare investitor;
Managerul ofertei: Raiffeisen Capital & Investment
Grup de distributie: Raiffeisen Bank si Intercapital Invest

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO