Burse - Fonduri mutuale

Prima companie de leasing care-şi încearcă puterile pe Bursa de la Bucureşti

Prima companie de leasing care-şi încearcă puterile pe...

Autor: Adrian Cojocar

10.07.2013, 18:19 677
Transilvania Leasing IFN din Braşov (simbol bursier TSLA), prima companie de leasing care va intra joi în ringul bursei, dar pe sistemul alternativ (ATS), are un capital de 51,5 mil. lei (11,7 mil. euro) şi gestionează un portofoliu de credite de circa 53 mil. lei (12 mil. euro), valoarea acestuia urcând anul trecut cu circa 3,1%.
 
Compania este controlată de SIF Transilvania şi se va lista fără să fi derulat în prealabil o ofertă publică de vânzare de acţiuni.
În 2012 Transilvania Leasing a înregistrat cel mai mic profit de la izbucnirea crizei financiare din 2008, câştigul societăţii coborând cu 24%, la 1,87 mil. lei (420.000 de euro), pe fondul provizioanelor pentru credite neperformante, care au fost într-o continuă creştere în ultimii ani.

Rata creditelor neperformante la nivelul societăţii a urcat pe parcursul anului trecut de la 12% la puţin peste 14%, iar în prezent se învârte în jurul nivelului de 15%, evoluţie care se în­scrie în cea a pieţei pe ansamblu. Rata creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar a depăşit în mai pentru prima dată pragul de 20%, iar cea din sectorul IFN este şi mai ridicată.

„În acest an mizăm pe creşterea profitului pentru că ne aşteptăm la o reducere a costului riscului. Avem o politică de risc mai strânsă şi ne selectăm cu mai multă atenţie clientela. Ca pondere a creditelor neperformante suntem sub media sectorului, undeva la 15%. Întârzierile la plată sunt mari în special pe segmentul de retail, unde se acordă şi credite negarantate, însă la noi acest segment ocupă mai puţin de 3% din totalul portofoliului. Operăm mult pe leasing auto, segment care reprezintă 30% din totalul finanţărilor pe care le acordăm, o pondere importantă, de 10%, având şi segmentul liniilor de credit“, a declarat Ioan Manea, directorul general al Transilvania Leasing IFN.
 
 
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO