Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii de 1 mil. dolari cu actiuni BRD

20.01.2004, 00:00 19

Tranzactiile de ieri actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) au reprezentat aproape jumatate din valoarea operatiunilor de la Bursa, iar cotatia actiunilor bancii a atins din nou pragul de 22.000 lei.
Cel mai mare ordin de cumparare de pe piata a vizat un pachet de un milion de actiuni, in timp ce in cadrul unei tranzactii speciale s-au transfarat peste 200.000 de actiuni in valoare de 4,8 miliard de lei. Cotatia de inchidere, 22.000 lei/actiune a fost cu 1,4% mai mare fata de cel de luni. La acest pret capitalizarea bursiera a bancii este de 930 milioane de dolari. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni BRD a fost de 33,7 miliarde de lei (putin peste 1 milion de dolari).
Cresterea actiunilor bancii, a dus indicii BET si BET-C la noi maxime istorice, in ciuda scaderi actiunilor celei mai mari companii cotate, Petrom. Actiunile companiei au incheiat ziua la 1.430 lei/actiune, in scadere cu 1,4% fata de ziua anterioara. Actiunile companiei petroliere sunt, de altfel, singurele dintre cele mai tranzactionate de la Bursa care au inregistrat de la inceputul anului o scadere a pretului de tranzactionare. Valoarea tranzactiilor de luni cu actiunile companiei petroliere a fost de 3,4 miliarde de lei.
Banca Transilvania inregistrat tranzactii in valoare de 8,4 miliarde de lei, iar pretul a ramas la valoarea de vineri, 5.100 lei/actiune.
Cele patru societati de investiti financiare ale caror actiuni au fost tranzactionate ieri s-au confrormat tendintei predominate de pe piata, astfel ca indicele BET-FI a atins un nou maxim istoric si a incheiat ziua la 8.631 de puncte. Cea de-a cincea, SIF Transilvania, a fost suspendata de la tranzactionare, dupa ce conducerea Bursei a cerut reprezentantilor acesteia lamuriri in legatura cu intentia de a demara un program de rascumparare a actiunilor reziduale. Reprezentantii SIF au precizat ca vor supune votului actionarilor programul de rascumparare a actiunilor doar dupa ce legea consolidata a pietei de capital va fi aprobata. Actiunile societatii vor fi reluate la tranzactionare astazi.
Actiunie Azomures au fost reluate ieri la tranzactionare dupa aprobarea de catre actionari a ultimei operatiuni de majorare a capitalului social. Valoarea tranzactiilor cu actiunile producatorului de ingrasaminte a fost mult mai mare fata de o zi obisnuita, iar cotatia a atins cea mai mare valoare de la inceputul anului, 3.250 lei/actiune. S-au transfarat actiuni in valoare de 3,6 miliarde de lei, iar pretul de inchidere a urcat cu aproape 5%.
Compania de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti a castigat inca 1% fata de pretul anterior al actiunilor. Pretul unei actiuni Impact a ajuns astfel la 5.300 de lei. S-au transferat titluri in valoare de 2,7 miliarde de lei.
Cea mai mare crestere de la Bursa a apartinut actiunilor producatorului de componente pentru motoare Diesel, Mefin Sinaia. Actiunile acestuia au atins pragul de 50.000 lei/actiune, in crestere cu 8,7% fata de vineri. Valoarea actiunilor transferate a fost insa redusa, doar 75 milioane de lei.



Piata Rasdaq
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta s-au numarat ieri printre cele mai tranzactionate de la Bursa Electronica RASDAQ, cu tranzactii in valoare de 3 miliarde de lei.
Pretul actiunilor Argus a intregistrat cea mai mare variatie din ultimele luni: o crestere de 3%. Tranzactiile cu titlurile producatorului de ulei s-au realizat la preturi cuprinse intre 205.000 si 210.000 lei/actiune, iar ultima tranzactie a zilei s-a realizat la pretul maxim. Cel mai important actionar ar companiei este Vasile Leu, cu un pachet de 11% din actiuni. Argus are un capital social de 470 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 150.000 de lei
Actiunile Bancii Comerciale Carpatica, listate la categoria I a pietei au continuat sa fie speculate interns si in sedinsa de luni. Cotatia medie a castigat ieri 1,8%, desi pretul nu a mai atins maximul din sedinta anterioara. Tranzactiile de pe piata au insumat aproape 4 miliarde de lei, iar cotatia actiunilor bancii a oscilat intre 21.000 si 22.000 lei/actiune.
Evolutia actiunilor Rompetrol SA (Vega) a intrat de ieri in normal dupa o crestere sustinuta si o valoare mare a tranzactiilor in ultimele doua luni. Actiunile companiei au insumat tranzactii in valoare de 290 milioane de lei, iar cotatia medie a coborat cu 0,7%. Cealalta companie a grupului Rompetrol, Petromidia, este listata tot la aceasta categorie a pietei , dar actiunile sunt suspendate de la tranzactionare, compania urmand sa fie listata la Bursa de Valori Bucuresti.
In doar trei operatiuni s-au transfaret titluri in valoare de 2 miliarde de lei ale companiei de comert Tomis Constanta. Pachetele reprezinta 1% din capitalul acesteia si s-au transferat la pretul de 183.000 lei/actiune, cu 87% mai mult decat pretul tranzactiei anterioare, de la finalul anului trecut.
Actiunile producatorului de obiecte sanitare Sanex Cluj-Napoca au urcat cu peste 5% fata de cotatia de referinta, dar nu au depasit pretul maxim atins saptamana trecuta. Cea mai mare cotatie atinsa ieri a fost de 3.300 lei/actiune. Cresterea de ieri a titlurilor Sanex s-a produs pe fondul unei lichiditati reduse, cu tranzactii in valoare de doar 61 milioane de lei.
Valoarea totala a tranzactiilor de la Bursa Electronica RASDAQ a depasit ieri 13 miliarde de lei. Indicele general al pietei, RASDAQ-C a urcat cu 0,1% pana la 1.294,3 puncte, iar RAQ-I, care urmareste companiile de la categoria I a pierdut 0,8% si a ajuns la 1.272,9 puncte.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO