Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii mai mici, cresteri mai mici

14.01.2004, 00:00 9

Valoarea tranzactiilor de la Bursa de Valori a continuat sa se situeze si marti sub media primei saptamani din acest an, ia cresterea cotatiilor, desi a continuat nu a fost la fel de convingatoare.
Ieri s-au realizat tranzactii in valoare de un milion de dolari, iar brokerii spun ca faptul ca piata nu a inceput sa scada odata cu scaderea volumului de actiuni tranzactionate este un lucru imbucurator, care arata ca piata mai are potential de crestere. De la inceputul anului indicii bursieri cu inregistrat cresteri de 4-5%.
Cei doi indici ai companiilor cotate, BET si BET-C au continuat sa creasca si ieri, primicipalul motiv fiind actiunile cele mai tranzactionate pe piata: compania de constructii Impact Bucuresti si Banca Transilvania. Cele doua au avut o evolutie identica din punctul de vedere al pretului de tranzactionare. Cotatiile de inchidere de la finalul sedintei de luni erau de 4.850 lei/actiune  Ieri cele doua actiuni au urcat pana la 5.000 lei/actiune, inregistrand noi maxime ale capitalizarii bursiere. Cresterea inregistrata fata de ziua anterioara a fost de 3,1%. Valoarea totala a operatiunilor de ieri cu actiunile celor doua companii a fost de 15 miliarde de lei, aproape jumatate din valoarea totala a operatiunilor de la Bursa.
Societatile de investitii financiare au inchaiat ziua cu o crestere medie de 0,6%. SIF Oltenia, principala perdanta de luni a castigat 50 de lei fata de pretul de referinta si a ajus la 3100 lei/actiune. Cresteri asemanatoare au mai inregistrat si alte doua SIF-uri, Banat-Crisana si Oltenia, in timp ce SIF Transilvania a coborat cu 1%, iar SIF Moldova a ramas la pretul de inchidere din ziua anterioara, 3.150 lei/actiune.
Actiunile celei mai mari companii cotate, Petrom s-au incadrat ieri in limitele unei sedinte obisnuite de tranzactionare, cu peste 150 de tranzactii in valoare de 2,5 miliarde de lei. Pretul a oscilat pe parcursul zilei intre 1.440 si 1.450 lei/actiune, iar ultima tranzactie s-a realizat la 1.450 eli/actiune, la fel ca luni. Banca Romana pentru Dezvolatre a integistrat tranzactii in valoare de 2,8 miliarde de lei, iar cotatia a coborat la finalul zilei cu 1% pana la 21.800 lei/actiune.
Scaderea accelerata a actiunilor combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea s-a oprit ieri sun nivelul de 900 lei/actiune. Tranzactiile de ieri cu actiunile Oltchim au totalizat 170 milioane de lei, iar cotatia de inchidere, de 890 lei/actiune va fi identica cu cea anterioara.
Actiunile companiilor cunoscute de brokeri sau investitori drept bune platitoare de dividende s-au numatar si ieri printre castigatoare. Actiunile producatorului de motoare si componente pentru aviatie Turbomecanica Bucuresti au urcat ieri cu1,3% pana la 38.000 lei/actiune, cea mai mare valoare atinsa in ultimele sase luni de tranzactionare, iar cotatia actiunilor Prodplast Bucuresti a urcat cu 5% fata de valoarea anterioara si a ajuns pana la 105.000 lei/actiune.



Piata Rasdaq
Cresterea actiunilor Rompetrol SA (Vega) s-a mai temperat ieri dupa ce pretul actiunilor s-a dublat in ultimele doua luni si jumatate. Actiunile au atins pe parcursul zilei nivelul de 950 lei/actiune, dar au revenit la pretul de inchidere anterior, 860 lei/actiune.
Pretul mediu al actiunilor companiei petroliere a crescu totusi cu 3,5% fata de valorile anterioare, iar brokerii spun ca incetinirea cresterii s-a produs in conditiile reaparitiei pe piata a vanzatorilor. Actiunile Vega au inregistrat ieri cea mai mare valoare a operatiunilor din ultima luna si jumatate, 2,1 miliarde de lei, inregistrandu-se nu mai putin de 117 tranzactii.
Multe dintre companiile care ale caror actiuni au inregistrat in ultimele sedinte de tranzactionare cresteri ale cotatiilor au consemnat ieri coretii negative. Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au pierdut ieri 0,6% din pretul mediu anterior, pe parcursul celor 15 tranzactii in valoare de 122 milioane de lei. Pretul a oscilat pe parcusrul zilei intre 1.520 si 1.550 lei/actiune.
O scadere au inregistrat si actiunile producatorului de motoare electrice Ana Imep Pitesti, pe fondul a sapte operatiuni in valoare de 177 milioane de lei. Actiunie s-au transferat ieri la preturi cuprinse intre 2.400 si 2.500 lei/actiune, iar pretul mediu a coborat cu 0,4%.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au coborat ieri din nou sub pragul de 200.000 lei/actune, pretul minim al zilei fiind de 197.000 de lei. Actiunile Argus au fost cele mai tranzactionate de la categoria de baza, valoarea tranzactiilor fiind de peste 700 milioane de lei. Cotatia medie a coborat cu 3,7% fata de sedinta anterioara, ultima tranzactie a zilei realizandu-se la pretul minim atins ieri.
Actiunile producatorului de tevi Petrotub Roman au atins ieri cel mai mare pret din ultimele cinci luni de tranzactionare, 22.000 lei/actiune, desi valoarea tranzactiilor s-a mentinut redusa. Cotatia medie a urcat cu 1,7% fata de valoarea anterioara.
Valoarea totala a tranzactiilor de la Bursa Electronica RASDAQ a fost ieri de peste 7 miliarde de lei. Indicele general al pietei, RASDAQ-C a urcat cu 0,1% pana la 1.291,2 puncte, iar indicele companiilor de la categoria I, RAQ-I a pierdut 0,5% fata de valoarea anterioara din cauza scaderii cu peste 9% actiunilor Comcereal Alexandria. Actiunile acesteia s-au transfarat ieri la 55.000 lei/actiune pe fondul unei lichiditati extrem de reduse.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO