Burse - Fonduri mutuale

Tranzactiile cu actiuni Fondul Proprietatea au explodat in martie. Un fond american a devenit foarte activ

Tranzactiile cu actiuni Fondul Proprietatea au explodat in martie. un fond american a devenit foarte activ
18.04.2010, 23:06 119

Tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins unvolum record in luna martie, reprezentand circa 5,3% din capitalulFondului, in conditiile cresterii interesului investitorilorstraini.

Volumul de 753,8 milioane de actiuni tranzactionat luna trecutaeste de 4,4 ori mai mare decat cel din februarie, cand s-autransferat 170 mil. actiuni, si de cinci ori mai mare decattranzactiile din decembrie 2009. De altfel, din martie 2008, cand adevenit posibila vanzarea actiunilor FP prin Depozitarul Central,si pana in decembrie 2009 s-au tranzactionat circa 21% dinactiunile Fondului.

"In luna martie, printre cei mai activi cumparatori au fostbrokerii cehi de la Wood, un fond din Irlanda si fondul americanElliott Management", a spus o persoana implicata in tranzactii cuactiuni FP.

Cresterea tranzactiilor vine in conditiile in care americanii dela Franklin Templeton, care vor prelua administrarea FP, au promisca vor lista Fondul la Bursa pana in septembrie. Din acel moment vafi mai dificil pentru investitorii mari sa cumpere pachete deactiuni in conditii de netransparenta a pretului, ca pana inprezent. Deocamdata, Fondul nefiind listat, tranzactiile cu actiunise realizeaza prin intermediul Depozitarului Central, pe bazaintelegerilor dintre vanzatori si cumparatori. Oferta si cererea detitluri se intalnesc prin intermediul anunturilor de micapublicitate.

"Piata tranzactiilor cu actiuni Proprietatea este o piata acumparatorilor. Atunci cand apar miscari pozitive in directianumirii companiei Franklin Templeton la carma Fondului,investitorii reactioneaza si cresc volumul de tranzactii", a spusNicolae Ivan, reprezentantul fondului american de investitiiCartesian care detine 2,77% la Proprietatea, potrivit ultimelordate disponibile. Oferta limitata si interesul tot mai mare alinvestitorilor straini la cumparare au dublat pretul actiunilorFondului Proprietatea (FP) in primul trimestru, pana la o valoarede 0,5-0,53 lei/titlu. La acest pret, Fondul valoreaza circa 1,8mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO