Burse - Fonduri mutuale

Fondurile straine cresc miza pe Fondul Proprietatea, dupa ce au mai luat 1%

Fondurile straine cresc miza pe Fondul Proprietatea, dupa ce au mai luat 1%
18.04.2010, 23:06 23

Oferta limitata si interesul tot mai mare al investitorilorstraini la cumparare au dublat pretul actiunilor FonduluiProprietatea (FP) in primul trimestru, pana la o valoare de0,5-0,53 lei/titlu. La acest pret, Fondul valoreaza circa 1,8 mld.euro.

Luna martie a marcat o intensificare a interesului pentruactiunile Fondului Proprietatea, fapt resimtit prin volumul recordde tranzactii, de circa 5,3% din actiunile Fondului, si apreciereapretului pana la 0,5-0,53 lei/titlu, potrivit informatiilorobtinute de ZF de la persoane implicate in tranzactii cuactiuni.

Cum Fondul nu este listat, datele privind tranzactiile cuactiuni FP sunt incerte, iar raportarile oficiale nu fac referirila pretul actiunilor sau la identitatea actionarilor, acumparatorilor sau a vanzatorilor.

"Exista presiune la cumparare si acest lucru se reflecta inpret. De la inceputul anului, pretul s-a dublat, iar valoarea lacare se incheie in prezent tranzactiile este de 0,5-0,53lei/titlu", a spus unul dintre actionarii Fondului.

Strainii au incins piata tranzactiilor cuactiuni

Potrivit raportarilor oficiale, participatia statului,actionarul majoritar al Fondului, s-a redus cu 1,1% in martie, panala 58,2%, prin realizarea de conversii ale titlurilor dedespagubire, prin care Ministerul Finantelor a improprietarit 108actionari noi cu circa 152 de milioane de actiuni.

Desi numarul de actionari persoane fizice a crescut in martie la3.345 (fata de 3,275 in februarie), participatiile acestora auramas constante, la circa 30,6% din capitalul fondului.

Pe de alta parte, investitorii institutionali si-au consolidatpozitia in actionariat, numarul lor crescand de la 78 la 83, iarparticipatiile lor insumate s-au majorat cu circa 1%, de la 10% la11%. In prezent, 4 persoane juridice detin cumulat peste 6,65% dinFondul Proprietatea. Printre fondurile straine de investitiiactionare la Fond se numara fondurile americane Cartesian siElliott, fondul britanic Coneglen, fondurile suedezilor de la EastCapital.

Printre cei mai activi cumparatori in ultimele luni au fostbrokerii cehi de la Wood, un fond din Irlanda si fondul americanElliott Management, potrivit unor surse din piata.

Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii debrokeraj Intercapital Invest, este de parere ca interesul ridicatal fondurilor straine a dus la o concentrare a actionariatuluiFondului Proprietatea.

"Cu cat ne apropiem de listare, cu atat vom asista laconcentrare a actionarilor. In ultimul an, peste 20% dinactionariatul Fondului s-a schimbat, titlurile trecand de ladespagubiti la investitori mai sofisticati, fie fonduri straine,fie persoane private", a mai spus el.

Interesul ridicat al societatii cehe de brokeraj Wood&Copentru achizitia de titluri FP este alimentat in special denecesitatea de "a acoperi" produsul structurat de tip "warrant"listat pe Bursa de la Viena si construit cu activ suport actiunileFP.

Derivatele de la Viena au batut recorduri

Pe 26 martie, tranzactiile cu warranturile lansate de Wood auatins valoarea record de 6,3 mil. euro, iar pretul actiunilorrezultat a urcat la 0,537 lei. De atunci, derivatul nu a mai fosttranzactionat.

Al doilea derivat pe Fondul Proprietatea listat la Viena estecel lansat de UniCredit Bank. Cea mai recenta tranzactie care s-aincheiat cu al doilea derivat a fost vineri, 16 aprilie, sievalueaza o actiune FP la 0,434 lei.

Pentru aceste doua derivate exista cate un singur vanzator,respectiv firma de brokeraj Wood si UniCredit Bank, in timp cecumparatorii sunt in principal investitorii institutionali. Lamaturitatea produsului, pe 30 noiembrie 2010, firma de brokerajWood&Co trebuie fie sa livreze actiunile FP detinatorilor dewarranturi, fie sa le plateasca actiunile suport la pretul dinpiata. La fel este si in cazul derivatelor emise de UniCredit, cumaturitate in primavara 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO