Burse - Fonduri mutuale

Tranzactionarea la Bursa de la Bucuresti n-a fost niciodata mai simpla decat acum

Tranzactionarea la Bursa de la Bucuresti n-a fost niciodata mai simpla decat acum

Stere Farmache, directorul general al BVB: Sistemul actual de tranzactionare permite realizarea unui ordin aproape instantaneu, in cazul emitentilor lichizi.

06.08.2007, 18:52 27

"Daca aveam ceva bani, intram pe SIF-uri acum doua luni cand piata era in cadere, cumparam si asteptam sa creasca. Aveam acum profit de 30% in doua luni... frumos!", sunt cuvintele unui barman referitoare la mecanismul Bursei, citatul fiind inscriptionat pe un pliant in biroul lui Stere Farmache de la etajul 14 al Bursei de Valori Bucuresti. El este directorul executiv al Bursei de mai mult de un deceniu, vazand cum brokerii se chinuiau cu tranzactii de 10.000 $ pe zi pentru a ajunge acum la peste 15 mil. euro zilnic.
Pliantul respectiv, care face parte dintr-o viitoare campanie de popularizatre a Bursei in randul romanilor, descrie viziunea celor mai multi dintre romani asupra "jocului la Bursa". Mai inainte de a fi investitori pe termen lung sau scurt, cei mai multi dintre jucatorii autohtoni sunt speculatori, dar situatia se poate schimba in urmatorii ani cand reprezentantii Bursei spera sa atraga cat mai multi investitori care sa isi aduca in ring economiile, dar si cat mai multi emitenti, pentru a mari capitalizarea bursiera si pentru a oferi alternative de investire.
Desi pare complicat la prima vedere sa incepi tranzactionarea la Bursa, ultimii ani au adus o simplificare a procedurilor si a modului de tranzactionare.
Primul pas pe care viitorii investitori trebuie sa il faca este gasirea unei societati de servicii de investitii financiare (SSIF), care ii va asigura accesul la piata de capital. SSIF-ul este practic interfata dintre investitor si piata, iar oferta pe piata romaneasca s-a diversificat puternic in ultimii ani. Exista acum in Romania peste 75 de intermediari, multi dintre acesia avand sedii in mai multe orase din tara.
"Intermediarul are rolul de a face clientul sa inteleaga mecansimul de functionare al pietei. Daca se ajunge la un acord, urmeaza semnarea unui contract intre cele doua parti, care coincide cu deschiderea unui cont pe numele investitorului", spune Farmache.
Transferul banilor este urmatoarea etapa care trebuie parcursa in drumul spre realizarea unei tranzactii. Cei mai multi dintre intermediari au o suma minima pentru deschiderea contului, cea mai accesibila fiind de circa 1.000 de euro. Clientii pot opta pentru depunerea banilor direct la SSIF sau in contul deschis de aceasta la una dintre bancile comerciale.
Urmeaza decizia de investire, care de obicei se ia impreuna cu brokerul, dar intotdeauna ultimul cuvant apartine investitorului. Cel mai simplu mod de lansare a unui ordin este in prezent utilizarea unei platforme de internet, dar exista si alternative mai vechi cum ar fi ordinul transmis prin telefon sau deplasarea la sediul agentiei de brokeraj.
"Ordinul se lanseaza de catre broker, intra in piata, iar in functie de prioritatea de timp si pret acesta se si realizeaza. Sistemul actual de tranzactionare permite realizarea unui ordin aproape instantaneu, in cazul emitentilor lichizi", spune directorul general.
Urmeaza compensarea atat a actiunilor, cat si a conturilor investitorilor realizate de catre Depozitarul Central.
In general, fiecare client are un cont individual, care permite in cazul unor anchete urmarirea fiecarei tranzactii facute de o persoana. Exista si asa-numitele conturi "nominee" folosite in special de banci, si care grupeaza mai multi investitori sub acelasi cont.
Siguranta si confidentialitatea tranzactiilor este asigurata de un sistem informatic de ultima generatie. Bursa are doua sisteme de back-up, unul local si celalalt la distanta, situat intr-o locatie secreta, amandoua fiind pregatite sa asigure continuarea tranzactiilor in cazuri speciale. Doar un numar restrans de persoane au acces la datele rezultate in urma tranzactiilor. "Doar o echipa de experti bursieri are acces la aceste date. Ei sunt auditati la randul lor de o companie specializata."
Datele privitoare la tranzactii sunt pastrate in sistemul Bursei timp de un an de zile, dupa care sunt compactate si pastrate in arhive. Cu toate acestea numarul de investitori de pe Bursa ramane cu mult sub media tarilor din UE, raportat la numarul de locuitori. Pe BVB sunt active doar 12.000 de conturi, pe care se realizeaza cel putin o tranzactie de cumparare pe luna, iar numarul total de conturi ajunge la 80.000.
Numarul de companii listate este si el subdimensionat pentru un PIB de circa 100 mld. euro. Valoarea totala a celor 59 de companii listate la BVB se apropie de 30 mld. euro, gradul de intermediere bursiera fiind de 30%, in timp ce in Polonia, spre exemplu, acesta atinge 57%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO