Burse - Fonduri mutuale

Turbomecanica a ajuns la pierderi de 5,6 mil. euro

30.10.2008, 19:21 53

Producatorul de componente pentru industria aeronautica Turbomecanica Bucuresti (TBM) a raportat pentru primele noua luni din acest an pierderi totale de circa 20,2 mil. lei (aproape 5,6 mil. euro), fata de profitul de 11,2 mil. lei inregistrat in perioada similara a anului trecut.

Afacerile societatii s-au injumatatit fata de primele noua luni din 2007, la 33,3 mil. lei (9,2 mil. euro). Cea mai mare parte a pierderilor, circa 17 mil. lei (4,7 mil. euro) a venit din activitatea de exploatare, in vreme ce pierderile financiare s-au ridicat la 3,1 mil. lei (aproape 0,9 mil. euro).
Conform raportului emis de societate, pierderea inregistrata de societate in perioada ianuarie - septembrie 2008 se datoreaza unor costurilor suplimentare intervenite in procesul de asimilare si a cheltuielilor efectuate in procesul de reparatii curente aferent produselor destinate Ministerului Apararii Nationale si pentru care MapN nu a semnat inca contractul. De asemenea, Turbomecanica a inceput procesul de configurare a fluxului de fabricatie pentru un nou sistem de productie, proces care conform raportului societatii nu genereaza in momentul de fata venituri.
De la inceputul anului, desi veniturile din exploatare ale companiei au scazut substantial, de la 77,2 mil. lei in perioada similara a anului trecut la 42,7 mil. lei (11,7 mil. euro) in prezent, cheltuielile societatii au cunoscut o depreciere destul de mica, de la 63,4 mil. lei la 59,7 mil. lei (16,4 mil. lei). In plus, cheltuielile cu salariile inregistrate de societate au crescut in acest an, de la 25,2 mil. lei in perioada ianuarie - septembrie 2007 la 26,2 mil. lei (7,2 mil. euro) in 2008.
In trimestrul trei, Turbomecanica a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 10 mil. lei, in scadere fata de nivelul de 25,1 mil. lei din perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, pierderile societatii s-au ridicat la 10,1 mil. lei, fata de profitul de 6,7 mil. lei inregistrat in trimestrul trei din 2007.
Turbomecanica a contractat doua credite, in valoare totala de 6,6 mil. euro de la BRD SocGen pentru achizitionarea a 50.700 metri patrati de teren in localitatea Dragomiresti Vale, judetul Ilfov, si de utilaje necesare fabricatiei de pinioane. Creditul pentru cumpararea terenului, in valoare de 3,2 mil. euro, va fi garantat printr-un contract de ipoteca asupra unui teren de 49.130 metri patrati, situat in aceeasi localitate. Valoarea contractului pentru achizitionarea de utilaje se ridica la 3,4 mil. euro.
La sfarsitul anului trecut societatea a cumparat de la firma Portland Romanian Industrial One un teren de 50.800 de metri patrati in parcul logistic Bucharest West, in vederea relocarii activitatii.
La nivelul de tranzactionare de miercuri, de 0,0989 lei/actiune, capitalizarea Turbomecanica se ridica la circa 10 mil. euro. De la inceputul anului, actiunile TBM au pierdut 85%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO