Burse - Fonduri mutuale

Turbomecanica, printre putinele perdante

17.03.2004, 00:00 28



Actiunile Turbomecanica au inregistrat o pierdere de 11% dupa ce compania a anuntat ca Asociatia Salariatilor, actionarul majoritar, nu se va dizolva in acest an.



Investitorii au cumparat in ultima perioada actiuni Turbomecanica, mizand pe dizolvarea asociatiei, urmata de aparitia unor o posibile oferte din partea companiilor interesate de preluare. Actiunile Turbomecanica au incheiat sedinta de tranzactionare la pretul de 67.000 lei/actiune, valoarea operatiunilor realizate ieri fiind de 4,6 miliarde lei.



Turbomecanica s-a numarat printre cele doar sapte dintre societatile cotate au inregistrat ieri scaderi de pret. In conditiile cresterii generalizate de la Bursa, investitorii si-au indreptat atentia si asupra societatilor de investitii financiare (SIF), indicele BET - FI inregistrand o apreciere de 0,47%



Companiile mari de la Bursa de Valori continua sa se mentina in atentia investitorilor, sedinta de ieri aducand noi maxime istorice pentru SNP Petrom si Banca Transilvania.



Actiunile Petrom au deschis sedinta la pretul de 1.850 lei/actiune si pe fondul unei presiuni crescute la cumparare au atins un nou maxim istoric de 1.950 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a derulat la pretul de 1.940 lei/actiune, in crestere cu 3,7 % fata de cotatia precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 11,9 miliarde lei. Petrom a inregistrat de o lichiditate in crestere, numarul actiunilor transferate ieri depasind 6 milioane. In luna aprilie, cele sapte companii ramase in cursa pentru privatizarea Petrom, sunt asteptate sa-si depuna ofertele finale. Valoarea Petrom la Bursa a depasit ieri 2,2 miliarde de dolari.



Actiunile BRD s-au aflat pe un tend ascendent, concretizat prin atingerea aproape de inchidere a unui pret maxim de 27.400 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a realizat la 27.300 lei/actiune, ceea ce reprezinta o apreciere de 1,1%. Volumul actiunilor transferate este mai redus, comparativ cu celelalte doua mari companii de la bursa. Pachetele transferate ieri au insumat peste 277.887 actiuni, valoarea tranzactiilor fiind de 7,5 miliarde lei.



Actiunile Sinteza Oradea au castigat 11,6%, atingand pe parcursul zilei o valoarea record de 1.480 lei/actiune. Transferurile au totalizat 1,3 miliarde lei. Ultimele zile au adus de fiecare data aprecieri importanta pentru titlurile Sinteza, o posibila explicatie fiind aceea ca si in cazul acestei societati, actionarul majoritar este de Asociatia Salariatilor.



Actiunile Electocontact Botosani au fost ssupendate ieri de la tranzactionare, dupa ce sociatatea a anuntat ca structura actionariatului s-a modificat ca urmare a dizolvarii Asociatiei Salariatilor.





Doar 3 mld. lei profit la SIF Banat-Crisana



SIF Banat-Crisana a anuntat ieri ca profitul net al de pe prima luna a acestui an a fost de 3,1 miliarde de lei, si nu 54,3 miliarde de lei asa cum raportase initial. Anul trecut SIF Banat-Crisana inregistrese un profit net de 345 miliarde de lei. Pe piata, actiunile societatii au urcat ieri cu 1% pana la 4.900 de lei.





Piata Rasdaq



Pe fondul unei presiuni ridicate la cumparare, actiunile Bancii Comerciale Carpatica au incheiat sedinta de ieri pretul maxim al zilei de 25.000 lei/actiune. Cotatia medie a urcact cu 5,4%.



Pe parcursul zilei, pretul la care actiunile bancii au fost tranzactionate nu a scazut sub nivelul maxim de ieri, care a fost de 23.500 lei/actiune. Titlurile bancii au fost cele mai tranzactionate de pe piata, valoarea operatiunilor depasind 4,2 miliarde lei.



Actiunile operatorul portuar Socep Constanta au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 1.550 lei si 1.560 lei/actiune, cotatia la inchidere fiind reprezentata de valoarea minima atinsa pe parcursul zilei. Cotatia medie a castigat 0,3%, comparativ cu valoarea precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 3,3 miliarde lei, in conditiile in care volumul actiunilor transferate a fost semnificativ, peste 2,1 milioane actiuni. Compania a convocat Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor la data de 22 martie, pe ordinea de zi regasindu-se si aprobarea situatiilor financiare pentru 2003, inclusiv modul de repartizare a profitului si fixarea dividendului. Potrivit datelor financiare preliminare, Socep Constanta a incheiat anul trecut cu un profit net de 79,4 miliarde lei, in scadere cu 6% fata de profitul raportat in anul anterior. Pentru 2002, societatea a distribuit un dividend net de 291 lei/actiune pentru persoanele fizice, si respectiv de 275 lei/actiune, pentru persoanele juridice.



Producatorul de conserve Fructus Timisoara a revenit la tranzactionare, dupa o lipsa de peste un an si jumatate . Ultima tranzactie cu actiunile Fructus, inainte de sedinta de ieri, s-a derulat in luna iulie a anului 2002, pretul de inchidere inregistrat atunci fiind de 100 lei/actiune. In aceste conditii singura tranzactie de ieri s-a perfercat la un pret de 16.000 lei/actiune, in crestere cu 15.900%. Valoarea actaiunilor transferate a fost de 2,5 miliarde lei.



Societatea de asigurare - reasigurare Ardaf Cluj - Napoca a inregistrat o noua zi de crestere , aprecierea medie de ieri fiind de 0,57%. Pretul amxim atins a fost de 1.310 lei/actiune, dar ultima tranzactie s-a realizat la valoarea minima de 1.300 lei/actiune. Transferurile de ieri cu actiuni Ardaf au insumat 1,3 miliarde lei.



O evolutie buna au avut si actiunile producatorului de obiecte din ceramica Sanex Cluj - Napoca. Cotatia Sanex a atins 4.000 lei/titlu, un nou maxim istoric, inainte de a se stabiliza la inchidere la 3.800 lei/titlu. Pe fondul unor tranzactii de un miliard de lei, actiunile Sanex au castigat 5,12%. Sanex este controlata de Goodison Holdings, un vehicul de investitii, a carui preluare de catre compania austriaca Lasselsberger se afla in prezent in desfasurare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO