Burse - Fonduri mutuale

Turbomecanica şi-a relocat activitatea şi a eliberat un teren de 3,3 hectare pe care vrea să-l vândă

Turbomecanica şi-a relocat activitatea şi a eliberat un...

Autor: Adrian Cojocar

26.08.2013, 20:00 2594

Producătorul de componente pentru industria aeronautică Turbomecanica Bucu­reşti (TBM) a finalizat recent procesul de relocare a activităţii şi a anunţat că în urma acestei operaţiuni poate să scoată la vânzare un teren de 3,3 hectare pe care compania îl deţine în Bucureşti, pe bulevardul Iuliu Maniu (în cartierul Militari).

Compania a anunţat prima dată că vrea să vândă terenul respectiv în urmă cu doi ani, dată la care solicita un preţ de cel puţin 50 de milioane de lei (11,2 milioane de euro) plus TVA. Terenul se află într-o zonă unde au fost construite în ultimii ani mai multe proiecte rezidenţiale, comerciale şi de birouri.

„În luna august 2013 a fost finalizat proiectul de reconfigurare a fluxurilor de producţie şi de reamplasare a acestora, iniţiat în baza hotărârii AGEA din 24 august 2011. În urma acestei operaţiuni complexe au fost eliberate active ce constau în teren cu construcţii în suprafaţă de 33.733 mp, destinat valorificării prin vânzare“, au precizat reprezentanţii companiei printr-un comunicat emis pe bursă.

Turbomecanica vrea să vândă din active pentru a reuşi să ramburseze o parte din datoriile pe care le-a acumulat în ultimii ani la bănci şi care se cifrau la 30 iunie la 70,7 milioane de lei (16 milioane de euro), în special către BRD şi Banca Transilvania. La aceeaşi dată totalul datoriilor companiei era de 102,4 milioane de lei (23,1 milioane de euro).

Activele Turbomecanica au fost reevaluate ultima dată în decembrie anul trecut de către firma Darian DRS în conformitate cu standardele internaţionale (IFRS), iar la 30 iunie în bilanţul companiei terenurile apar cu o valoare totală de 20,4 milioane de lei (4,6 milioane de euro).

Afacerile Turbomecanica au fost din 2006 într-un declin continuu, motiv pentru care compania a înregistrat pierderi semnificative. În perioada 31 decembrie 2007 – 30 iunie 2013 compania a raportat pierderi care au însumat 83,4 milioane de lei (circa 20 milioane de euro).

Confruntată cu o scădere a comenzilor în contextul crizei, în special pe segmentul industriei de apărare, Turbomecanica a încercat în ultimii ani să se restructureze pentru a-şi reduce costurile.

În august 2011 compania a iniţiat un program de reconfigurare a fluxurilor de producţie în acest scop care a fost finalizat luna aceasta. În paralel a fost realizată şi o restructurare de personal, de la 720 de salariaţi câţi avea în anul 2007, în prezent la producătorul din industria aeronautică mai lucrează circa 300.

Compania a revenit pe profit operaţional în ultimii ani, însă povara datoriilor acumulate în timp a condus la pierderi din activitatea financiară, care nu au putut fi acoperite de profitul din activitatea de bază.

După primele şase luni ale anului 2013, Turbomecanica a înregistrat un profit din exploatare de 156.000 de lei şi pierderi financiare de 3,3 milioane de lei, în special cu dobânzile bancare, care s-au ridicat la 2,8 milioane de lei. Afacerile companiei s-au redus cu 26% în prima jumătate a anului, până la 17,2 milioane de lei (3,9 milioane de euro).

În primul semestru compania a exportat peste 70% din producţie, în special către ţări din Europa, dar şi SUA, în timp ce comenzile de la MApN şi SRI, care în ultimii ani şi-au redus semnificativ bugetele de investiţii, au fost de numai 0,9 milioane de lei, reprezentând  5% din afaceri.

Pe bursă, capitalizarea Turbomecanica a scăzut cu 95% faţă de maximul atins în 2007 şi în prezent este de 2,65 milioane de euro.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.08.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO