Burse - Fonduri mutuale

Un actionar de la Proprietatea cere statului nationalizarea. Cum comentati?

29.04.2009, 18:31 21

Fondul american de investitii Cartesian, care a cumparat 2,85% din actiunile Fondului Proprietatea, cere acum sa se discute posibilitatea ca Ministerul Finantelor sa nationalizeze actiunile proprietarilor minoritari, privati, ai Fondului.

Fondul Cartesian a cumparat cu discount titlurile de la cei care au fost despagubiti de catre stat.
"Nationalizarea Fondului Proprietatea este unul dintre scenariile la care se gandesc marii actionari privati. In aceasta ipoteza, Ministerul Finantelor ar rascumpara cele 4,6 miliarde de actiuni detinute de actionarii privati. Acest scenariu ar putea explica de ce s-a dorit reducerea capitalului social al Fondului cu 24%", a spus pentru Ziarul Financiar Nicolae Ivan, fost presedinte si director general al Fondului Proprietatea in 2006.
El reprezinta un vehicul american de investitii, Cartesian, care a preluat in 2008 peste 2,85% din actiunile fondului Insa Mircea Ursache, membru in Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, spune ca nu se pune problema unei plati cash acum, din cauza deficitului bugetar.
Rascumpararea de catre stat a actiunilor Proprietatea ar oferi un randament de 7-800% investitorilor de ultim moment, care au cumparat prin mica publicitate actiuni la 7% din valoarea nominala, daca pretul ar fi stabilit la ultima valoare contabila stabilita, de 0,7 lei pe actiune.
"Este un scenariu imposibil de realizat din punct vedere constitutional si financiar. Orice suma platita de statul roman atarna in aceste momente de deficitul bugetar", a spus Mircea Ursache, membru in Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea. Ursache spune ca nu stie despre eventuale negocieri in aceasta directie.
Fondul Proprietatea a fost infiintat in 2005 pentru a despagubi persoanele ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist. Acestia au primit titluri de despagubire de la stat, transformate ulterior in actiuni FP. Prin listarea la bursa, actionarii FP vor putea sa transforme in bani hartiile primite de la Ministerul de Finante. Cum Fondul nu s-a listat nici pana in prezent, actionarii privati isi vand titlurile prin anunturi de mica publicitate, pretul acestora ajungand pana la 7% din valoarea nominala de un leu.
Rascumpararea celor 4,6 mld. de actiuni detinute de actionarii privati de catre Ministerul Finantelor, actionarul majoritar al Fondului Proprietatea, ar insemna o cheltuiala de la bugetul de stat de aproximativ 1 mld. de euro, daca tranzactia s-ar face la valoarea contabila de 0,76 lei/actiune.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO