Burse - Fonduri mutuale

Un grup scoţian a preluat 5,4% din BRD. „Acum sunt oportunităţi pentru investitori pe termen lung pentru a profita de evaluările atractive“

Un grup scoţian a preluat 5,4% din BRD. „Acum sunt...

Autor: Roxana Pricop

23.05.2013, 22:24 1212

Firma de investiţii Aberdeen Asset Management din Scoţia, printre cei mai mari manageri de bani din lume, cu active în gestiune de 250 de miliarde de euro, a ajuns al doilea cel mai mare acţionar al BRD, cu 5,43% din acţiuni, după fran­cezii de la Société Générale, care deţin pache­tul majoritar de 60%.

Scoţienii au cumpărat în ultimii ani de pe bursă circa 2,8% din BRD pe fondul vânzării unor pachete mari de acţiuni de către SIF-uri, dar şi al scăderii preţului acţiunilor din cauza crizei din sectorul bancar şi a rezultatelor slabe. Aceasta era singura investiţie a celor de la Aberdeen pe bursa de la Bucureşti, la 30 aprilie.

Preţul acţiunilor BRD a scăzut de la începutul lui 2008 până în prezent cu 70%, banca fiind evaluată în prezent la 1,3 miliarde de euro. Anul trecut, BRD a raportat primele pierderi de la privatizare, de 331 mil. lei (74 mil. euro). Banca are active de 47,9 mld. lei (11 mld. euro), ocupând locul al doilea pe piaţă, după BCR.

„Continuăm să credem că BRD este o bancă bine condusă şi membră dintr-o reţea globală de bună calitate, în condiţiile în care contextul actual din România este dur, cu marje reduse şi cu o deteriorare a calităţii activelor. Aceste perioade sunt oportunităţi pentru investitorii pe termen lung pentru a profita de evaluările atractive“, a declarat William Scholes, assistant investment manager la Aberdeen Asset Management.

Recent, Aberdeen şi-a dublat participaţia la BRD prin preluarea fondurilor de investiţii ame­ricane Artio, care mai deţineau 2,6% din acţiunile băncii, dar şi un pachet de 0,3% din Petrom. Ast­fel, investiţiile grupului pe bursa de la Bucureşti au urcat la peste 90 mil. euro, plasându-l între cei mai mari investitori străini de pe piaţă. Raportat la activele grupului însă, investiţiile din România sunt foarte mici.

„Piaţa românească de acţiuni este o piaţă limitrofă pentru fondurile Aberdeen, însă deţine­rea la BRD este un semn bun atât pentru bancă, cât şi pentru bursa de la Bucureşti, pentru că Aber­deen este un investitor orientat pe termene lungi de timp“, a comentat Ovidiu Fer, analist la Wood.

Aberdeen mai deţine titluri de stat româneşti de circa 100 mil. dolari, prin fondurile de bonduri. Grupul scoţian are investiţii şi în sectorul imobiliar, după ce a preluat în 2009 grupul german DEGI, care deţinea Iris Shopping Center din Titan şi clădirea de birouri Millennium, situată la Arme­neas­că, vizavi de sediul Bursei, care a ars în în 2009.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO