Burse - Fonduri mutuale

​Un pachet de 1,3% din acţiunile SIF Muntenia, transferat pe bursă pentru 8 mil. lei

​Un pachet de 1,3% din acţiunile SIF Muntenia, transferat pe bursă pentru 8 mil. lei

Foto: Octav Ganea

Autor: Andrei Chirileasa

11.06.2012, 17:05 318

Un pachet de 10,6 milioane de acţiuni SIF Muntenia (SIF4), reprezentând 1,31% din capitalul societăţii de investiţii, a fost transferat luni printr-o tranzacţie specială (deal) în valoare de 7,95 mil. lei (1,78 mil. euro).

Tranzacţia s-a realizat la preţul de 0,75 lei/acţiune, cu 1,6% peste cotaţia din şedinţa precedentă.

Este posibil ca acest transfer să aibă legătură cu strategia unor acţionari de a-şi consolida deţinerile înainte de adunarea ganerală a acţionarilor (AGA) de la începutul lunii iulie, în care se va discuta revocarea Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor şi alegerea unor membri noi.

La AGA pot participa şi vota acţionarii înregistraţi la data de 15 iunie, astfel că marţi, 12 iunie, este ultima zi când investitorii mai pot cumpăra acţiuni pentru a participa la şedinţă.

Adunarea generală a acţionarilor de la SIF Muntenia se anunţă extrem de animată, mai ales după ce AGA din aprilie a fost contestată de unii acţionari care au respins situaţiile financiare pe 2011 şi propunerea de dividend a conducerii SIF. Votul a fost atât de strâns încât a fost nevoie de o săptămână pentru ca să fie anunţat rezultatul, iar propunerile de pe ordinea de zi au fost în cele din urmă aprobate, datorită voturilor prin corespondenţă, conform anunţului oficial al SIF Muntenia.

Acţionarii sunt în continuare nemulţumiţi, chiar dacă administratorul SIF Muntenia, firma Muntenia Invest, a propus ca dividendele neridicate de acţionarii SIF, care s-au prescris după trei ani, să fie repartizate sub forma unui dividend special. Astfel, pe ordinea de zi a AGA din 6 iulie se află propunerea ca SIF Muntenia să distribuie un dividend special de 0,122 lei/acţiune.

Asta nu i-a împiedicat însă pe acţionarii nemulţumiţi să ceară revocarea Comitetului Reprezentanţilor, care reprezintă interesele acţionarilor în raport cu administratorului. Grupul de acţionari contestatari s-a reunit în jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, proprietarul complexului comercial Doraly din Afumaţi, care deţine un pachet de 4% din acţiuni, conform celor mai recente raportări. El este astfel unul dintre cei mai mari acţionari de SIF. Participaţia sa valorează în prezent pe bursă circa 5,6 mil. euro.

Cu o capitalizare de 140 mil. euro, SIF Muntenia a devenit în ultima săptămână cea mai valoroasă dintre SIF-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO