Burse - Fonduri mutuale

Universul si-a schimbat proprietarii pentru 4,5 mil. euro

17.07.2006, 20:04 19

Mai multe pachete reprezentand 83% din actiunile tipografiei Universul din Bucuresti au fost transferate vineri pe piata RASDAQ a Bursei de Valori Bucuresti pentru 16,69 milioane de lei (4,56 milioane de euro).
Unul dintre cei mai importanti vanzatori a fost ex-deputatul PRM Ilie Neacsu care a renuntat la un pachet de circa 34% din companie si pe care a incasat 1,9 mil. euro.
"Am adunat actiunile Universul de pe piata inca din anii '90 si acum a sosit momentul sa vindem. Nu stiu cine a cumparat pachetul de actiuni. Banii incasati ii voi investi probabil in turism", a declarat Ilie Neacsu pentru ZF.
Printre ceilalti patru vanzatori s-au numarat Alexandru Safta, care a vandut 35% din actiuni si Niculae Vasilache, care a renuntat la cele 12% pe care le detinea. Toate actiunile s-au transferat la acelasi pret, de 8 lei/actiune. Tranzactia evalueaza intreaga companie la 5,5 milioane de euro.
Universul este o tipografie de ziare, fara a fi insa un jucator important pe piata. Miza achizitiei companiei nu este insa pozitia pe piata tipografiilor sau dotarea tehonlogica, ci terenul si cladirile de care dispune. Universul are in proprietate, conform ultimelor date disponibile, terenuri de 4.000 de metri patrati in centrul Bucurestiului si cladiri cu o suprafata construita de 14.000 de metri patrati.
Principalii actionari ai companiei cautau de mai multi ani un cumparator pentru actiunile companiei. In urma cu circa trei ani ei au derulat o oferta publica de vanzare pentru un pachet de 84,96% din Universul. Desi cereau atunci un pret pe actiuni de 4,67 lei, adica aproximativ jumatate din pretul la care au vandut vineri, oferta s-a incheiat fara succes.
Universul a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa un milion de euro si un profit de 77.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO