Burse - Fonduri mutuale

Urmează două zile pline pentru investitori: peste 60 de companii vor prezenta rezultatele pe 2011

Urmează două zile pline pentru investitori: peste 60 de companii vor prezenta rezultatele pe 2011

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

14.02.2012, 00:05 1424

Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa de luni în creştere cu 1% şi a atins un nou nivel maxim al ultimelor şase luni, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au trecut din nou pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a scăzut cu peste 40%.

"Această săptămână stă sub semnul raportărilor financiare, care vor impulsiona puctual piaţa în funcţie de aşteptări şi realizări. În acest moment investitorii se concentrează foarte mult pe dividendele ce urmează a fi anunţate de companii, iar după trecerea perioadei de dividend sunt de aşteptat unele corecţii, ca urmare a scăderii interesului pentru anumite companii. Un rol important în evoluţia de după perioada de dividende va fi cel al conjuncturii internaţionale. O evoluţie bună a pieţelor financiare externe şi o detensionare a acestora faţă de problema datoriilor suverane prin promovarea unor soluţii viabile vor induce un climat favorabil pieţelor", a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

Piaţa a trecut pe creştere chiar din primele minute, mişcarea fiind în linie cu cea a burselor externe, care au revenit după ce Parlamentul elen a aprobat măsurile de austeritate. La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,93%. Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) au înregistrat cele mai vizibile creşteri din acest indice, de 4,04% şi, respectiv, 4,13%.

"Acţiunile SIF Banat-Crişana şi SIF Oltenia au o evoluţie foarte bună, atât în termeni de lichiditate, cât şi de evoluţie a preţului, reducând din decalajul faţă de titlurile SIF Moldova şi SIF Transilvania, cele două titluri SIF care au crescut accelerat de la începutul acestui an, susţinute de aşteptările investitorilor pentru dividende", a afirmat brokerul.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 1,4%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile SIF Oltenia au înregistrat primul rulaj din piaţă, de aproape 9,7 milioane lei, şi au asigurat 34% din lichiditate. Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost realizat la 1,415 lei, preţ în urcare cu 4,04%.

A doua poziţie în topul lichidităţii a fost ocupată de acţiunile Fondului Proprietatea, cu care au fost realizate operaţiuni de 5,7 milioane lei, sumă din care aproape 1,9 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Tranzacţia negociată a fost efectuată la 0,525 lei, preţ cu 1,16% peste închiderea de vineri, iar pe piaţa principală cotaţia a avansat cu 1,35%, la 0,526 lei.

"Acţiunea Fondului Proprietatea se încadrează tehnic într-un palier de variaţie între 0,5 şi 0,55 lei/acţiune, unde cred că se va consolida în următoarea perioadă de timp. Modul în care vor fi apreciate evenimentele viitoare ce ţin de dividende, listarea la Varşovia sau alte noutăţi majore punctuale şi conjuncturale va decide ieşirea preţului din acest canal", a mai spus Chişu.

Titlurile SIF Banat-Crişana au consemnat al patrulea rulaj din piaţă, de 2,9 milioane lei, iar preţul a urcat cu 4,13%, la 1,26 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1%.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia acţiunilor Artrom Slatina (ART), Azomureş Târgu-Mureş (AZO), BRD Soc. Gen. (BRD), care urmează să-şi publice astăzi rezultatele financiare preliminare aferente anului trecut alături de alte companii de la bursă.

  • Acţiunile SIF-urilor, care au continuat să crească şi ieri accelerat, cele ale SIF Oltenia şi SIF Banat-Crişana urcând cu peste 4%. Acţiunile Erste Bank (EBS), care sunt principalul activ al celor mai multe SIF-uri, s-au apreciat ieri cu 3,5%, la 83,7 lei/unitate.

  • Evoluţia burselor externe, după ce piaţa americană a deschis şedinţa de ieri cu un avans de 0,4% la nivelul indicelui S&P 500. Principalii indici ai burselor europene consemnau la aceeaşi oră aprecieri situate între 0,2% şi 0,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO