Burse - Fonduri mutuale

Vanzarea Oltchim, la anul

17.07.2006, 19:15 13

Procesul de privatizare a combinatului Oltchim nu poate fi initiat in acest an, intrucat presupune o serie de etape legislative care necesita o perioada de cateva luni, a declarat directorul general al companiei, Constantin Roibu. Ministerul Economiei va vinde 53% din actiunile Oltchim, precum si datoriile combinatului la AVAS - 95,2 milioane de dolari. "Sunt niste pasi care trebuie respectati: Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) pentru anularea majorarii de capital, care va avea loc in august, publicarea in Monitorul Oficial si cele 30 de zile pana la intrarea in vigoare a hotararilor AGA. Ajungem deja la mijlocul lunii septembrie", a afirmat Roibu. Rezolvarea disputei in instanta cu actionarii minoritari si reinscrierea AVAS in calitatea de creditor al firmei, corespunzator diminuarii capitalului Oltchim, sunt probleme care vor fi finalizate pana in noiembrie, a adaugat directorul companiei.
"Presupunand ca totul merge snur si nu vom avea parte de nici o contestatie, tot ajungem in noiembrie, asa ca nu vad posibila anul acesta demararea procesului de privatizare", a spus directorul Oltchim. Creanta de 95,2 mil. dolari va fi valorificata, partial, prin executarea silita a unor active in-dependente din patrimoniul companiei, urmand ca diferenta sa fie achitata de cumparatorul combinatului. Documentele de privatizare vor include si obligatia cumparatorului de a determina societatea sa achite, integral si la termen, ratele scadente aferente creditelor externe contractate cu garantii de stat si esalonate la plata pana la 31 octombrie 2009.
Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat recent, citat de Reuters, ca lansarea procedurilor de privatizare a Oltchim va avea loc, probabil, in toamna, pentru ca noul actionar majoritar sa fie decis la inceputul anului viitor. Seres a afirmat ca intentioneaza sa vanda pachetul de actiuni detinut la combinatul chimic catre un investitor strategic, iar pretul oferit va fi un factor-cheie in desemnarea castigatorului, adaugand ca un miliard de euro ar reprezenta o oferta buna. La bursa, actiunile Oltchim se tranzactioneaza la 0,4380 lei, ceea ce inseamna o valoare a companiei de 432 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO