Burse - Fonduri mutuale

Videanu negociaza cu Petrom salvarea Oltchim Rm. Valcea

14.04.2009, 18:12 19

Statul vrea sa preia activitatile de petrochimie ale rafinariei Arpechim Pitesti de la Petrom pentru a asigura materia prima pentru combinatul Oltchim Ramnicu-Valcea.

Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu, va achizitiona activele aferente activitatii de petrochimie ale Arpechim de la Petrom, pentru ca Oltchim sa-si poata continua activitatea, potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de institutie.
Activele in cauza vor face mai apoi obiectul unui aport la capitalul social al unei companii infiintate de stat ce le va gestiona, masura ce are in vedere continuarea aprovizionarii cu materie prima a Oltchim, care a fost intrerupta de Petrom in luna noiembrie a anului trecut.
"Achizitia activelor aferente activitatii de petrochimie de la Petrom - sucursala Arpechim Pitesti-, inclusiv terenul aferent acestora, se realizeaza cu respectarea modalitatilor prevazute in prezenta hotarare si a prevederilor legale in vigoare in domeniul achizitiilor publice, prin metoda negocierii fara publicarea prealabila a unui anunt de participare", se arata intr-un proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei, potrivit Mediafax.
Institutia statului a emis in ultimele luni mai multe solutii pentru repunerea pe picioare a combinatului din Valcea, printre care un imprumut garantat de stat pentru ca Oltchim sa poata cumpara petrochimia Arpechim de la Petrom.
Toate necesitau insa aprobarea Consiliului European, a carui analiza s-ar fi intins pe o perioada indelungata si nu era sigur ca raspunsul ar fi fost unul pozitiv.
Prin aceasta masura, statul incearca sa grabeasca salvarea Oltchim, aflata intr-o situatie delicata, din cauza faptului ca fara materiile prime de la Arpechim functioneaza la capacitate redusa si genereaza pierderi uriase.
"Avand in vedere ca, incepand cu luna noiembrie 2008, Petrom a sistat livrarile de etilena si propilena catre Oltchim, aceasta societate nu poate sa mai functioneze in conditii normale, inregistrand in mod constant pierderi, care conduc in mod invariabil la imposibilitatea onorarii comenzilor externe si interne contractate, precum si neplata creditelor angajate pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii de productie", precizeaza autorii proiectului.
 
Fara petrochimia de la Arpechim, combinatul ar da faliment
Conducerea Oltchim a precizat recent ca fara petrochimia de la Arpechim combinatul ar intra in incapacitate de plata si ar inregistra pierderi de 50 milioane de euro in acest an.
Totodata, afacerile Oltchim s-ar reduce conform acestui scenariu cu 43,3%, pana la 300 de milioane de euro, comparativ cu o cifra de afaceri de 529 de milioane de euro in anul 2008.
In 2008, Oltchim si-a majorat vanzarile cu 11,3%, pana la 1,9 miliarde de lei (530 de milioane de euro), insa pierderile au urcat de peste doua ori, pana la 225,6 milioane de lei (61,5 mil. euro). Pe partea de exploatare, combinatul chimic a trecut pe pierdere, cu 77,1 milioane de lei (21 mil. euro).
Oltchim are putine sanse sa functioneze eficient daca nu se aprovizioneaza cu materii prime de la Arpechim. Astfel, unitatea petrochimica a Arpechim este conectata cu Oltchim prin doua conducte, una pentru etilena si una pentru propilena, iar raportat la volumele acestor materii prime transportul pe calea ferata sau auto ar implica dificultati logistice majore, astfel incat achizitionarea din alte surse ar fi ineficienta, potrivit notei de fundamentare a proiectului emis de Ministerul Economiei.
Oltchim este detinuta majoritar de stat, prin intermediul Ministerului Economiei - care detine 54,79% din actiuni, un alt actionar important fiind grupul german Petro Carbo Chem cu un pachet de 12,15% din companie.
Actiunile Oltchim sunt tranzactionate la Bursa, unde au inregistrat ieri o scadere de 5,2%, dupa ce crescusera cu aproape 100% in ultima luna. La pretul de 0,232 lei/actiune, capitalizarea Oltchim este de aproape 20 de milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO