Burse - Fonduri mutuale

Viitorul CEO al Bursei va câştiga aproape 10.000 € net pe lună. Ce se aşteaptă de la el?

Viitorul CEO al Bursei va câştiga aproape 10.000 € net pe lună. Ce se aşteaptă de la el?

Autor: Cristian Hostiuc, Roxana Daniela Pricop

17.03.2012, 13:33 760

Noul Consiliu de Administraţie al Bursei de Valori, ales în luna ianuarie pentru un mandat de patru ani, a angajat firma de recrutare Leadership Development Solutions, condusă de Radu Furnică, unul dintre cei mai cunoscuţi head-hunteri de pe piaţă, să găsească un director general care să dezvolte bursa în lider al Europei de Sud-Est şi să facă din piaţa locală de capital un instrument viabil de finanţare pentru stat şi companiile private.

Radu Furnică a menţionat că postul de director general al BVB este deschis atât profesioniştilor români, cât şi celor străini, care cunosc foarte bine piaţa de capital şi mecanismele bursiere, dar care sunt şi buni comunicatori. Procesul de selecţie a candidaţilor şi prezentarea acestora Consiliului de Administraţie va dura în jur de două luni şi jumătate.

Dacă noul director general va fi ales din rândul profesioniştilor din România, acesta va primi un anumit pachet salarial, iar dacă va fi adus cineva din străinătate, indiferent de naţionalitate, va avea un salariu mai mare.

Pachetul salarial de cel puţin 400.000 de euro net timp de trei ani şi jumătate, în echivalent lunar de circa cel puţin 9.500 euro, îl va plasa pe viitorul executiv al Bursei de la Bucureşti printre cel mai bine plătiţi executivi de pe piaţa locală.

Cu un venit lunar net de cel puţin 9.500 euro, executivul BVB ar putea depăşi remuneraţiile încasate de conducătorii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, principala autoritate de reglementare şi supraveghere a pieţei de capital.

Remuneraţia viitorului executiv este peste nivelul salarial al multora dintre brokerii locali. Doar brokerii cu ani de experienţă în spate şi cu un portofoliu valoros de clienţi pot ajunge la un venit lunar de 10.000 euro.

Valentin Ionescu, ultimul director general al BVB, demis de fostul Consiliu, avea un salariu de circa 5.000 de euro net pe lună. Stere Farmache, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie, a ajuns la un salariu în jurul a 10.000 de euro net pe lună în perioada în care a fost director general.

În schimbul acestei remuneraţii, viitorul CEO va avea misiunea de a pune în aplicare strategia de dezvoltare a BVB, iar realizările sale vor fi analizate pe baza unor ţinte clare. Cele opt priorităţi strategice ale consiliului BVB vizează sprijinirea ofertelor statului, atragerea de listări din mediul privat, dezvoltarea de produse noi, alinierea la standardele internaţionale, îmbunătăţirea guvernanţei corporative, creşterea vizibilităţii, dezvoltarea dialogului cu celelalte instituţii ale pieţei şi creşterea rolului educaţional al BVB. Printre priorităţile directorului se numără şi întocmirea unei liste de 52 de companii private eligibile pentru listare, contactarea şi convingerea lor în vederea listării şi dezvoltarea a trei servicii sau produse noi care să completeze oferta actuală a bursei.

De la redeschiderea ringului în 1995, Bursa de la Bucureşti a avut patru directori generali, dintre care doi, respectiv Anca Dumitru şi Alin Barbu, au ocupat mandate de interimat. Stere Farmache, în prezent membru în CA, a fost primul director general al BVB din 1995 până în decembrie 2008, când a renunţat la funcţia de execuţie pentru un mandat la conducerea Alpha Bank. Din 2009 până în 2010, Bursa a fost condusă de Anca Dumitru, pentru ca, din august 2010, la cârma BVB să vină Valentin Ionescu. El a fost primul profesionist din piaţă adus la conducerea Bursei. Anterior Valentin Ionescu a lucrat pentru BCR - Erste, dar a lucrat şi la Praga pentru casa de brokeraj Wood şi la Viena pentru o societate de brokeraj. Neînţelegerile cu fostul Consiliu de Administraţie al BVB şi neregulile apărute în tranzacţionarea unor produse structurate emise de Erste Bank i-au adus lui Valentin Ionescu demiterea din funcţie în noimbrie 2011.

Mai mult, neregulile constatate de CNVM în tranzacţionarea produselor structurate i-au adus lui Valentin Ionescu o amendă de 5.000 de lei. Alături de el a mai fost sancţionat şi Valerian Ionescu, director la BCR, tot cu 5.000 de lei. În prezent, Alin Barbu asigură interimatul pentru funcţia de director general.

Cea mai mare realizare din mandatul lui Ionescu a fost introducerea conturilor globale de tranzacţionare, mai întâi pentru Fondul Proprietatea, conturi fără de care listarea Fondului la Bursă ar fi fost imposibilă, apoi pentru acţiunile Petrom.

Principalii acţionari ai BVB sunt fondurile străine de investiţii, dintre care fondurile afiliate lui Erste controlează circa 5%, fondurile Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, au tot 5% şi SIF Moldova are o participaţie similară. La un moment dat omul de afaceri român George Brăiloiu, cel care achiziţionase manuscrisele lui Emil Cioran într-o licitaţie la Paris, avea în jurul a 5%.

Bursa de Valori are o capitalizare bursieră de 56 mil. euro şi a încheiat anul trecut cu un profit net de 4 mil. euro.

Acţiunile BVB, tranzacţionate pe propria platformă, au crescut în acest an cu 11,76%. În şedinţa de marţi, acţiunile BVB au crescut cu 2,17% până la un preţ de 33 lei/titlu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO