Burse - Fonduri mutuale

Vosganian paseaza listarile din energie viitorului guvern

Vosganian paseaza listarile din energie viitorului guvern

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor: Guvernul viitor se va ocupa de listarile la Bursa. Nu ar fi fost un context favorabil pentru aceste operatiuni. La Nuclearelectrica am ales casa de avocatura si urmeaza sa selectionam si consultantul pentru listare.

17.06.2008, 20:22 13

Listarea la Bursa a Nuclearelectrica, Romgaz si suplimentarea pachetului de actiuni listate ale Transelectrica vor fi amante pentru anul viitor, devenind astfel responsabilitatea unui nou guvern, potrivit ministrului economiei si finantelor Varujan Vosganian.
Listarea Romgaz si Nuclearelectrica ar majora capitalizarea bursiera cu peste 3 miliarde de euro, potrivit calculelor realizate de ZF, si ar contribui la cresterea lichiditatii pe Bursa. De asemenea, cele doua companii ar putea atrage din nou interesul fondurilor straine pentru Bursa de la Bucuresti.
Motivul principal pentru amanarea listarilor ar fi contextul nefavorabil al pietelor internationale si implicit al pietei bursiere locale, desi pana acum la Nuclearelectrica nu a fost ales nici macar consultantul pentru listare, iar in cazul Romgaz procedurile nici nu au inceput.
"Guvernul viitor se va ocupa de listarile la Bursa. Nu ar fi fost un context favorabil pentru aceste operatiuni. La Nuclearelectrica am ales casa de avocatura si urmeaza sa selectionam si consultantul pentru listare", a declarat Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, desi pana acum listarea Nuclearelectrica la Bursa pana la sfarsitul anului acesta era anuntata ca fiind sigura.
Autoritatile intentionau sa listeze anul acesta pachete de 10% din actiunile Nuclearelectrica si Romgaz, iar in cazul Transelectrica urma sa fie listat inca un pachet de 10% din titluri, in prezent fiind deja pe Bursa 10% din actiunile transportatorului national de energie.
Actualul guvern a listat la Bursa doua companii din sectorul energiei, Transelectrica in 2006 si Transgaz in 2007, iar in acest an era aseptata pe Bursa Nuclearelectrica.
In cazul companiei de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, ministrul a precizat ca miercuri va fi aprobata hotararea de guvern prin care Nuclearelectrica va detine participatia majoritara, dupa ce, in urma negocierilor cu cei sase investitori care au depus oferte angajante, statul urma sa detina 20%.
"Niciun investitor nu a zis pana acum ca se va retrage. Daca va exista o astfel de optiune, negocierile se vor purta cu cei care sunt de acord cu aceasta structura", a explicat Vosganian. Initial, Enel (Italia), RWE (Germania), CEZ (Cehia) si Electrabel (Belgia) aveau 15%, ArcelorMitall Romania si Iberdrola (Spania) 10%, iar Nuclearelectrica avea 20%. Totodata, ministrul a precizat ca s-a decis inceperea investitiei de la statia de pompare de la Tarnita-Lapustesti, proiect necesar pentru functionarea celor doua noi reactoare care presupune o investitie de aproape un miliard de euro.
Tot pe segmentul producerii de energie electrica, ministrul a precizat ca miercuri se va semna parteneriatul public privat dintre Termoelectrica si companiile E.ON si Enel pentru constructia unui grup nou la termocentrala de la Braila. Investitia va fi de 900 de milioane de euro si presupune instalarea unui grup nou de 800 MW.
"In iulie vom realiza parteneriate similare si pentru termocentralele de la Doicesti, Borzesti si Galati. Pentru Mintia si Paroseni cred ca cea mai buna solutie este combinarea acestora cu Compania Nationala a Huilei (CNH), dar tot intr-un parteneriat public privat", a explicat ministrul. Potrivit acestuia, vor fi reluate discutiile cu Comisia Europeana impreuna cu Consiliul Concurentei pentru stergerea datoriilor CNH, desi acest lucru trebuia facut inainte de aderarea Romaniei la UE. Vosganian a spus ca datoriile CNH se ridica la un miliard de euro, din care 90% reprezinta penalitati, si ca aceste datorii nu vor fi recuperate niciodata daca nu se gaseste o modalitate prin care acestea sa poata fi anulate.
In ceea ce priveste partea de gaze, Vosganian este de parere ca fondul social de gaze va fi adoptat de deputati, mai ales tinand cont de faptul ca este un an electoral, dupa ce proiectul a fost respins de Senat. Senatul a respins in luna mai ordonanta privind infiintarea fondului social de gaze, la care Petrom si Romgaz ar trebui sa participe in acest an cu o suma totala de 172 de milioane de lei. In ceea ce priveste pretul la carburanti, ministrul a precizat ca Petrom nu a mai ridicat preturile mai ales dupa declaratiile sale negative la politica de preturi a companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO