Burse - Fonduri mutuale

Vreau să cumpăr acţiuni la bursă. Dar cum să decid dacă iau pe cele la 400 de lei sau pe cele la 0,5 lei?

Vreau să cumpăr acţiuni la bursă. Dar cum să decid...

Autor: Liviu Popescu

30.05.2017, 00:07 8475

Transgaz, Fondul Proprietatea şi Banca Transilvania sunt cei mai ieftini emitenţi din componenţa indicelui de referinţă BET având în vedere nivelul indicatorului P/E (price earnings ratio), calculat ca raport între capitalizarea emitentului respectiv şi profiturile obţinute în ultimele 12 luni. Astfel Transgaz are un indicator P/E de 6,6, Fondul Proprietatea de 7, iar Banca Transilvania de 8,1. Utilitatea principală a indicelui derivă din faptul că acesta asigură comparabilitatea acţiunilor.

Din rândul celor două bănci listate, cel mai redus nivel al indicelui P/E îl are Banca Transilvania, de 8,1, adică pe locul trei din BET, în timp ce BRD este pe locul patru, cu 8,8.

Analiştii susţin că BRD are potenţialul să-şi majoreze profitul, însă acest lucru va fi condiţionat de creşterea ratelor de dobândă sau de creşterea semnificativă a creditării.

„Chiar dacă rezultatele bune ale BRD în T1 2017 sunt bazate pe elemente nerecurente şi pe efectul de bază faţă de 2016, ne putem aştepta măcar la o menţinere a profitabilităţii în trimestrele următoare“, se arată într-o analiză a Prime Transaction.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO