Burse - Fonduri mutuale

Wood, liderul brokerilor din Cehia, vine la Bucuresti

Wood, liderul brokerilor din Cehia, vine la Bucuresti

Wood are o cota de piata de 25% pe bursa din Praga si opereaza pe majoritatea pietelor din regiune

16.04.2007, 17:10 44

Banca ceha de investitii Wood & Company este prima societate de brokeraj autorizata intr-o tara din Uniunea Europeana care a cerut Bursei de Valori sa ii permita accesul la sistemul de tranzactionare pentru a intermedia tranzactii pe piata locala, afirma surse din piata de capital.
Wood este cel mai mare broker din Cehia, cu o cota de piata de circa 25%, depasind de departe grupurile bancare vest-europene prezente pe aceasta piata.
Reprezentantii Bursei de Valori au precizat ca au primit din partea unei societati de brokeraj straine documentatia pentru inceperea tranzactionarii insa nu au precizat identitatea acesteia.
"Niciuna dintre firmele de investitii straine care au obtinut Atestatul CNVM si au fost inscrise in Registrul public al CNVM nu a platit Bursei pana in acest moment taxa de admitere ca participant, taxa care este in cuantum de 200.000 lei", a precizat Rodica Morariu, seful departamentului participanti din cadrul Bursei de Valori. Ea a adaugat totusi ca o firma de investitii a depus documentatia necesara pentru a fi admisa la tranzactionare.
Chiar daca nu plateste catre Bursa taxa de admitere, o societate poate sa obtina dreptul de a tranzactiona cumparand o licenta de la una dintre firmele de intermediere care detin o astfel de licenta. Reprezentantii Wood nici nu au confirmat, nici nu au infirmat informatiile privind intentia de a derula tranzactii pe piata locala.
"In prezent folosim in exclusivitate serviciile unor brokeri locali pentru executarea tranzactiilor", a declarat Bernhard Eiwan, responsabilul pentru operatiunile din Europa Centrala si de Est de la Wood & Company, intrebat de ZF privind intentia de a intermedia la Bucuresti.
Pe langa bursa din Praga, cehii de la Wood mai sunt membri ai burselor din Varsovia, Budapesta, Frankfurt si Viena. Pe langa aceste piete, Wood mai ofera clientilor posibilitatea de a realiza tranzactii si pe alte piete, cum ar fi cele din Statele Unite, Rusia sau Turcia, unde are contracte cu brokeri locali.
Wood &Company l-a recrutat pentru viitoarele operatiuni pe piata locala pe Valentin Ionescu, fost director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision, preluata anul trecut de grecii de la Fortius Finance. El nu a comentat aceste informatii.
Orice societate de brokeraj sau de administrare a investitiilor din Uniunea Europeana poate activa pe piata romaneasca incepand de anul acesta fara a fi autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, fiind suficienta o simpla notificare a autoritatii de supraveghere a pietei.
De la inceputul acestui an, peste 30 de societati de brokeraj din state membre ale Uniunii Europene au notificat CNVM privind intentia de a activa pe piata locala.
Intrarea in Romania nu echivaleaza insa cu derularea de tranzactii la Bursa de Valori, brokerii straini putand derula activitati cum ar fi tranzactionarea pentru clienti romani pe pietele internationale, oferirea de consultanta sau derularea pe pietele externe a unor oferte publice pentru companii romanesti.
De altfel, reprezentantii bancii de investitii Morgan Stanley declarau saptamana trecuta pentru Ziarul Financiar ca notificarea depusa la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare privind intentia de a activa pe piata locala reprezinta in principal un proces administrativ, pe care l-au derulat pe toate pietele din noile state ale Uniunii Europene in momentul aderarii acestora.
Brokerii de la Wood umareau de mai mult timp piata romaneasca, realizand chiar in ultimele luni mai multe rapoarte de analiza pe actiuni cum ar fi cele ale SIF-urilor.
Ultimul an a adus o crestere semnificativa a interesului companiilor cehe din sectorul financiar pentru piata romaneasca. Fondul de investitii ceh PPF Investments, de exemplu a intrat anul trecut pe piata prin achizitionarea unui pachet minoritar din Romexterra Bank, iar anul acesta a preluat compania de asigurari Ardaf din Cluj. Tot anul acesta, un alt fond de investitii ceh, Tactical Network, a preluat de la Posta Romana un pachet de 80% din actiunile companiei de telecomunicatii First Project (fosta Postelecom).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO