Burse - Fonduri mutuale

Zarea cere 3 mil. euro despagubiri de la Vincon pentru utilizarea marcii Milcov

24.08.2006, 19:41 49

Producatorul de bauturi alcoolice Zarea Bucuresti solicita in instanta despagubiri in valoare de 3 mil. euro de la compania Vincon Vrancea, pentru utilizarea marcii de vinars "Milcov", sustinand ca dreptul de proprietate industriala asupra marcii revine Zarea.
"Zarea a calculat un prejudiciu de circa 600.000 de euro pe an pentru cinci ani, ca urmare a faptului ca bautura Milcov este produsa atat de Zarea, cat si de Vincon Vrancea, fara ca aceasta din urma sa detina drept de proprietate industriala asupra marcii", spune Zarea.
In replica, reprezentantii Vincon resping acuzatiile si afirma ca suma solicitata este "fabuloasa".
"Nu poate fi vorba de un prejudiciu, intrucat Zarea nu a produs timp de cel putin cinci ani si nu a existat nicio notificare din partea Zarea", a declarat administratorul Vincon, Luchi Georgescu.
Zarea sustine ca fosta Intreprindere de Vinuri si Sampanie Zarea a inceput sa produca vinars fabricat din distilat de vin dupa metoda cognac denumit "Milcov" inca din 1968, marca inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) pentru clasa "productie".
Luchi Georgescu afirma ca Zarea se aprovizioneaza cu materie prima in vrac pe care o imbuteliaza, iar in aceste conditii "nici nu poate fi vorba de un ciclu de productie lung", asa cum sustine Zarea.
Reprezentantii Vincon arata, de asemenea, ca au inregistrat marca la OSIM in 2001 pentru clasa "imbuteliere si transport".
"Am cerut in instanta decaderea marcii, pentru ca Zarea nu a mai folosit-o. In plus, nici una dintre cele doua companii nu a inregistrat marca pentru clasa comercializare", a spus, recent, Luchi Georgescu.
In replica, Zarea a precizat ca societatea a produs si comercializat in mod continuu produsul Milcov, insa fiind un distilat de vin superior invechit, ciclul de productie este mult mai mare, iar volumele mai mici.
Zarea a actionat in instanta Vincon, solicitand ca firma din Vrancea sa nu mai vanda sub marca Milcov si a obtinut o decizie favorabila, in ianuarie 2006 din partea Tribunalului Bucuresti. Vincon a facut apel si a continuat productia.
Companiile Ambra (Polonia) si Karom Trading detin cumulat aproape 76% din capitalul Zarea. Cele doua firme sunt controlate de producatorul german Schloss Wachenheim.
Fostul international de fotbal Gheorghe Popescu detine circa 69% din actiunile Vincon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO