Burse - Fonduri mutuale

Zentiva mizeaza pe un profit cu 63% mai mare

Zentiva mizeaza pe un profit cu 63% mai mare

Click pentru imaginea intreaga

26.04.2007, 19:25 22

Compania farmaceutica Zentiva Romania, fosta Sicomed, estimeaza pentru acest an un profit net de 37,5 mil. lei (11 mil. euro), cu 63% mai mare decat anul trecut, conform bugetului de venituri si cheltuieli aprobat in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor.
Compania si-a bugetat, de asemenea, vanzari nete de 244 de milioane de lei (circa 73 de milioane de euro).
Actionarii au mai hotarat, marti, ca societatea sa nu distribuie dividende pentru anul trecut, urmand ca intregul profit sa fie repartizat pentru investitii.
Compania a raportat in 2006 un profit net de 23 de milioane de lei (6,53 milioane de euro), in crestere cu 43% fata de 2005, la o cifra de afaceri de 242 de milioane de lei (68,6 milioane de euro), in urcare cu 26% comparativ cu anul precedent.
Potrivit raportului anual al companiei vanzarile brute ale companiei au crescut cu 2,3%, de la 203 milioane lei in 2005 la 207 milioane lei in 2006, in conditiile in care volumul vanzarilor societatii a scazut cu 9%, de la 115,2 milioane de unitati in 2005 la 104,5 milioane de unitati in 2006.
"Aceasta crestere valorica a fost posibila datorita urmatoarelor cauze: implementarea unor noi strategii de vanzari, o promovare activa a produselor companiei, campanii comerciale, restructurarea portofoliului si aplicarea politicii de discount stabilita pentru anul 2006", se arata in raportul anual al companiei.
"De asemenea, pretul mediu al Zentiva pe unitatea farmaceutica a crescut de la 1,76 lei in 2005 la 1,98 lei in 2006. Totusi, pretul mediu al Zentiva se situeaza mult sub pretul celorlalti producatori de pe piata farmaceutica, pretul mediu pe unitate fiind de 9,25 lei, conform datelor statistice furnizate de Cegedim", se mai precizeaza in raport. Potrivit celui mai recent raport Cegedim, Zentiva Romania a incheiat anul 2006 pe locul sapte in topul companiilor farmaceutice din Romania, cu vanzari de 284 milioane lei (80,7 milioane de euro) si o cota de piata de 5,2%. Nivelul de 80 de milioane de euro cuprinde si vanzarile actionarului majoritar al Zentiva Romania, compania ceha Zentiva, pe piata romaneasca.
Zentiva este liderul pietei de medicamente generice din Romania, potrivit propriilor estimari.
"Pentru 2007, Zentiva isi propune sa-si consolideze pozitia de lider al industriei de medicamente generice din Romania avand ca directie strategica dezvoltarea sistemului de asistenta primara", se precizeaza in raportul companiei.
Zentiva a lansat anul trecut pe piata locala medicamente precum Vasocardin, Atram, Rispen, Fokusin, Helicid, Tralgit, Coxtral, Recoxa, Calibrum si Ibalgin. Compania mai are in portofoliu, printre altele, si marcile de medicamente Algocalmin, Antinevralgic, Dicarbocalm si Paracetamol.
Zentiva Romania este controlata de compania ceha Zentiva, care a achizitionat in septembrie 2005 societatea de investitii Venoma Holdings Limited, proprietara unui pachet de 51% din actiunile Sicomed.
Ulterior, Zentiva si-a majorat participatia la circa 75%, in urma unei oferte publice de preluare. Principalul actionar minoritar al companiei este fondul de investitii american QVT Fund, care detine 14,7% din actiuni.
Titlurile Zentiva, listate la Bursa de Valori, au fost cotate la 1,75 lei la inchiderea sedintei de luni, capitalizarea companiei ridicandu-se la aproape 218 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO