Burse - Fonduri mutuale

Zentiva si-a dublat profitul in primele noua luni, la 23 mil. lei

10.11.2008, 18:13 26

Producatorul de medicamente Zentiva, unul dintre principalii jucatori din industria de profil a inregistrat in trimstrul trei al acestui an un profit net de 1,1 mil. lei (0,31 mil. euro), comparativ cu o pierdere de 1,35 mil. lei (0,41 mil. euro) in perioada similara din 2007.

Cifra de afaceri a companiei a atins 50,2 mil. lei (14,1 mil. euro) in crestere cu 30% comparativ cu nivelul de 38,35 mil. lei (11,8 mil. euro) raportat in perioada similara din 2007.
Pe primele noua luni, vanzarile au fost de 157 mil. lei, in scadere cu 6,3%, iar profitul net s-a dublat la 23 mil. lei. Aceste rezultate se refera numai la activitatea fostei companii Sicomed, achizitionata de grupul ceh in 2005. Cumulat, vanzarile grupului ceh pe piata locala au atins 167 mil. lei in primele noua luni ale acestui an, in crestere cu 2,3% fata de aceeasi perioada din 2007.
"Dupa un an in care strategia Zentiva in Romania s-a schimbat, renuntand sa mai alergam dupa cota de piata si concentrandu-ne pe optimizarea operationala, am reusit sa trecem pe plus. La aceste rezultate a contribuit si faptul ca am fuzionat partea de fabricatie cu cea comerciala, avand acum o echipa de management compacta", a spus Dragos Damian, directorul general al Zentiva SA.
Un alt factor cu impact pozitiv asupra rezultatelor companiei l-a reprezentat optimizarea lantului de aprovizionare. "Am incercat sa-l sincronizam cu cererea din piata care este foarte fluctuanta. Pe de alta parte ne-am revazut si portofoliul de distribuitori cu care lucram, si am reusit sa recuperam mult mai multi bani din piata", a explicat Dragos Damian.
Vanzarile companiei au intrat pe o panta descendenta la jumatatea anului trecut, trimestrul trei din 2007 fiind de altfel cel mai dificil, cu un minus de 60%. Trendul a continuat si in 2008, T3 fiind primul in care rezultatele sunt in crestere.
Dragos Damian spune ca s-a avut in vedere reducerea nivelului stocurilor si termenele de plata.
"Suntem foarte atenti la recuperarea creantelor din piata - una dintre principalele probleme din industria farmaceutica in acest moment", spune Damian, care adauga faptul ca, in medie, recuperarea banilor de catre Zentiva se face in prezent dupa 250-260 de zile, comparativ cu peste 300 de zile anul trecut.
Cu toate acestea, compania nu va reusi sa termine anul si o crestere a cotei de piata, Dragos Damian estimand ca in 2008 Zentiva va avea pe piata locala o cota de 4,5% fata de 5,2% in 2007. Cota de piata va preocupa insa managementul companiei in 2009.
"Avand in vedere ca businessul a intrat pe o platforma mult mai buna ne vom uita la cota de piata pe anumite produse importate in 2009", a spus seful Zentiva. In primele noua luni ale acestui an Zentiva a adus pe piata doua produse: Risendros si Agen. Lansarile programate pentru acest an au fost intarziate de inghetarea preturilor la medicamente, ceea ce a impiedicat si aducerea de noi produse.
Din portofoliul de peste 200 de medicamente, la nivelul cotei de piata cele mai afectate au fost injectabilele.
Scaderea Zentiva de la sfarsitul lui 2007 si inceputul lui 2008 s-a resimtit si la nivelul pietei de generice, segment care a avut un declin de 2% in primele sase luni.
"Piata de generice nu va mai putea recupera spre finalul anului. Trendul s-ar putea inversa insa in 2009, in conditiile unei noi metodologii de calcul a pretului la medicamente", este de parere reprezentantul Zentiva. Damian se asteapta la o crestere de 10% a pietei farmaceutice in 2009. Echipa comerciala a Zentiva numara in prezent 176 de oameni, cu 27,9% mai putin comparativ cu sfarsitul trimestrului trei din 2007.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO