Burse - Fonduri mutuale

Zi de corectii la Bursa

11.06.2004, 00:00 16

Dupa cresterile semnificative de marti si miercuri actiunile SIF-urilor au intrat in sedinta de ieri pe o panta descendenta, incheiind ziua cu 5% mai jos decat miercuri. Scaderi au mai inregistrat si peste jumatate din actiunile tranzactionate ieri.
Evolutia actiunilor SIF nu a mai fost diferentiata ca in ultimele saptamani, toate cele cinci societati inregistrand ieri scaderi situate in jurul valorii de 5%. Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale SIF Oltenia cu operatiuni in valoare de peste 30 miliarde de lei. Ultima tranzactie cu actiunile acesteia s-a realizat la 6.900 lei/actiune. SIF Moldova a inregistrat tranzactii in valoare de 27 miliarde de lei, iar ultima operatiune a zilei s-a realizat la 5.950 lei/actiune.
Actiunile SIF-urilor crescusera cu aproape 15% in doar doua zile dupa ce un amendament adus de senatori la proiectul legii pietei de capital va permite actionarilor sa detina pana la 1% dintr-un SIF, fata de limita maxima de 0,1% prevazuta in legislatia actuala. Senatorii au mai intodus in lege un alt amendament prin care SIF-urile ar urma sa nu mai poata fi administrate de consiliile de administratie ci doar de societati specializate de administrare a investitiilor.
Si Rompetrol Rafinare, care urcase in ultimele zile in paralel cu SIF-urile a coborat ieri pana la 660 lei/actiune, pret mai mic cu 1,4% fata de cotatia de inchidere din ziua anterioara. Valoarea tranzactiilor cu actiunile Rompetrol Rafinare a fost de 18,6 miliarde de lei.
Exceptie de la tredul descendent de pe piata au facut actiunile celor doua banci cotate. Banca Transilvania a urcat cu 0,9% pana la 5.900 lei/actiune, dupa ce au atins pe parcursul zilei un maxim de 5.950 lei/actiune. BRD a atins la finalul zilei pragul de 25.000 lei/actiune, insa brokerii spun ca evolutia actiunilor bancii se mentine stationara. Valoarea operatiunilor de ieri cu actiunile BRD a fost de 10 miliarde de lei. Datorita cresterii actiunilor bancilor, indicele BET, care urmareste cele mai importante companii cotate a urcat cu doar 0,05%, in timp ce indicele general al pietei, BET-C a pierdut 0,3%.



Actiuni gratuite la Impact
Compania de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti va acorda actionarilor o actiune gratuita pentru fiecare sapte actiuni detinute in cadrul unei majorari de capital prin inculderea primelor de emisiune din majorarile prin aport de numerar.
Majorarea, in valoare de 62 miliarde de lei, urmeaza sa fie discutata de Consiliul de Administratie la finalul lunii, de actiunile gratuite urmand sa beneficieze actionarii inregistrati la data de 5 iulie. Capitalul social al Impact urmeaza sa ajunga la 503 miliarde de lei.



Piata Rasdaq
Actiunile producatorului de motoare electrice Ana Imep Pitesti au inregistrat ieri la Bursa Electronica RASDAQ operatiuni in valoare de 2 miliarde de lei, iar cotatia medie a pierdut aproape 4% fata de valoarea anterioara.
Tranzactiile de ieri cu actiunile Ana Imep, listate la categoria I,  s-au realizat la preturi cuprinse intre 3.200 si 3.300 lei/actiune, dar cele mai mari pachete s-au transfarat la cotatia minima a zilei. Cel mai important cumparator de actiuni Ana Imep din ultimele luni a fost chiar actionarul majoritar Ana Group, cere detine aproape 75% din actiuni.
Tot la categoria I, actiunile companiei de prelucrare a aluminiului Alprom Slatina au continuat corectia negativa din sedintele anterioare si au pierdut inca 3,3% fata de valoarea anterioara. Pe parcursul zilei, tranzactiile cu actiuni Alprom s-au realizat la preturi cuprinse intre 46.000 si 47.000 lei/actiune. Principalul actionar al Alprom este Alro Slatina, cele doua societati urmand sa fuzioneze.
Cea mai mare valoare a actiunilor transferate pe piata a apartinut ieri producatorului de incaltaminte Clasicor Cluj-Napoca. Singura tranzactie a zilei, in valoare de 2,4 miliarde de lei s-a derulat la pretul de 2.500 lei/actiune, in crestere cu 8,7% fata de valoarea anterioara. Pachetul de actiuni reprezinta 7,8% din capitalul societatii.
In cele 12 operatiuni cu actiunile companiei de comert exterior Uzinexport Bucuresti s-au transferat actiuni in valoare de 914 milioane de lei. Actiunile companiei au oscilat ieri intre 11.000 si 11.300 lei/actiune. Cel mai important actionar al societatii este Uzin International, care detine 20% din actiuni. Fondul elvetian de investitii Hyposwiss Danube Tiger detine un pachet mai mic de 10% din actiunile Uzinexport.
Actiunile producatoruliui de produse din ceramica Sanex Cluj-Napoca au inregistrat o noua crestere a lichiditatii, inregistrand ieri operatiuni in valoare de 391 milioane de lei. Cele patru operatiuni ale zilei s-au derulat la pretul de 3.800 lei/actiune.
Valoarea totala a tranzactiilor de ieri de la Bursa Electronica RASDAQ a fost de 9 miliarde de lei. Indicele genaral al pietei, RASDAQ-C, care urmareste evolutia tuturor actiunilor listate a inregistrat o scadere de 0,07%, in timp ce RAQ-I, care urmareste evolutia societatilor de la categoria I, a pierdut 0,21% fata de miercuri.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO