Burse - Fonduri mutuale

Zile mai linistite pentru brokeri

19.05.2004, 00:00 11

Bursa si-a continuat evolutia linistita de la inceputul saptamanii, in conditiile in care companiile petroliere au coborat in clasamentul celor mai tranzactionate actiuni. Toti cei trei indici bursieri au incheiat ieri ziua in crestere.
Valoarea tranzactiilor a fost de aproape 50 miliarde de lei, din care peste doua treimi au fost reprezentate de operatiunile cu actiunile societatilor de investitii financiare (SIF). Cotatiile SIF au continuat sa creasca si ieri, dar intr-un ritm mai putin sustinut. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor a urcat ieri cu inca 0,7%. Principala castigatoare a fost SIF Muntenia, cu o crestere  de 2%. Actiunile acesteia au inregistrat tranzactii de 5,8 miliarde de lei, iar pretul de inchidere a fost de 4.180 lei/actiune. De la inceputul anului SIF Muntenia ramasese in urma celorlalte SIF-uri din punctul de vedere al cresterii pretului.
Brokerii nu se asteapta la evolutii spectaculoase ale cotatiilor in saptamanile urmatoare. "Piata este mult mai linistita decat in urma cu catava saptamani. Nu sunt foarte multi vanzatori, iar pe de alta parte nu mai exista evenimente previzibile care sa ii oblige pe investitori sa se grabeasca sa cumpere," spune Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction. In umratoarele saptamani nu exista evenimente previzibile care ar putea sa influnteze cursul actiunilor. "Reinvestirea in actiuni a banilor incasati din dividende, publicarea rezultatelor financiare ale companiilor la jumatatea anului si adoptarea legii consolidate a pietei de capital vor putea infuenta evolutuia cotatiilor," spune Brendea. Plata dividendelor pentru majoritatea companiilor incepe in iunie, iar rezultatele semestriale vor fi publicate incepand cu finalul lunii iulie.
Rompetrol Rafinare a inregistrat tranzactii in valoare de 4,5 miliarde de lei. La inchidere titluril  au fost cotate la 650 lei/actiune, dupa ce au atins pe parcursul zilei un maxim de 658 lei/actiune. Pretul ultimei tranzactii a fost cu 1,3% mai mare fata de cel de luni. Petrom a inregistrat operatiuni in valoare de doar 1,7 miliarde de lei. Actiunile companiei au fost cotate la inchidere la 2.330 lei/actiune, in crestere cu 0,4% fata de luni.
Unul din principalii castigatori a fost producatorul de repere din cauciuc Rolast Pitesti. Cotatia acestuia a urcat la inchidere cu 11% fata de valoarea anterioara. Valoarea tranzactiilor cu actiunile societatii a depasit un miliard de lei, iar cotatia de inchidere a fost de 1.700 lei/actiune.



Mefin vrea 2,3 mil. $ de la actionari
Producatorul de componente pentru motoare Diesel Mefin Sinaia vrea sa isi majoreze capitalul social cu 77 mld. lei (2,3 mil. $) prin aporturile actionarilor. Mefin urmeaza sa emita actiuni care vor fi oferite actionarilor spre subscriere la pretul de 25.000 lei/actiune egal cu valoarea nominala. La Bursa, actiunile companiei sunt cotate la 37.000 lei/actiune.



Tranzactie cu inca 2,8% din Boromir
Un nou pachet de 2,8% din actiunile companiei de panificatie Boromir Prod Buzau a fost transferat ieri la Bursa Electronica RASDAQ, dupa ce luni a avut loc o tranzactie similara.
Pretul la care s-au transfarat actiunile a fost acelasi ca in ziua antariora, 6.000 de lei. In ultima saptamana de tranzactionare pretul actiunilor Boromir a urcat cu 160%. Societatea are un capital social de 10,3 miliarde de lei, iar valoarea nominala a actiunilor este de 1.000 de lei. Actionarul majoritar este Boromir Ind SRL, care detine 51% din actiuni. Actiunile companiei de panificatie au fost ieri cele mai tranzactionate de pe piata, valoarea totala a actiunilor transferate ieri pe RASDAQ fiind de 5,6 miliarde de lei.
La categoria I a pietei, cele ma tranzactionate actiuni au fost cele ale producatorului de motoare electrice Ana Imep itesti. Valoarea operatiunilor cu titlurile acestuia a fost de 746 milioane de lei, iar cotatia medie a castigat 0,2%, dupa ce tranzactiile s-au derulat la preturi cuprinse intre 3.400 si 3.500 lei/actiune. Societatea este detinuta in proportie de 73% de Ana Group, companie a omului de afaceri George Copos. Ana Group si-a consolidat in ultimele luni pozitia majoritara in cadrul Ana Imep prin tranzactii de cumparare de actiuni de pe piata.
Actiunile Rompetrol SA (Vega) au inregistrat din nou o lichiditate modesta, iar pretul s-a mentinut constant. In cele noua tranzactii ale zilei s-au transferat actiuni in valoare de doar 82 milioane de lei la pretul de 600 lei/actiune. Operatorul portuar Socep Constanta, care a iesit in ultimele luni atentia brokerilor, a inregistrat ieri doua tranzactii in valoare de 70 milioane de lei. Cele mai multe dintre actiuni s-au transferat la 1.360 lei/actiune, iar variatia cotatiei medii a fost nesemnificativa.
La categoria de baza, actiunile companei de comert exterior Uzinexport Bucuresti au inregistrat opt transferuri in valoare de 551 milioane de lei. Operatiunile s-au realizat la preturi cuprinse intre 10.500 si 12.000 lei/actiune, iar cotatia medie a ramas aproape neschimbata.
Actiunile companei de asigurari ARDAF din Cluj au revenit ieri la tranzactionare dupa aproape o saptamana de suspendare. Cotatia ARDAF nu a inregistrat o modificare semnificativa fata de ziua antariora, singura tranzactie a zilei realizandu-se la pretul de 1.100 lei/actiune.
Indicele RASDAQ-C, care urmareste evolutia tuturor actiunilor listate pe piata a incheiat ziua cu o crestere de 0,2%, in timp ce indicii care urmaresc evolutia actiunilor de la cele doua categorii ale pietei au inregistrat variatii similare, dar negative.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO