Burse - Fonduri mutuale

Ziua Z la SIF-uri. Marii investitori vor sa schimbe conducerile

20.04.2009, 17:57 19

O data la patru ani, SIF-urile isi aleg Consiliul de Administratie, care gestioneaza active de sute de milioane de euro si o parte semnificativa din economia tarii. SIF-urile sunt urmasele fostelor fonduri ale proprietatii private, infiintate in cadrului programului de privatizare in masa, acestea preluand la infiintare circa 6% din capitalul social al companiilor de stat din Romania.

Pentru marii actionari alegerile de la SIF-uri sunt un moment decisiv, deoarece reprezinta momentul in care afla daca vor intra in conducere si vor avea un cuvant de spus in administrarea companiilor sau vor ramane inca patru ani pe tusa, privind cum altii iau deciziile pentru banii lor.
Alta sansa nu mai au, deoarece schimbarea Consiliului de Administratie pe parcursul mandatului e aproape imposibil de realizat. Pentru aceasta statutul cere un cvorum similar celui pentru Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, de minimum 50% din actionari, fata de acum cand alegerile se desfasoara in cadrul Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor, cu un cvorum mai mic. In acest an, poate ca niciodata in istoria SIF-urilor, un grup de actionari straini si locali incearca printr-o strategie comuna sa preia conducerea unei SIF.
La sfarsitul acestei saptamani, pe 24 aprilie, la Arad, un grup de fonduri straine de investitii, reprezentate de banca de investitii Capital Partners, si un grup de investitori locali, grupati in jurul Bancii Transilvania, lupta ca sa preia conducerea SIF Banat-Crisana (SIF1). Contextul este favorabil, dupa ce actiunile SIF au scazut dramatic in ultimii doi ani, determinandu-i pe tot mai multi investitori sa-si manifeste nemultumirea fata de conducerile actuale ale SIF, care in unele cazuri sunt neschimbate de 14 ani.
Investitorii incearca sa castige un rol mai important in luarea deciziilor, in conditiile in care si-au consolidat participatiile in capitalul SIF in ultimii ani, iar acum au posibilitatea pentru prima data sa acceada si la conducere. Unii s-au pregatit multa vreme pentru acest moment si au incercat sa castige sprijinul altor actionari. Printre argumentele actionarilor care cer schimbarea se numara lipsa de transparenta si slaba comunicare cu actionarii, dar si inertia conducerilor SIF in ceea ce priveste administrarea portofoliilor.
De cealalta parte, managerii se apara si se sprijina pe rezultatele obtinute in ultimii ani, care se bazeaza insa in mare parte pe portofoliile istorice preluate de la fostele FPP-uri.
Lasand la o parte disputele dintre cele doua parti si acuzatiile aruncate in acest razboi, rezultatul votului de la SIF-uri este asteptat cu interes de investitorii de pe Bursa si ar putea influenta mersul pietei de capital in urmatorii patru ani.
 
 
SIF-urile au 6% din economie
  • Participatii in peste 1.000 de companii romanesti.
  • 30% din BCR, 25% din BRD si 15% din Banca Transilvania.
  • SIF Transilvania - participatii la 40 de companii hoteliere.
  • SIF Muntenia - active imobiliare in Bucuresti.
  • SIF Banat-Crisana - companii din industria de masini si chimica.
  • SIF Oltenia - companii din siderurgie si energie.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO