Business Construct

Amenajari interioare: Bucatariile minimaliste sparg tiparele clasice

Amenajari interioare: Bucatariile minimaliste sparg tiparele clasice

Se cauta bucatarii intr-un stil minimalist, cu linii drepte si culori foarte deschise

26.04.2007, 19:32 1521

Cu toate acestea, multe din magazinele mari de profil inca mai expun toate obiectele in acelasi spatiu, insa tendinta este clara, de adaptare a ofertei la un anumit segment al retailului de mobila, lucru ce va determina o crestere a concurentei pe fiecare segment de produs in parte. Ultimele luni ale anului 2006 si inceputul acestui an au venit sa completeze peisajul retailului romanesc de mobila cu primele magazine specializate de mobilier de bucatarii. Astfel, luna februarie a acestui an a marcat intrarea pe plan local a unui jucator de renume specializat pe acest segment. Brandul Haka este adus in Romania de compania Forastero. Compania estimeaza ca va realiza in acest prim an o cifra de afaceri de 0,5 mil. euro. De asemenea, compania slovena Alveus, unul dintre principalii importatori de chiuvete de pe piata locala, a demarat la finalul anului trecut investitiile in dezvoltarea unei retele de shoroom-uri de mobilier de bucatarie.
Investitia in prima locatie a fost de circa 50.000 de euro. Planurile insa au in vedere extinderea retelei de magazine pana la 30 de unitati, intr-un ritm de trei-patru locatii anual. Pentru acest prim an reprezentantii Alveus estimeaza vanzari de 250.000 de euro din mobilierul de bucatarie. Daca la acestea se adauga vanzarile de chiuvete, cifra de afaceri a companiei ar putea atinge 4 milioane de euro.


O piata in continua dezvoltare

Desi inca la inceput, segmentul mobilierului de bucatarie incepe incet-incet sa prinda contur si in Romania, odata cu cresterea cererii. "Cererea va inregistra o crestere exponentiala, data fiind explozia imobiliara vizibila la tot pasul in Bucuresti si cu mai mult avant deja si in tara. Adaugam la aceasta nivelul calitatii vietii care este in plina evolutie si faptul ca o canapea sau o noptiera pot fi preluate atunci cand ne mutam intr-un apartament nou, bucataria in cele mai multe cazuri nu se potriveste ca si dimensiune, iar in altele este prea folosita si insuficient de practica pentru a ne multumi asteptarile in conditiile nivelului de trai mentionat deja", a afirmat Ioana Cojocaru, Managing Partner al Forastero.
De aceea, pentru urmatorii ani, spune ea, cererea va creste vizibil si odata cu aceasta si exigenta clientilor care vor impune o imbunatatire a ofertei specializate de mobilier de bucatarie.
Gusturile romanilor in materie de mobilier de bucatarii s-au rafinat in ultima perioada, dovadata fiind tocmai aparitia acestor magazine. "Romanii au devenit constienti ca mobilierul de bucatarie este 'piesa de rezistenta' in orice casa, prin urmare sunt dispusi sa investeasca mai mult in mobilierul destinat acelei zone care este supusa la traficul cel mai intens aproape in fiecare casa. Calitatea face diferenta atunci cand vine vorba de un obiect utilizat zilnic", explica Ioana Cojocaru de la Forastero.
Privite pana nu demult drept acel loc din cadrul unui camin incarcat cu accesorii in care numai gospodinele aveau acces, bucatariile au inceput sa-si castige investitiile in design si functionalitate.
In ultima perioada se observa o tendinta de a se renunta la peretele care desparte bucataria de living, iar multe dintre accesoriile din bucatarie devin incorporate in mobilier.
"Pentru o bucatarie ergonomic conceputa, planner-ii Haka tin intotdeauna cont de planificarea riguroasa a zonelor, si aici trebuie sa urmarim doua clasificari.
In primul rand de destinatie, si atunci vorbim de cinci zone in a caror pozitionare trebuie sa se tina cont de un flux optim in utilizare; consumabile, non-consumabile, curatare, pregatire si gatitul propriu-zis", spune Cojocaru.
"In al doilea rand de frecventa accesorizarii; zone utilizate des, care se gasesc intotdeauna la nivelul mainilor, zone utilizate rar, la nivelul picioarelor si zone utilizate foarte rar, corpuri pozitionate in partea de sus, care se pot accesa uneori chiar si cu o mica scarita in cazul unei bucatarii cu suprafata mica in care trebuie utilizat la maxim spatiul pe verticala". Atentia pentru detalii, materiale si culori a trasformat treptat bucataria intr-un simbol al bunului-gust, la fel de importanta ca si livingul sau dormitorul. "Cautate sunt dulapurile de bucatarie imbracate in piele, iar ca tendinte se remarca bucatariile lacuite, intr-o paleta foarte mare de culori", a spus Monica Danilescu, responsabil de vanzari al Kyros Group, companie prezenta cu doua showroom-uri de amenajari interioare in Bucuresti.


Bucataria, locul in care familia petrece cel mai mult timp

Culorile au devenit in aceste conditii elemente vitale intr-o bucatarie, ca de altfel in orice alta zona dintr-o casa. "Se incearca setarea unui trend minimalist in bucatarie, linii drepte si culori foarte deschise, alb, camee, latte sau combinatii simpliste de zebrano cu una din cele enumerate. In ciuda acestui fapt, cei care gatesc in bucatarii, si aici includem majoritatea romanilor, raman la linii clasice de design, bucatarii practice si culori calde, calvados, champagne, weizen (culoarea graului), sandbeige", afirma Cojocaru.
Odata cu revolutia sociala a anilor '80, dar si cu dezvoltarea economica puternica a ultimilor ani, bucataria a devenit locul in care familia isi petrece cel mai mult timp, raportat la timpul petrecut in general "acasa".
"Haka promoveaza ideea de bucatarie ca spatiu deschis, in care cel care gateste nu mai este exilat, iar in timpul petrecut in bucatarie poate interactiona cu familia sau cu prietenii, lucru pe care inconstient poate il facem din ce in ce mai rar in 'secolul vitezei'". Si reprezentantii Kyros spun ca trendul in materie de bucatarii este minimalist, foarte cerute fiind bucatariile moderne.
"Avem putine cerinte de bucatarii clasice. De obicei acestea isi gasesc locul in casele de vacanta", a spus Monica Danilescu, responsabil de vanzari al Kyros Group. Pe masura ce clasa persoanelor cu venituri peste medie s-a conturat pe plan local, a aparut implicit si nevoia de mobilier care sa corespunda cerintelor acestei paturi sociale.
"In general, cererea pentru mobilier premium a crescut, mai cu seama pentru mobilier de import. Asa cum am mentionat, desi calitatea este foarte importanta cand vine vorba de bucatarie, paradoxal, 'premium' in Romania nu indica neaparat calitatea, cat, in multe cazuri, pretul, dar aceasta tine de educarea consumatorului", spune Ioana Cojocaru.
Preturile pot varia in functie de dimensiune, forma si finisaj intre 5.000 si 30.000 de euro. "Exista bucatarii de lux, unde sunt masurate materialele folosite in personalizarea lor, dar si tehnologia de fabricare. Experienta Haka, de exemplu, ne arata ca atunci cand o bucatarie este facuta din materiale foarte rezistente si care implica o tehnologie avansata de productie, pretul creste. Sunt multe cazuri in care 'bucatarie de lux' inseamna bucatarie 'designer', dar acest segment este relativ limitat, data fiind necesitatea functionalitatii si durabilitatii in aceasta zona a casei", explica reprezentanta Forastero.


Vanzari neuniforme de-a lungul anului

Planurile Forastero prevad vanzari de 30 de bucatarii Haka pe luna. "Bucataria este un spatiu foarte important, care poate necesita 2-3 saptamani de planificare pana sa ajunga la varianta optima din toate punctele de vedere. Clientul are nevoie sa 'doarma' pe idee, sa primeasca o buna consiliere, chiar si in ce priveste achizitia electrocasnicelor ce urmeaza a fi incorporate", spune Ioana Cojocaru.
Pe de alta parte, reprezentanta Kyros spune ca vanzarile depind de perioade. "Exista perioade in care vindem 3-5 bucatarii pe luna si altele in care nu se vinde nimic si asta deoarece amenajarea unei bucatarii se face atunci cand de obicei se redecoreaza intreaga casa", spune Monica Danilescu.
Bucatariile se construiesc cu rabdare si sunt formate din mai multe corpuri. Piesele de baza intr-o bucatarie functionala sunt corpurile coloana cum sunt camara cu sertare interioare pentru stocat consumabile, corp coloana similar unei debarale, in care putem pastra aspiratorul, galeata sau mopul, mai multe corpuri de tip baza, pentru incorporarea chiuvetei, a masinii de spalat vase, pentru incorporarea plitei pentru gatit, cu sertare pentru oale sau farfurii sau corpuri suspendate pentru pahare sau cesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO